Cred ca a vrut sa zica (,) ca e o chitara clasica, chitare care provin din Spania.
Chitară clasică model Reghin vrei sa zici.
Îți trebuie corzi standard pentru chitara clasică. De nylon.
Ceva de genul: http://www.guitarshop.ro/......p1366.html
Stai putin, n-a fost clara intrebarea asta, am citit-o de 10 ori si tot nu-mi dau seama daca prin "spaniola" se refera la chitara clasica, sau ca reghin-ul ar fi in Spania. Aici e o dilema destul de mare, foarte mare. In trecut, reghin produceau chitare clasice, cu corzi de otel/nichel (in cel mai bun caz), deoarece nu puteau fabrica (,) corzi de nylon, nu aveau tehnologie, Iar diferenta dintre clasica/acustica se facea prin forma gatului si headstock. Mai nou, au "invatat sa puna" corzi de nylon pe chitarele clasice, si nu avem cum sa ne dam seama daca e clasica/acustica, poate a cumparat-o acustica si i-a pus corzi de nylon, sau invers. O informatie edificatoare ar fi o poza cu headstock-ul (capul, ca sa inteleaga si ea), sau sa ne spuna daca e gaurit sau nu. Singurele corzi pe care le-ar pune si cu siguranta n-ar strica acea chitara, ar fi unele de electrica 10-46, 11-48, au tensiunea putin mai mare ca unele de nylon, si tensiunea putin mai mica decat unele de acustica, asa ca 99% nu va afecta gatul, dar mai recomandat ar fi clar sa ne zica de headstock.
Meh, deci tu crezi că chitara pe care o are ea e de pe vremea când Reghin făceau chitare de folcăraie pentru vamaioți?
Oricum, nu o distruge prea mult dacă-i pune corzi de nylon
E posibil sa aiba una de-aia, sincer, n-am cantat in viata mea pe o reghin noua, toate reghin-urile pe care-am avut ocazia sa cant au fost facuta inainte de 90'. Mereu cand ma gandesc la reghin ma gandesc la chitare vechi in prima faza . Oricum, deocamdata nu avem cum sa stim, ne dam cum parerea cam degeaba. Cat despre corzile de nylon, e exact ca la chitara electrica, doar ca la reghinuri probabil nu se mai poate regla gatul apoi - daca-i pui corzi prea groase (de acustica 0, 12-0, 13mm+, in cazul asta), se indoaie griff-ul concav, dar daca-i pui corzi de nylon subtirele, o sa se indoaie convex, ca in teorie (de-obicei doar in teorie), gatul e proiectat sa stea drept la o anumita tensiune (din cate stiu eu, in general, la chitarele electrice cu 6 corzi 72kgf). Oricum, mereu mi s-a demonstrat contrariul, am cumparat o chitara care nu mai avusese corzi pe ea 1 an, dupa ce-a stat 3 ani cu niste corzi, si avea gatul foarte putin indoit CONCAV. M-am speriat, ma asteptam sa aiba gatul indoit convex, stand sa se rupa. Ori a avut corzi de 13-60 inainte, si era griff-ul sa se rupe la cum il indoiau corzile alea, si s-a lasat natural in anul in care-a stat fara corzi, ori pur si simplu a fost de le mediul in care a stat, depinde si asta foarte mult. Ma rog, cel mai recomandat e sa verifici periodic ce forma are griff-ul, asta daca ai truss rod, daca n-ai, ghinion.
Am cântat eu pe o Reghin veche de prin anii 80. Era pentru mâna stângă, da avea corzxile puse pentru dreapta. Nu suna rău .
Când mi-am cumpărat prima chitară, una clasică, zicea acolo pe foaia de garanție că dacă nu folosesc chitara o perioadă mai lungă de vreme, să-i scot corzile sau să le slăbesc...habar nu am de ce
Nu suna deloc rau reghin-urile, dar produc numai chitare low budget, si setarile chitarei, finish-ul sunt cam de rahat.
AM mai vazut si eu asta cu slabitul corzilor, ori sunt aia tampiti, ori avea din fabrica (,) corzi prea groase pentru cat suporta gatul (in unele fabrici nu exista tehnologia necesara sa faca corzi foarte subtiri), ori sunt eu un tampit, impreuna cu majoritatea chitaristilor, care nu se prinde care-i faza aici. Mie mi se pare clar ca in momentul in care o bucata de lemn e facuta sa se indoaie la o tensiune mai mare de x kgf, daca ai marit tensiunea aia, o sa se indoaie concav, iar daca lasi o tensiune prea mica, se indoaie convex. Ar mai fi posibil sa fi fost facut griff-ul din nu stiu ce lemn, care nu se indoaie, dar nu prea cred, din cate lemne pentru griff-uri am vazut in viata mea, niciunul nu era cine stie ce super-man, sa nu se indoaie, si n-ar fi nici foarte recomandat, daca nu se indoaie, trebuie sa fie perfect din fabrica, si s-ar rupe mai usor.
Bine că acum toate au tijă ca să-l îndrepți, da alea mai vechi nu aveau așa ceva.
Da și cu tija aia, dacă te joci prea mult, lemnul își pierde rezistența.
Asa e, dar cred c-am speriat-o pe fata amandoi si nu ne mai zice daca e clasica sau acustica.
Am văzut că n-a mai zis nimic de ceva vreme
Da, e buna dar trebuie sa cumperi alte corzi de buna calitate, si eu am cantat la chiatara dar nu foarte mult, e greu la inceput. Ce zici imi canti ceva in timpul preludiului pentru ca te-am ajutat?
Ancuta5678 întreabă: