Chiar nu depinde de forma degetelor, ci de ce vrei tu sa canti. Da iti recomand chitara ca e mai usor la inceput. Inveti niste acorduri, si o sa ai posibilitatea sa canti 90% din muzica pop. Pe bass nu stiu exact cum functioneaza dar e mai mult finger style. Daca vrei sa intri pe partea de solistica amandoua sunt grele. La chitara e cumva mai usor ca ai partea de armonie ( canti niste acorduri care se invata relativ repede si deja suna a muzica ). Pe bass trebuie sa ai ceva dexteritate mai mare la degete daca nu vrei sa canti doar 2 note intermiment timp de 5 minute.
Poate il stii pe Davie504 de pe Youtube. E un bassist, dar prima data a inceput pe chitara. Si crede-ma, la inceput e foarte greu sa canti note individuale corect, mai ales pe electrica cu amplificator si efecte.
De asemenea bassul are si corzi mai groase si o sa fie mai dureroase la inceput pentru degetele tale. Si chitara o sa fie dar o sa te obisnuiesti.
Deci sfatul meu apuca-te de chitara si dupa ce intelegi cum functioneaza muzica poti sa-ti iei si un bass daca insisti. Oricum, dexteritatea se transmite de la chitara la bass. Se transmite ea si de la vioara la chitara.
Dacă vrei să te apuci de una dintre cele 2, nu ne asculta pe noi. Apuca te de ce ti ar plăcea tie mai mult! Succes?
Daca crezi că te poți ține cu banii, succes eu am băgat 12.000 de euro până acum