Sergiu, iti pot da eu un raspuns in aceasta privinta. Raspunsul este DA, se gaseau carti de J.R.R. Tolkien in perioada comunista din Romania. Cel putin de una pot sa-ti spun eu, si anume:
J.R.R.Tolkien: O poveste cu un hobbit, Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1975, traducerea din limba engleza fiind facuta de Catinca Ralea, care a scris si Cuvantul Inainte pentru carte. Cartea a aparut in colectia Biblioteca pentru toti copiii.
Verifica si tu.
Dupa cum se mentioneaza, este traducerea cartii lui J.R.R.Tolkien: The Hobbit or There and back again, mai exact este povestea aventurii lui Bilbo Baggins(cum a gasit inelul, cum s-a intalnit cu Gollum, lupta cu Smaug etc.).
Nu am cunostinta insa sa mai fi aparut si vreo alta carte de J.R.R. Tolkien in Romania in perioada comunismului.
Insa ii dau dreptate mamei tale: dupa cum mi s-a spus, cartile lui Mark Twain erau mai usor de gasit in librarii si biblioteci decat cartea amintita a lui J.R.R. Tolkien.
Iti doresc sa-ti ajute Dumnezeu sa termini cu bine eseul si sa iei nota maxima. Sanatate si bafta!
Multumesc mult, "The Hobbit" ma gandeam ca exista neavand prea multa politica. E foarte bine de stiut si o sa-l pot compara cu "Tom Sawyer" si "Huck Finn", era doar un mic detaliu dar conta pentru mine.
O zi frumoasa iti doresc.
Si eu iti multumesc pentru funda. Ma bucur ca te-am putut ajuta cu ceva. Bafta!