Este indicat sa folosesti numere si nume imaginare, tocmai pentru a evita o posibila acuzatie de defaimare.
Ideea este ca, autorii stiu asta si se asigura ca nu se baga singuri in necazuri si procese prin tribunale, asa ca, inventeaza numere imposibile. De exemplu, daca cel de masina este BV 80 PGI...el poate sa-l scrie 80 PGI BV si este cu totul altceva, fara ca cineva sa-l poata acuza de ceva.
Schimbarea ordinii, pastrand aceleasi grupuri de caractere nu schimba responsabilitatile juridice; ghinion.
Poti profita de cativa ani de puscarie si sa platesti despagubiri morale; dar in puscarie poti invata cum sa nu defaimezi in lucrari literare, chiar fictive fiind ele.
Sau pot sa folosesc numele unor servicii, precum NTSB sau ICC sau IML etc?
Totul trebuie sa fie neidentificabil in viata reala; ca nume-numere-adrese. cititorii, prin propria imaginatie sa poata asocia cu elemente oar de ei stiute sau traite
Deci nu pot spune ca personajul X locuieste la adresa: Uithofslaan 27?
Esti cu capul? poti folosi doar nume si adrese care nu corespund cu ce vrei tu sa scrii. nume care nu pot fi identificabile intr-o localitate, nume de srazi care nu exista in acea localitate, numere de telefon sspecifice cu 50-70 de ani in urma, sau specifice altor continente, etc, etc
Păi astea-s detalii inutile care nu ar trebui menționate. Eventual dacă tot vrei să faci referire la numărul de înmatriculare, zici maxim județul.
Lucrez la Literatură - Proză și am nevoie de multe informații.
Dacă este vorba de proză, atunci ar avea sens și nu ar fi greșit să dai aceste informații.
Poate folosi orice numar vrea, nu se întâmplă nimic. Oricine poate scrie orice vrea.
alexx102428 întreabă: