Depinde in ce clasa esti din cate vad esti a 5-a ca si mine deci nu trebuia sa spuna despre derivare parasintetica sau alaturare fara cratima care nu se invata pe semestru 1 clasa a 5 -a
albastrul nu e derivat e pus articolul deci nu e bine.
Sunt a 6-a si am luat 8 au fost mai multe exerciti mersi oricum o sa-ti dau tie funda
5. mod indicativ, timp imperfect(la amandoua verbele)
6. a muscat(depinde si la ce persoana se cerea vb)
as ridica(aceeasi problema cu persoana)
3. nevazut- e schimbarea valorii gramaticale (de la verb la part. in adj), daca nu era la participiu, intr-adevar era derivare, dar cum este..stii?
4. nu e bine "vazut" pentru ca in familia lexicala intra doar verbul la infinitiv, si eventual forma cu "ne", si nici "nevazut" nu e corect pentru ca e tot participiu..ai fi putut scrie clar-vazator, a prevedea (stii?)
5. trecuse-mod indicativ, timp mai mult ca perfect
cerneau-mod indicativ, timp imperfect (habar nu am ce ai cu perfectul compus, ala se formeaza cu verbul auxiliar "a avea", stii?)
6. musca-->a muscat (repet, de ce incurci mai mult ca perfectul cu perfectul compus?)
ridicase-->as ridica, asa e corect
din cate vad, nu prea te descurci cu timpurile vervului, dar daca ai nevoie de ajutor vreodata, poti sa-mi scrii mesaj; ok?
La 3:ultimele 2 sunt gresite.
La 4 a vedea cu vedea e acelasi lucru(deci e greseala)
La 5:nu au cum sa fie trecuse si cerneau la perfect compus(sunt la imperfect)
La 6 :muscase e la imperfect nu la perfect compus
ridicasera e la modul indicativ timpul mai mult ca perfect, nu la conditional prezent.
Observatie:cam confunzi timpurile(mai ales perfectul compus cu imperfectul)
I bine doar ca la pct 3:
nevazute nu trebuia compunere derivare parasintetica?
si la de pe nu tebuia compunere prin alaturare fara cratima
La exercitiul 3:de pe-este prin compunere la exercitiul 5:verbele trecuse si cerneau nu sunt la timpul perfect compus si la 6:nu cred ca este bine.
anonim_4396 întreabă: