SI totusi aceste carti sunt inutile pentru multi. Dar de exemplu Mircea Cartarescu scrie(e scriitor contemporan) lecturi bune si nu este apreciat. Daca Ioan Slavici ar fi trait si acest roman ar fi fost scris exact cum e acum in zilele noastre nimeni nu l-ar mai fi citit. Pentru ca romanul a iestin in 1800 si ceva ...cand televizorul nu se inventase si lucrurile frumoase de acum nu erau, oamenii se plictiseau doar facand copii deci...au citit o carte care cred ca era ieftina si pentru ca au citit-o multi a devenit subiect pentru elevii care se chinuie sa inteleaga ceva.
Pai,ce stii tu,bre,nene,prima vedere! Acum,serios vorbind,chiar asta e cheia relatiei amoroase Persida - Natl, s-au vazut, s-au placut, desi contextul e putin cam tras de par, dar asa i-a placut lui Slavici.Numele nu conteaza niciodata, e superficial sa crezi ca numele face personajul mai bun sau mai rau, mai de apreciat sau mai de blamat.Cel mai fin betiv din istoria literaturii universale avea un nume care in romana s-ar traduce "marmelada"...nu prea ai ce comenta la nume.Da, casatoriile erau aranjate.De fapt, pana prin 1850 - desi actiunea se petrece prin 1880-1890 - marea majoritate a casatoriilor erau aranjate de parinti,dar nu de la nastere,ci dupa un timp,sa se observe clar,daca are fata zestre, daca e baiatul serios si se tine de munca, daca e calfa (cum era Trica, frate-su, de exemplu) si asa mai departe.Slavici e unul din acei scriitori care, constrans de epoca, a scris despre ceva anume si doar atat.Intamplarea face ca el sa fi fost obligat de vremuri sa scrie doar despre taranul roman, fapt ce i-a tras mult in jos pe multi scriitori romani.Si...apropo,"Mara" nu e materie de BAC,pentru ca o faci in clasa a IX-a,iar de acolo,nicio opera nu se ia ca materie pentru BAC.Dar,ai citit-o,faptul e consumat,ai mancat degeaba timpul cu ea.
Am inteles,inca o data,dupa ce-am citit-o,de ce refuz cu incapatanare sa citesc literatura romana de dinainte de perioada interbelica.E groaznic de slaba.Iar asta e un apelativ indulgent, zic eu."Moara cu noroc", care o sa fie materie de BAC, fiind nuvela psihologica, e ceva mai buna.Macar acolo e si ceva pac-pac, un degenerat de prima clasa si niste actiune, spre deosebire de "Mara".
Luni duc cartea asta stupida Mara si iau Moara cu noroc sa vad ce e de ea.
Nici cealalta nu prea are nimic special, privita individual, dar comparate astea doua, e mult mai buna a doua.E vorba de ceva grotesc versus ceva mediocru.
Totusi o sa incerc s-o citesc si pe asta.
Citeste rezumatul detaliat, ceva comentarii si e de ajuns.O suta de pagini cat iti ia "Moara cu noroc", citesti "Strainul" de Camus si iesi infinit mai castigat.