Nu se măsoară nici in ore nici in pagini. Îți dai seama tu cât e destul pentru o sesiune de lectură. Când nu mai poți asimila informații creierul tău nu se mai concentrează, îți fuge mintea la alte activități /probleme. Si atunci cel mai înțelept e sa te oprești și să revii când te simți pregătit sa o iei de la capăt. Vei avea zile mai agitate când vei citi mai puțin, zile mai liniștite când vei avansa foarte mult.
Un studiu recent, am văzut, cred ca l-au dat și la știri zilele astea ( digi24), e că dacă te apuci de citit și faci pauze plimbandu-te pe afară sau privind natura timp de 5 minute, după fiecare 25 de minute de citit, șansele de asimilare a informației cresc considerabil. Eu unul nu am încercat metoda, dar poate ne poți zice tu dacă te decizi să te apuci de experiment.
Buna.Depinde de tine cum stabilesti sa faci. Daca lasi la voia intamplarii probabil ca in unele zile bune vei citi cu placere si 30 de pagini, deoarece ai mintea si corpul odihnit, nu ai fost solicitat un vreun fel la scoala/munca etc, pe cand in alte zile e posibil ca dupa 3 pagini sa o iei razna si sa pui cartea deoparte.
Cred ca cel mai productiv e daca vrei sa ai o rutina zilnica, constanta.In felul acesta avansezi stabil, putin cate putin, nu haotic, plus ca o rutina iti poate oferi echilibru si stabilitate, sau nu, in functie de ce tip de personalitate ai. Daca te plictisesti repede e usor de dedus ca o rutina nu e o idee asa buna.Dar daca ai de invatat pentru un examen important, atunci e necesara, chiar obligatorie.
100-200 de pagini daca esti incepator.
Cei avansati in "placerea de a citi carti", pot termina o carte intr-o zi.
Eu, cel putin, procesez cel mai bine informatia citita seara, chiar inainte de culcare.
Dar ideea e ca ma culc imediat dupa aceea, fara sa imi incarc creierul cu nimic altceva.
Iar a doua zis cand ma trezesc, creierul meu parca a sintetizat si a procesat deja toata informatia.
Eventual o mai citesc odata rapid dimineata ca s-o slefuiesc si gata, am asimilita-o.
Numarului de pagini nu prea i-am tinut evidenta, cred ca depinde de subiect in sine.
Poate sa fie si multa informatie, dar sa paratina oarecum aceluiasi domeniu.
Sa nu fie din domenii diferite.
Atunci cand ii dau creierului meu un domeniu foarte specific inainte de culcare, se concentreaza foarte puternic pe el. Uneori si visez de el. Atunci cand am doemniul in sine procesat, informatia mai marunta care apartine acestuia o sa se consolizede de la sine.
(Cel putin asta merge la mine)
Eu zic minim 20 - 50 dar nu e standard, depinde de complexitatea cartii, de nivelul de plăcere pe care îl ai citind cartea, de tipul cartii, etc.
În general e bine sa citești cât simți și cât vrei.
Ce stil e cartea? Daca e beletristica, poti sa citesti si 1000 pe zi.
Daca e de filozofie, poti sa citesti 200 pe zi daca e Platon, Nietzsche, Schopenhauer sau alti filozofi usori sau doar 10 daca il iei pe Hegel sau Heidegger.
Numepublicuserneim întreabă: