Răspunde-ți întâi de toate la intrebarea "la ce imi trebuie?"
probabil vei constata că: la nimic. Ca o poveste ar putea fi ok dar și așa, e cu grămezi de inadvertențe. Deci ia un clasic și ești mai câșitgat!
De la ultima filă, și să o citești de la coadă la cap. Așa poate găsești ceva sens în ea. Dacă ești cuprins de Duhul Sfânt, poți să o citești. Dar tu n-ai de unde așa ceva, așa că o să o citești degeaba. Mai bine începe cu o carte mai veche și mai sfântă, Kama Sutra. Se găsește în PDF pe net.
Buna ziua domnule Adrian! De ce mi-ati spus acestea? De ce nu am de unde asa ceva?
Ca să înțelegi că nu este un lucru simplu să citești Biblia și să îți și folosească la ceva. A fost un răspuns provocator ca să te determine să gândești. Dacă mă întrebi de ce nu ai de unde așa ceva, te întreb eu, ce te face să crezi că ai de unde? Asta, tot ca să te fac să gândești. Ca să te mai ajut. Biblia este o carte în care se vorbește despre Dumnezeu și Duhul Sfâmt. Și o să îți spun că nici unul nici altul nu sunt în carte. Se vorbește despre. Și la vorbește și la biserică despre. Și ei nu sunt acolo. Din ce se vorbește și în carte și în biserică? Din auzite. Dacă crezi că poți să ai Duh Sfânt din auzite, te înșeli amarnic. Dar atunci de unde? Aștept să îl cauți, să îl găsești și când l-ai găsit, să îmi răspunzi. Nu te grăbi, că eu deocamdată mai sunt pe TPU. Dacă îmi scrii mesaj privat o să îți dau adresa mea de email.Și o să scriu în curând un eseu despre Duhul Sfânt. Și o să îl public pe blogul meu.
Aveți un blog? Cum se numește?
Si apropo, legat de cartile sfinte, eu am citit cam multe dintre ele, si mereu am ramas blocata la partea in care ataca pe "dusmanii lu dzeu". Mi s-a parut ca au fost facute pentru razboi, nu mi se pare in regula, o religie n-ar trebui sa-i tenteze cu iubirea, bogatia materiala, indemnand oamenii spre razboi, ci sa dea "cunoastere" ca sa merite "iubirea", aceea este singura bogatie. Restul e doar iluzie. Cand omul este bogat in materiale, este o iluzie in mintile noastre de a considera ca aceasta materie este proprietatea lui. Proprietatea este a cui o creeaza si nu a cui o "primeste" din "furtul" altora. Adevarata bogatie se simte inauntru, nu este gandul ca individului ii apartine vreun obiect. Oamenii devin atasati emotional de obiecte si cuvinte zise de anonimi, necunoscuti, si atunci acestia nu mai sunt in stare sa interactioneze cu ceva real, tot cautand necunoscutul in fiecare fapt real si persoana cunoscuta, tot suferind dupa fragilitatea obiectelor. Daca citit carti precum rigveda veti vedea ca folosesc acelasi mod de comunicare. Asemenea carti am citit eu la viata mea, nu fictive romane de dragoste si razboaie, nu le pot inghiti.
Ți-am zis eu că îți lipsește Duhul Sfânt, Din cauza asta ajungi la asemenea concluzii după ce citești.
O carte se incepe de la inceput. Cu Geneza. Iar daca sunt doua carti, din care a doua se bazeaza pe prima, se incepe cu prima. Cu VT. Dar de ce iti spun unii ca trebuie sa citesi intai NT? Ca sa se asigure ca vei citi VT prin prisma NT, si ca vei trage concluzia ca Isus e Dumnezeu, desi VT nu lasa posibilitatea asta.
Iti recomand sa incepi cu Noul Testament, de la Ioan, apoi restul evangheliilor, Fapte si epistolele. Daca vrei, poti sa incerci sa vezi in paralel video-urile celor de la The Biblie Project, au cate un video pe o carte si explica foarte fain (cu schite) contextul si cateva generalitati. Ioan e mai usor de inteles si pune accentul atat pe partea umana, cat si pe cea divina a Domnului (e diferita de celelalte evanghelii sinoptice).
Recomandarea mea este să începi cu Noul Testament, asta pentru că acolo se află esența creștinismului, apoi să continui cu Vechiul Testament, în care se află esența iudaismului... După cum scrie, în Vechiul este prezentată umbra Adevărului, iar în Noul este Adevărul în splendoarea Lui. Îți mai recomand lucrul ăsta pentru dacă, dacă ai începe cu Vechiul Testament, te-ai "lovi" de imperfecțiune (este scris că Vechiul Legământ este unul "cu cusur", cu greșeală) și ai rămâne dezamăgită de unele lucruri... Cu toate astea, este important să citești și Vechiul Testament, ca să îl înțelegi mai profund pe Noul.
Ti-as recomanda sa incepi cu Vechiul Testament, deoarece e important sa intelegi istoria, faptele si intamplarile care au dus la Nasterea lui Hristos, practic si inceperea Noului Testament, e posibil ca multe chestii sa nu le intelegi, si sa ti se para ambigu, sfatul meu fiind sa perseverezi si sa nu renunti daca incepi un astfel de plan! Succes si spor la lectura!
Recunosc, eu nu am citit, dar iti recomand sa incepi de la vechiul si apoi si la noul.
gingergirl1 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Numepublicuserneim întreabă: