Desigur, vei mai face ajustări până să-i dai romanului o formă finală. Unele observaţii făcute de useri mai sus sunt utile şi cred că vei ţine seama de ele. Eu însă mă uit dincolo de aceste aspecte (privind ajustările) şi intuiesc că va ieşi ceva frumos, poate chiar în genul lui Maitreyi. Dă atenţie criticilor, dar nu într-un mod exagerat, nu până acolo încât să te descurajeze sau să te blocheze. Tu eşti la comandă. Tu ai volanul. Aşa cum un poet dă frâu liber imaginaţiei şi propriilor simţăminte, la fel va face şi un scriitor care aşterne pe hârtie o operă de acest gen. Fii naturală. Fă-l pe cititor să vibreze împreună cu tine la simfonia aceasta complexă a dragostei; şi până la urmă...a vieţii.
Am reținut că e cu liniște în suflet. M-a impresionat de asemenea atenția cu care asculta predica acel copil. În rest, nu se prea înțelege nimic. Adică ce vrei.
Nu citesc de obicei, am citit și citesc enorm. Sunt scriitor și poet cu lucrare tipărită și 4 premii literare. Problema este că firul tău narativ nu duce nicăieri. Asta nu înțeleg, unde duce, ce vrei să comunici. Am înțeles, l-ai văzut la biserică cu liniște în suflet, apoi tot cu liniște în suflet l-ai revăzut la școală, iar taică-su era beat. Ei și? Deocamdată nimic să mă emoționeze și să mă facă să citesc mai departe. Dacă faci din asta un roman, și îl văd pe raft la librărie, citesc până aici și apoi îl las din mână. Dacă vrei să îți cumpăr cartea, emoționează-mă cu ceva.
Asta am vrut să spun.
Foarte bine ca sunteti premiat, felicitari! dar dupa cum am spus, e doar un fragment, emotia poate aparea si pe parcurs, si da, voi mai face ajustari pentru ca asa cred, nu pentru ca mi-ati spus dumneavoastra...am si zis ca am observat repetitia din text, voi inlocui, nu ne impiedicam de o expresie.
Nu citesc de obicei, am citit și citesc enorm. Sunt scriitor și poet cu lucrare tipărită și 4 premii literare. Problema este că firul tău narativ nu duce nicăieri. Asta nu înțeleg, unde duce, ce vrei să comunici. Am înțeles, l-ai văzut la biserică cu liniște în suflet, apoi tot cu liniște în suflet l-ai revăzut la școală, iar taică-su era beat. Ei și? Deocamdată nimic să mă emoționeze și să mă facă să citesc mai departe. Dacă faci din asta un roman, și îl văd pe raft la librărie, citesc până aici și apoi îl las din mână. Dacă vrei să îți cumpăr cartea, emoționează-mă cu ceva.
Asta am vrut să spun.
Mai jos, alt user TPU spune la fel ca mine.
Din pacate nu prea am inteles mare lucru.
*deep breath*
Pe lângă cele deja zise, menționez:
1. Indiferent de destinația cărții, diacriticele sunt esențiale.
2. "la fel ca Harry Potter" poate eu nu știu cine este acest personaj, de unde să-mi imaginez cum arăta Alien?!
3. "astfel ma dezvoltam frumos, cultivandu-mi abilitati de a relationa cu cei din cercul meu de prieteni" partea asta mi se pare... nu știu, pe lângă inutilă... of am un lapsus.
4.1. Nu vad descrierea fizica a lui Alien.
4.2. Idem cu celelalte personaje, dar fiind doar un fragment, se scuză.
5. Spațiul temporal și cel fizic sau cum s-o numi, pe lângă ca sunt confuze, sunt complet anapoda.
6. "data; insa" ca semn de punctuație mi se pare potrivit virgula sau punct. Parere personală. Chiar și în cărți unde vad asta ma sâcâie vizual
7. "un inceput al sfarsitului care era ireversibil" parca era clasa a VII-a
8. Din ultimul paragraf, reiese ca Alien e coleg de clasa...și totuși cum de abia îl observi în pauza mare?! Ceva clar lipsește.
Nu am pus diacritice aici, pentru ca nu am considerat esential, am vrut sa se inteleaga in general ideea, apoi, n-am zis ca el arata ca Harry Potter ci ca purta un papion micut ca el (iar daca esti interesata afli cu usurinta cine era Harry Potter, nu trebuie sa fie chiar totul in detaliu), am zis mai spre finalul fragmentului, ca Alien era subtirel, cu parul blond, voi mai adauga pe parcurs, e doar un fragment. eu eram clasa a VII-a, si da, in clasa aVIII-a se termina o etapa, deci mai era putin pana acolo, iar din ultimul paragraf nu reise ca Alien e coleg de clasa. Multumesc de parere!
