Chiar problema asta am discutat-o cu profesorul meu de pian astazi. mi-a spus ca, eu fiind dreptaci(presupun ca nu esti stangaci), nu folosesc mana stanga, de aceea imi este greu sa fac si cu mana stanga ceea ce fac cu mana dreapta. mi-a spus sa incerc sa folosesc mana stanga mai mult, nu neaparat la pian, la orice (chestii banale ca deschisul usilor, utilizarea furculitei, linguritei etc.) pentru a mi se obisnui si mana stanga cu efortul la care supun mana dreapta.incearca sa faci si tu ceva de genul asta. succes
Eu am invatat singura sa cant. In prezent fac pian de 4 ani. In primul rand te asezi pe un scaun fara spatar (astfel te inveti sa stai drept) apoi te asezi doar pe jumatate de scaun (nu te asezi sa stai comod)apoi dupa ce te asezi duci piciorul drept pana la clapa de joc in timp ce piciorul stang sta in pozitia initiala. Bratele trebuie sa stea lejere pe langa corp.usor departate.Toata greutatea trebuie sa fie in varful degetelor (de aceea nu e recomandat sa porti unghii-adica sa le ai mari), coatele trebuie sa fie foarte usore. In momentul in care pui mana pe pian (indiferent ca te ajuti doar de una sau canti cu ambele) forma lor trebuie sa arate ca si cum ai avea o minge de tenis in mana sau eventual un mar. Se canta numai cu varfurile degetelor nu cu pernitele (pentru ca astfel nu se mai pastreaza forma aceea rotunda ceea ce nu e pozitia corecta). Se obisnuieste ochiul si la partitura si la clape astfel incat peste un anumit timp sa canti fara sa te uiti la clape. Numerotarea degetelor se face de la 1 (degetul mare) de la mana dreapta 1 2 3 4 5 iar la stanga la fel tot 1 este la degetul mare 1 2 3 4 5 iar la game se face astfel: 1 2 3 apoi degetul mare se duce in spatele degetului 3 astfel incat sa atingi a 4-a clapa consecutiva. deci la mana dreapta vine asa:1 2 3 1 2 3 4 5 (do re mi fa sol la si do) si la mana stanga e la fel. Incepe cu melodii usoare apoi incearca niste game si cateva arpegii) bine alea sunt mai grele...cam astea sunt sfaturile utile
Eu am facut 12 ani de muzica si am avut ca instrument secundar pianul.Este ceva mai dificil sa iti obisnuiesti mana stanga sa cante altceva decat mana dreapta. Cel mai bine este sa iei niste ore de pian cu un profesor care sa aiba rabdare! Iti spun din propria experienta! bafta!
anonim_4396 întreabă:
Patricia444 întreabă: