| Hiperion373 a întrebat:

Vreau părerea voastră sinceră.
Paragraf
De mare am vrut să fiu copil
Să nu trăiesc o viață în zadar
Mereu să fiu util
Dar mi se rup filele din calendar

Am să mor și eu odată
În cămară singuratic
Viața îmi este înnodată
Și sufletul sălbatic

Doar un singur paragraf
Din tot ceea ce-am avut
Voi lăsa doar praf
Și nimic mai mult

12 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Poezia fara ritm, e ca pasarea fara aripi. Uita-te la Luceafarul lui Eminescu. Dincolo de cuvinte, melodie acolo, e cintec. Si de aceea, atit de mult spus cu atit de putin. Poeziei tale ii lipseste ritmul, acea cursivitate care fac poeziile sa fie frumoase.
Mai mult, e o inconsistenta logica in mesajul ei.
Sincer, daca as fi profesorul tau, m-as gindi bine daca sa iti dau nota de trecere.
Am corectat un pic poezia, ca sa intelegi despre ce vorbesc. Desi, pentru ritm, pentru a intelege bine, era necesara intonatia vocii. Dar si asa, e doar ceva mai bine, inca ar mai trebui prelucrata pentru a fi poezie autentica.


Paragraf
(editie reviziuita) happy

Mare am vrut a fi pe cand eram copil
Să nu trăiesc o viață în zadar
Mereu să fiu si sa ma fac util
Dar mi se rup aiurea filele din calendar

Am să mor și eu odată
În acea cămară singuratic
Viața-mi este înnodată
Și sufletul tare sălbatic

E doar un singur paragraf
Din tot ceea ce am avut
Voi lăsa doar mult, mult praf
Și nimic, nimic mai mult.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru cristi202):

Cam dur spus "daca as fi profesorul tau, m-as gandi bine daca sa iti dau nota de trecere". Cu asemenea afirmatii ii distrugi tot cheful persoanei respective de a mai scrie si incepe sa se inhibe.

Cat despre ritm, nu e obligatoriu sa fie constant. Nici in muzica nu e. Iar noua directie a poeziilor e spre a iesi din vechile tipare. (vezi chiar poeti mari, precum Marin Sorescu, Nichita Stanescu sau Ion Minulescu)

Singura chestie de care ai putea sa te legi e mesajul poeziei.

| cristi202 a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Eu nu am vorbit de constanta ritmului, daca te uiti atent, in prima strofa corectata de mine, nu e constant. E vorba de acea cursivitate a versurilor, a poeziei, pe care o gasesti si la autorii enumerati de tine.

| minrest a răspuns:

Foarte bine spus ''de mare am vrut sa fiu copil'', sa spui ca ai vrut de copil sa fi mare nici nu are rost, ca doar toti copiii vor sa fie mari. Vad ca te-au si corectat vreo doi, inlocuind o expresie poetica cu o banalitate si lasand poezia goala de idee. Tu ai talent, dar trebuie lucrat pe doua directii; pe de o parte trebuie sa citesti poezie ca sa aungi la sensibilitatea poetica contemporana, pe de alta sa exersezi ca sa poti compune fluent si natural. Sincer sa fiu, e mult de munca si nu stiu daca iti permiti sa o aloci. Dar talent, ai.

| cristi202 a răspuns (pentru minrest):

Nu scoate un vers din context. Spune tu logica, mesajul ce iasa de aici:
"De mare am vrut să fiu copil
Să nu trăiesc o viață în zadar
Mereu să fiu util"
E ilogic sa fii mare si sa vrei sa fii copil ca sa nu traiesti in zadar. Daca ramii copil, risti sa traiesti in zadar. Iar utilitatea e o caracteristica a adultilor, copiii o au pe masura ce cresc. Deci cum sa vrei sa fii copil ca sa fii mereu util? Copiii se mai si joaca, si joaca nu utila.
Dar chiar si asa, acel "de mare" este exprimat gresit.

| minrest a răspuns (pentru cristi202):

In limbaj normal, ai spune ''de mic am vrut sa fiu mare'', dar nici nu ar avea rost sa spui, ca doar toti copiii vor sa creasca mari. Daca spui invers, chiar daca ai spune ceva ilogic, explorezi alte posibilitati. De la un timp, poezia nu se fereste de fantastic. Citeste cateva poezii de Nichita Stanescu, cateva de Cezar Baltag, si vei vedea. Dar in cazul nostru, e usor de urmarit logica. ''Eram deja mare, dar cautam sa raman si copil, sa explorez, sa ma joc in continuare, ca sa descopar mereu ceva nou, solutii noi; pe cand alti adulti se inchid in rutina, nu mai descopera nimic si devin inutili, am vrut sa pastrez creativitatea copilariei, care impreuna cu posibilitatile varstei adulte, sa ma faca util. ''''Joaca nu este utila'', spui tu. Gresit. Copilul isi dezvolta gandirea prin joaca, asta e stiut de mult in stiintele educatiei. Si adultul, dealtfel, isi dezvolta gandirea in noi directii prin joaca; adultul insa din pacate pierde mult din spiritul ludic al copilului; se joaca si el, dar in mod mecanic si rutinier, precum un animal salbatic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte frumos și semnificativ!

| Anuket a răspuns:

Trist. Sper să se schimbe cursul.

| MarianaOltean1800 a răspuns:

Ok parere sincera
PRIMA STROFA :
primul vers,, De mare am vrut sa fiu copil " nu are sens pentru ca venea invers sau trebuia sa te referi ca acum ești mare și vrei sa fii iar copil.Iar al treilea vers din prima strofa rima mai bine dacă era mai lung
Sunt mare-n mintea mea
În suflet ma vad înc-un copil,
Îmi vedeam mama cum suferea
Și nu ma puteam face util.

E făcută în 2 minute ca nu am stat sa lucrez la ea dar poate fi o înlocuire destul de decenta
Cu strofa a doua chiar ai rupt, îmi place.
Iar a treia este chiar ok.
Ai făcut o treaba buna, ține-o tot asa

| Hiperion373 explică (pentru MarianaOltean1800):

Mulțumesc,critica este primită.

| Manko a răspuns:

Chiar am simtit-o mai mult decat as fi vrut. Descrie perfect depresia mea. Foarte frumoasa, bravo!

| Manko a răspuns:

Chiar am simtit-o mai mult decat as fi vrut. Descrie perfect gandurile mele in starile depresive. Foarte frumoasa, bravo! P.s.: mie personal nu mi se pare ca primul vers e gresit, e intentionat. Atunci cand esti mic, mereu zici ca vrei sa fii mare, dar dupa ce cresti, vrei sa fii iar copil. Cand esti copil nu te gandesti ca nu vrei sa traiesti o viata in zadar, gandesti mai marunt, nu ajungi inca la sensul vietii, d-abia cand esti mare o dai in d-alea.

Întrebări similare