Nu știu pe cati ar interesa povestea de dragoste dintre doi copii... Bănuiesc ca la momentul prezent ei sunt la gimnaziu sau liceu. E posibil sa fie pe plăcul unor persoane, mai ales liceeni asa ca poți încerca. "Timpul trecea, iar eu il observam pe baietelul Alien cum crestea, crescand si eu odata cu el, pentru ca trebuie sa spun ca eu eram doar cu an mai mica decat el. Crescand, am inceput sa am alte preocupari, iar slujba de duminica nu mai era pe primul loc printre" aici trebuie sa schimbi, nu suna natural, nu poți observa pe cineva crescând decât ca părinte sau persoana mai mare de vârstă, nu ca persoana de aceeași vârsta, nu suna bine.
Din pacate nu prea am inteles mare lucru. E si din cauza formei in care e scrisa, ingreuneaza intelegerea.
De ce ai prenume cum ar fi ilie kina, alien, cristea in aceelasi context? Nu pare verosimil. Exista romani pe care sa i cheme asa?
Daca erai mai mica ca Alien ( btw cum se pronunta ), de ce i ziceai baietelul, nu cred ca asa percepe o fata mica pe un copil mai mare sau de seama ei.
E confuza si linia temporala, zici ca totul a inceput in liceu, dupa te intorci la primii ani de viata ( care mai exact?), dupa iar la clasa a 7 a. Sunt niste alineate care sugereaza ca se trece la alta parte a povestii, dar de fapt e continuarea...
Cati ani ai?
Care e subiectul povestii?
Sugerez sa o asezi in pagina mai bine si sa delimitezi actiunile si liniile temporale mai clar, nu stiu cand e amintire cand e timpul prezent. Si evita amintirile in amintire...
Pai eu povestesc actiunea, fiind mare (iti dai seama, ca doar n-am scris cartea la 7 ani), de asta am zis "baietelul de atunci". Mai citeste o data textul ca o sa intelegi. Si, merci de sfaturi.
De fapt, cred ca ai dreptate, ceva trebuie schimbat acolo...multumesc!
Am citit cam de 3 ori, dar daca trebuie sa citesc de mai multe ori un text doar ca sa inteleg ideea de baza, deja e un text care nu-mi place.
Nu reiese din text varsta de 7 ani, deci na...
Nu stiu cat de larrg e restul povestii, dar nu mi pot da inca cu parerea de calitatea fragmentului...
Ce parere cauti? La ce nivel vrei sa te incadrezi? Compunere de liceu, carte de publicat?
Stiu ca nu reise din text varsta de 7 ani, asta ti-am zis-o eu, am folosit doar "copii", "micut" etc, ceva din care sa se subinteleaga. Pare a compunere de liceu? Eu stiam ca se fac compuneri in clasele primare, in liceu se fac eseuri. As vrea sa fie carte, roman al experientei, in genul Maitreyi...nu m-am gandit inca daca voi publica, sau o voi pastra doar pentru mine. Multumesc pentru pareri!
Pune te in pielea cititorului care nu stie nimic si trebuie sa si faca in cap filmul dupa textul pe care l citeste. Daca nu are anumite detalii, devine imposibil sa si facia filmul.
Copil micut pentru mine e si un bebe si unul de 8 ani...
Sau mai bine analizeaza te pe tine cand citesti un text ce elemente iti ofera ca sa l poti intelege si vezi care sunt necesare...
Putem discuta pana maine
Oricum e un text provizoriu, probabil va trebui sa mentionez varsta, intr-un alt fragment, sau aici...nu stiu daca chiar atat de multe detalii sunt esentiale... vorbesti in cunostinta de cauza? ai scris? intreb din curiozitate, sa vad daca parerea este una avizata. Multumesc!
Da, sunt. Când ai zis " aveam câțiva anișori" - mai bine specificai cam ce varsta, ca am crezut ca aveai în jur de 4 ani. Tu cunoști aspectele astea, dar cititorii nu. Și unora le plac detaliile, fac povestea sa prindă contur și sa nu para ca e scrisă "pe graba".
Vorbesc in calitate de cititor.
Cititorii vor fi publicul acestui text ( asta daca nu cumva e un text exclusivist pentru scriitori ).
Dar am citit multe variante ale aceluiasi subiect, scrise de autori diferiti si intotdeauna observam cum fiecare puncteaza doar anumite detalii, si presupunea cunoscute altele. Imaginea completa venea dupa ce citeam 7, 8 autori, ceea ce e foarte frustrant; din acest motiv nu mi plac ambiguitatile.
Dar cum vezi, parerile sunt impartite. Asta ai cerut, asta ai obtinut.
Spor la scris!
Ok, o sa iau in calcul! Multumesc!
Evident ca raspunsul castigator e unul care iti spune ce vrei sa auzi. Stai linstit/a nu e nimic personal, asa sunt oamenii.
Sunt oameni care iubesc sandra brown ( si multi ), sunt care nu.
Sunt oameni care iubesc aasimov, sunt care nu.
Cert e ca trebuie sa ai un public tinta.
Ce legatura are sandra brown in ecuatie? nu vad logica!
Numepublicuserneim întreabă: