Ultima citita de mine. Cartea gesturilor- Peter Collett. Psihologie! Prinde bine in viata.
Am omis explicatiile pentru recomandarile mele.
Dracul gol ar putea fi calificat drept fals realism. Autorul introduce elemente stranii si grotesti, dar in proportii in care relatarile lui despre locuitorii unei mici localitatati daneze par a fi realiste. La asta se adauga umorul sarcastic subtil si introducerea unor personaje care se arata a fi exact opusul a ceeace par.
La Cehov, dintre nuvele de exemplu Mujicii. Este un realism naturalist, dar scris, chiar daca in aparenta detasat, cu inima. O alta calitate a nuvelei este ca prin ea Cehov (la 1904!) merge impotriva curentului de idealizare si romantizare a taranului care aparea atit in arta rusa cit si in cea româneasca.
Sint pasaje in nuvele pe care daca le-ai separa din context ai crede ca sint scrise ieri (asta mai ales in alta nuvela, "Un duel"). In rest, nuvela arata si traiectoria spre civilizatia materiala a taranului rus relativ de curind eliberat din robie.
Totul este scris pe fondul unei estetici de calitate, pe alocuri cu accente de mitologie arhetipica.
In general vorbind despre lectura beletristica, cred ca e important sa ai criterii de selectie. E usor sa spui ca "e bine" sa-i citesti pe cei mari. Dar ce se intimpla cu noi atunci? Sintem un simplu container in care indesam?
A abordare selectiva (probabil obisnuita) este ca intr-o lucrare sa descoperi o idee sau element care te atrage, intereseaza, stimuleaza, fascineaza. Apoi, la fel ca la surfing, retii ceeace ti-a atras atentia si cauti o alta lucrare, pe care o citesti incercind sa identifici ideea, sa vezi cum un alt autor o trateaza. Si asa mai departe.
In acest sens, cele doua scrieri pe care le-am recomandat sint pentru mine legate intre ele.
Salut! Nu stiu ce ai citit pana acum, dar daca vrei intr-adevar romane interesante, citeste cele clasice. "Mizerabilii" de Victor Hugo, "La rascruce de vanturi"-Emily Bronte, "Crima si pedeapsa", "Fratii Karamazov", "Idiotul", "Adolescentul"-Dostoievski, "Anna Karenina", "Invierea", ''Razboi si pace"-Lev Tolstoi, "Portertul lui Dorian Gray"-Oscar Wilde, "Vraciul. Profesorul Wilzcur" sunt must-read-uri. Daca te intereseaza romanele politiste, citeste-le pe cele semnate de Agatha Christie si seria Sherlock-Holmes a lui Arthur Conan-Doyle, daca vrei romane de aventuri, operele lui Karl May, James Clavell sau James Fenimore Cooper sunt ideale, pentru romane de capa si spada Dumas-tatal ramane un clasic, iar daca vrei romane de dragoste, "Pasarea spin"-Cololeene McCullogh, "Dragoste in vremea holerei"-G.G. Marquez, "Love Story"-Erich Segal, "Pe aripile vantului''-Margaret Mitvchell si romanele lui Jane Austen sunt adevarate capodopere ale genului. Lectura placuta!
Crima si pedeapsa de Dostoievski
http://fordamonsalvatorelovers.wordpress.com/......stoievski/
1984 de George Orwel
http://www.cititoruldecarti.ro/......ge-orwell/
Şoşa- Isaac Bashevis Singer (dragoste si actiune)
Din zilele lui Nero-Alexandre Dumas (drama)
Misterul din Caraibe-Agatha Christie (roman politist)
Maitreyi-Mircea Eliade (dragoste si drama)
Mihail drumes - invitatie la vals, scrisoare de dragoste ( ambele de dragoste ); agatha christie- ucigasul abc ( detectiv daca iti place ); paulo coelho - invingatorul este intotdeauna singur ( as zice ca-i un fel de gen de dezvoltare personala ); ute ehrhardt - fetele bune ajung in rai, fetele rele unde vor ele ( tot ceva gen dezv.personala).
andradamatei întreabă:
RoxanaCaplan întreabă:
CyberDune28 întreabă: