| BobTheCat a întrebat:

Salutare!
Cum as putea scrie un rezumat "ca la carte", fara a comenta deloc? Eu mereu am tendinta sa adaug detalii sau sa "comentez".

Ma rog, cel putin din punctul meu de vedere, la rezumat orice este privit ca fiind un comentariu. Anticipezi putin? Comentariu! Explici ceva? Comentariu! Folosesti "intr-o zi" sau orice expresie asemanatoare? Categoric comentariu! Folosesti "protagonistul" sau "protagonista" ca sa eviti repetitiile? Fara indoiala comentariu!

Partea proasta este ca atunci cand reusesc sa scot ceva fara comentarii si sec...nu ma incadrez in limita (in sensul ca am prea putine cuvinte).

Aveti cateva sfaturi? Ce credeti ca as putea face, pe langa exercitiu mult? (fiindca asta fac deja)

Multumesc!

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Prima data scrii ce iti vine in minte.
Peste cateva ore re-citesti si modifici textul.
Dupa alte cateva ore /zile re-citesti iarasi si modifici textul.
Dupa 5-6 asemenea corectari, textul va fi aproape perfect (dupa 20 re-citiri, la intervale de cel putin o saptamana, va fi chiar perfect.

Metoda este valabila in cazul scrierii oricarui text, inclusiv a unui roman.

| BobTheCat explică (pentru Bula):

Mulțumesc!

| Bula a răspuns (pentru BobTheCat):

Cu mare placere!

| dullcat a răspuns:

Imagineaza-ti ca trebuie sa comunici informatia pe front de razboi.laughing Trebuie sa fie simpla si scurta, obiectiva, fara prea multe detalii inutile, rapid de citit. Spor!

| BobTheCat explică (pentru dullcat):

Mulțumesc! happy

| dullcat a răspuns (pentru BobTheCat):

Nu ai pentru ce.

| ioana748 a răspuns:

Rezumatul se poate face si cu ceva inflorituri, insa fara a comenta.
Comentariul implica si rezumatul, invers nu.
Da, intr adevar este chestie de exercitiu si sa te axezi doar pe povestea intr o forma mai scurta.
Cum a mai spus cineva, nu iese din prima, revii si modifici.
Chiar si in cazul unui test, ai o ciorna pe care lucrezi forma bruta si apoi transcrii pe lucrarea „pe curat", sa spunem asa.
Mult succes,