Buna,
Atunci cand caracterizezi un personaj trebuie sa ai in vedere doua stiluri:
1. Direct(de catre autor,de catre alte personaje sau de catre sine insusi ) atunci cand se mentioneaza clar o trasatura a unui personaj(exemplu:frumos,bland, inalt, salb etc)
-Indirect prin fapte, gesturi, comportament, porecla, nume, incadrarea intr-un anumit mediu social etc.
Atunci cand il caracterizezi poti sa introduci si citate din text.
La partea a doua cred ca te-ai referit la indici spatiali si temporali.
Am sa-ti dau un exemplu pe Basm, pentru ca asta imi mai amintesc cat de cat.
Indicii spatiali : eroul calatoreste prin trei imparatii vaste, calatoria este lunga deoarece el merge "peste mari si tari".
Indicii temporali : timpul nu este determinat, apare cifra magica trei, se presupune ca aceasta calatorie a durat ani pentru ca este vorba despre un proces de maturizare.
Depinde foarte mult si de opera in care personajul tau apare.Mult succes si sper ca ti-am fost de folos.
Indicii spatiali arata locul ( acasa,la mare,in Bucuresti,in tren...)
Indicii temporali arata timpul( ieri,azi,acum...)
Caracterizare directa : cea facuta de alte personaje,de autor,pe persinajul insusi.
Caracterizare indirecta : ce reiese din comportament, fapte, ganduri, limbaj, nume.
Indici spatiali: La Bucuresti, in parc, aici
Indici temporali: azi, maine, in 25 ianuarie etc.
Atunci cand caracterizezi un personaj spui asa: Este descris ca fiind... ( urat frumos inalt gras) Daca nu gasesti prea multe trasaturi fizice scrii asa: Autorul nu insista asupra trasaturilor fizice ale personajului accentuand astfel portretul moral: (este rau, bun, galagios) Etc.
Spui ca in caracterizarea personajului se folosesc atat mijloace directe cat si indirecte:
directe- cand autorul spune: A fost odata un baiat inalt subtire bun la suflet
indirecte- Adica din fapte si din vorbe, din felul in care se comporta cu celelalte personaje, felul in care vorbeste etc. de ex. daca vezi un dialog in care spune unui alt personaj: pleaca de aici nu vreau sa te ajut ) atunci e clar ca are un caracter arogant, dispretuitor( acesta este un mijloc indirect)
M-am straduit sa te ajut si sa-ti explic si sper ca ai inteles. :* Funda?
Algoritmul de caracterizare a unui personaj literar
Introducere - tipul uman
- incadrarea in tipologie
Cuprins - caracterizari -directe (autocaracterizare, de catre alte personaje, de catre narator (se scrie in " ")
- indirecte (deduse din actiunile personajului, miscari, priviri, limbaj, atitudini etc.)
Incheiere - compararea cu un alt personaj din literatura romana
- formularea a doua pareri (concluzii) proprii in legatura cu personajul
- si de raportat la o afirmatie (daca ea ne este prezentata, daca nu, nu)
Eu ma folosesc de acest algoritm si primesc 10 de obicei, daca nu mai scap vreo virgurla :d Succes! :*
Neymar2 întreabă: