| IonutClarinet a întrebat:

Buna seara de 2 luni studiez clarinetul cu un profesor am deja o varsta mai înaintată mai exact 20 de ani in aceste 2 luni am invatat doar gama cromatica si in rest cateva fragmente din anumite melodii normal sunt de 24 de game de invatat de el a zis ca el nu procedează asa si ca imi arata decat gama asta sa invat sa suflu perfect si dam drumul la treaba credeti ca este ok sa cant asa adica doar din ce imi arata el nici el numai stie gamele a zis ca el canta dupa ureche adica e ok sa invat asa sau trebuie să o iau cu un profesor de la 0 cu game si apoi sa trec la melodii

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
1 răspuns:
| mihaim3116 a răspuns:

Interesant faptul ca profesorul tau nu stie gamele si canta doar "dupa ureche", nu prea e o alegere buna daca vrei sa inveti clarinetul sau orice alt instrument serios. Dupa cum stii si tu, tehnica e foarte importanta la orice instrument de suflat si gamele sunt baza. E ok faptul ca ai inceput cu gama cromatica pentru a-ti forma controlul asupra instrumentului, dar invatarea clarinetului necesita o metoda structurata, altfel o sa fie haotic modul in care inveti.
Ideal ar fi sa schimbi profesorul cu unul care stie bine si teoria, nu doar tehnica la clarinet, si sa cunoasca macar gamele ca si teorie muzicala. Putem intelege si profesorul, deoarece dupa mult timp de cantat acele game pe care le inveti tu ca teorie "intra in sange" cum s-ar spune. Insa tu nu ai cum sa canti "dupa ureche" pentru ca nu stii gamele care au un rol foarte important in a-ti dezvolta urechea pentru a ajunge la nivelul de a canta liber
Daca simti ca el nu stie foarte bine ce face si nu are cunostinte de baza in teoria muzicala, ar fi bine sa cauti un profesor care te invata de la 0 cu o baza solida. Daca vrei o cariera in muzica, schimbi profesorul. Daca nu ai pretentii sa ajungi foarte tehnic si sa canti doar din pasiune pentru distractie, ramai asa