Doar exersand zilnic sau cat de des posibil, cu cineva care vorbeste fluent si corect, engleza.
Intre timp, pui mana si scrii compuneri in engleza, ca sa incepi a invata sa formezi fraze corect gramatical.
Abrevierile (prescurtarile) sunt ultimul lucru care ar trebuiis a te intereseze, ala venind automat dupa ani de exercitiu si invatat engleza. Pana ajungi al prescuratri, trebuie sa stii a forma propozitii intregi, a pune verbul corect in fraza respectiva si a pronunta corect fiecare cuvant in parte sau grupe de cuvinte.
Eu fac acest lucru cu nepotelul de 11 ani din Romania. De 2 ori pe saptamana, ne vedem online si facem conversatie doar in engleza.
"sa vorbesc limba engleza ca un fluent"
nu mi-e clar ce vrei cu "un fluent" dar e limpede că-ți lipsește EXERCIȚIUL vorbirii in eng
Vorbește singur în oglindă, cu dicționaru deschis să cauți cuvintele pe care nu le cunoști, caută nativi pe Facebook și împrietenește-te cu ei
Iti voi spune exact ce m-a ajutat pe mine.
Nu as putea spune ca vorbesc ca un nativ(nici pe departe ), dar vorbesc aproape fluent, cu anumite scapari, destul de normale.
Deci, fara alte introduceri, iti voi prezenta urmatoarele metode:
1)Uita-te la seriale in engleza.Simplu.
De ce zic seriale, si nu si filme? La filme e diferit, nu cunosti personajele, esti mai etent la actiune...
Dar la seriale e diferit.Acolo e mai usor sa urmaresti cum vorbesc, mai ales ca incepi sa si distingi diferite accente.
Recomand:Married with children, 13 Reasons Why, Friends, Game of Thrones si Derry Girls (nu fiindca mi-au placut, desi chiar mi-au placut , dar si pentru ca in ele sunt stiluri diferite de engleza, nu foarte diferite, putin chiar, dar totusi.De asemenea modurile de exprimare, vociile si alte cateva lucruri sunt diferite si te ajuta sa distingi cuvintele mai bine, dupa un timp.
Nu trebuie sa te uiti la ele in engleza, fara subtitrare.Te poti uita si cu subtitrare la inceput, dar fi atent la modul de exprimare, cuvinte si fraze.
Dupa o perioada treci de la subtitrare in romana la cea in engleza.Noteaza unele cuvinte, pe care nu le stii.
Dupa o perioada in care te-ai adaptat, opreste subtitrarile.
Atunci iti formezi urechea "auditiva"(nu am idee cum sa-i spun... )
Cand auzi si incerci sa intelegi ce spun unii in alta limba, dupa ceva timp totul suna clar, cuvintele suna clar, nu mai par fara sens sau prea greu de inteles.
2)Citeste.
Nu trebuie sa fie carti neaparat(e bine totusi).
Pot fi carti online(Harry Potter), carti de pe wattpad, articole, blohuri, etc
3)Asculta muzica
Acest pas e cam supraevaluat de uii.
Doar fiindca asculti muzica, nu poti vorbi engleza corect, intelege ce inseamna cuvintele, etc
Stiu 1000000... de persoane(nu chiar atatea,dar multe oricum) care fredoneaza un cantec in engleza si pare ca vorbesc in romano-chinezo-maghiara.
Nu au treba cu pronuntia,cu respectarea ordinii cuvintelor, sau daca acele cuvinte chiar exista.
In loc sa sune a cantec de dragoste,eu aud chestii ca:"eu locuiesc si urs de plus, mergi gaiana caramida"(exagerare, clar, dar cred ca intelegi ce vreau sa spun)
Dar muzica te ajuta, impreuna cu altele, sa pronunti mai corect, daca iti dai interesul.Adica nu canti doar ce iti amintesti, ci impreuna cu muzica.Vers dupa vers,cuvant cu cuvant, pana le pronunti corect(corect dpdv al unui anumit vorbitor de engleza, caci difera de zona de unde vine-sua, canada, uk, india, africa)
3)Aplicatiile de engleza sunt destule(multi folosesc duo lingo)
Pe mine m-au plictisit repede...
Poate m-am apucat de ele prea tarziu, dar dar nu am rezistat, caci ori erau prea usoare, ori nu aveau sens(adica repetitive si lucruri care nu prea folosesc)
Dar aplicatiile pot fi bune, daca iti plac.
4)Fa meditatii.
Ar fi chiar culmea sa nu gasesti un profesor de engleza care da meditatii(doar la mine in oras, sunt vreo 4 profesori care dau si meditatii).Nu trebuie sa fie profesori neaparat, pot fi si oameni care dau meditatii, dar care nu predau(aici e mai complicat, caci ai sansa sa dai peste adevarate comori, care te pot invata o gramada si sa iti deschida ochii sau dai peste unii care nu prea stiu ce fac)
5)Urmeaza un curs online.
6)Sunt destule cursuri, sub forma de carti cu reviste si cd-uri
7)Seteaza-ti retelele de socializare in engleza. Urmareste pagini in engleza pe Instagram(nu trebuie sa fie de profesori sau invatat, pot fi cu meme-uri, citate, zodiac, etc)
8)Urmareste pe Youtube diferiti youtuberi vorbitori de engleza, din diferite domenii(care iti plac)
9)Vizioneaza video-uri care au ca scop invatarea limbii engleze.
(Nu prea urmaresc acum pe nimeni care preda, in afara de English with Lucy)
10)Fa-ti cont pe Quora.(Nu nu fac reclama )
Nu are rost sa spun avantajele, caci le poti cauta pe net(in engleza, desigur). Quora e un TPU in engleza, site international, dedicat mai mult cunoasterii, lucrurilor interesante, povestilor de viata, etc.De asemenea e mai liberal(intr-un mod bun) si nu exista atata ura ca aici.Cu milioane de utilizatori la nivel mondial,poti citi atatea raspunsuri la diferite intrebari, despre atatea subiecte, incat vei fi absorbit.
Practic, diferenta de cititul unei carti e ca in mare, e ca si cum ai citi discutii, opinii si pareri, lucru pe care il intalnesti mai rar in carti, unde e doar dialog si descriere(in mare)
Nu stiu ce varsta ai, dar eu am inceput sa imi dezvolt vocabularul si abilitatea de acomunica in engleza cam prin clasa a 7a.
Am ajuns de la 2 ore de engleza la scoala si una de meditatii, la a 9-a in care faceam 4 ore la scoala, una de medi si 4 de Cambridge.
Nu zic ca trebuie sa mergi la vreun curs, dar zic ca aproximativ 9 ore de engleza pe saptamana sunt ideale.
Nu am scris mai sus si aceste lucrui, dar, in ciuda varstei, e mereu bine sa te apuci cat mai devreme de o limba straina, nu conteaza cat repeti(adica conteaza, dar nu la fel) daca nu inveti sa comunici verbal.De asta zic ca e bine sa faci meditatii, cai te ajuta la partea de speaking mai mult.
Sper ca nu te-ai plictisit citind, chiar daca s-ar putea sa fie unul dintre cele mai lungi raspunsuri de-ale mele de pana acum.
Nu uita ca engleza e o limba frumoasa, dupa ce inveti sa o stapanesti cat de cat(nu la fel ca romana sau alte limbi latine, dar are si ea farmecul ei.)
Mult succes!
Iei cu tine un casetofon mic, si tu doar mimezi ca vorbesti si, gata! vorbesti fluent ))
Draga mea, sunt foarte multe variante. Bineînteles, pentru a vorbi fluent ar fi indicat să trăiești într-un mediu în care se vorbește doar limba respectivă. Însă, există și alte metode:
1. Citește cărti în engleză.
2. Ascultă melodii în engleză, iar apoi notează-ți versurile pe o foaie și învăța-le, apoi cântă melodiile( stiu ca sună ciudat, dar pe mine asta m-a ajutat cel mai mult).
3. Ascultă podcast-uri( găsești aplicație cu foarte multe).
4. Uită-te la seriale, filme în engleză fără subtitrari sau cu subtitrare în engleză.
5. Sunt multe aplicații( de exemplu: Duolingo, Busu).
6. Îți mai recomand canale pe Youtube special create pentru a învăța o limbă( este o fată, Rita Engleză care dezvoltă teme cu expresii, prescurtari, timpuri și multe altele, e super ca profesoară).
Îți urez multă baftă și multă ambiție( fără ambiție nu faci nimic). See you! )
Te uiti la cat mai multe filme si seriale in engleza cu subtitrarea tot in engleza daca se poate, citesti manga si carti in engleza, jocuri video, asculti muzica in engleza cu versuri si incepi sa canti fara rusine, ajuta mult la pronuntie si pentru a invata cuvinte si expresii de baza si etc.
Numepublicuserneim întreabă: