Pai am un amic care are un studio facut la el in casa cu obiecte bune profesionale, nu cele mai scumpe dar nici cele mai ieftine si iti si zic cam cum ar fi ele dispuse in viziunea mea daca vrei sa faci singur totul de la zero : sculele in functie de calitate -microfon, casti, boxe de studio, o placa de sunet buna prin care sa treaca totul, apoi un PC cat de cat performant, stative pentru microfon cabluri si alte accesorii sa zicem ca vin odata cu achizitia microfonului profesional.
Apoi pentru crearea unui instrumental ai nevoie de pricepere in primul rand caci softuri sunt destule si gratuite pe trackere (nu pot sa scriu altfel ca cenzureaza robotelul TPU).
Tre sa te pricepi sa creezi intrumentalul, linia melodica.
Dupa ce ai creat instrumentalul si ai obiectele de mai sus trebuie sa te inregistrezi, de inregistrat nu e greu e poate unul dintre cei mai usori pasi de aici, dar ai nevoie de cineva la butoane sa dea rec sau sa opreasca e mai greu de unul singur, dar sa zicem ca te poti descurca acum.
Dupa inregistrare urmeaza pasul final si anume sa masterizezi acel proiect si aici este dificil caci ai nevoie de pricepere de experienta si nu in ultimul rand nu este ceva ce se inavata, ca fiecare face materizarea in felul sau, unii mai bine altii mai rau, dar parerea mea este ca masterizarea este o chestie de experienta si ea se cumuleaza in timp ce lucrezi. Oricum si pentru crearea de instrumentale ai nevoie de experienta ca sa faci ceva bine si ascultabil, nu zic ca iti trebuie scoli in domeniu dar trebuie sa ai oarece talent catre asta.
Versurile care sunt si ele importante le faci de obicei dupa ce este instrumentalul gata sau cei si mai profesionisti au versuri scrise deja si gandesc un instrumental in functie de versuri, dar aici e mult mai multa bataie de cap, parerea mea e ca cei mai multi fac versuri dupa muzica, caci daca ai ureche uzicala iti va veni mult mai usor asa, deci nu este mai putin profesional nici asa!
Cu toate acestea daca tragi linie vei vedea ca e mult prea scump sa iti faci propriul studio caci sculele bune costa, microfonul de inregistrat daca e calitativ costa, timpul tau costa.
Asa ca mai este o alternativa sa gasesti un studio si un inginer de sunet priceput pe stilul tau de muzica, sa faci cumva rost de instrumentale sau sa ti le produci singur iar partea de inregistrare si mixare si masterizare sa o faca acel inginer de sunte contra-cost, cam asta fac studiourile de inregistrari.
Daca ai instrumentalul si versurile facute te antrenezi o perioada si acasa sa vezi cum sunt, cum cazi pe instrumental etc si cand esti pregatit mergi la studio si inregistrezi, dai un ban si acestia iti finalizeaza proiectul in forma finala apoi cu tot cu masterizare si e gata proiectul de ascultat. Dureaza evident cateva zile chiar saptamani ca proiectul sa fie finalizat.
Probabil poti sa scoti calitate la sunet si cu un studio imporvizat ca cel al amicului tau.Am fost si eu la 2 studiouri pana acum, din care unu era semi-pro as zice.
Am obervat antifonarea e foarte importanta si costa ceva.Alea mai profi au si "borcan".
De scule poti sa strangi bani sau sa platesti la un studio.
Mie sincer mi se pare mai grea(si mai frumoasa) partea in care compui muzica.Partea de mix-master e destul de complicata cum ai zis si tu, trebuie stapanit bine daw-ul ales.
Am si eu o claviatura midi cu 49 de clape si 16 drumpaduri,m-am jucat putin in ableton,varianta demo si am realizat ca softul e important si e mult de invatat,multe procedee mai complexe, compresie, efecte, sunt atat de multe chestii as vrea sa le inteleg, urmaresc si tutoriale dar multe nu sunt destul de explicite, plus ca in varianta demo nu am destule sunete cu care sa ma joc, poate o sa cumpar pe viitor varianta intr-o sau chiar standard.Am vazut ca in ziua de azi se lucreaza mult pe sample-uri, realizez ca imi lipsesc multe scule, dar cred ca se poate si cu mai putin.
De cand m-am interesat de cum se face concret muzica si am inceput sa inteleg cam care e procesul de creatie si cum se desfasoara lucrurile in studio-uri, am inceput sa privesc altfel artistii :)) De obicei omul din studio care arata de zici ca n-are nici o treaba cu muzica face partea cea mai grea, adica inginerul de sunet
Era un clip fain cu Bruno Mars si un producator de-al lui :))
https://www.youtube.com/watch?v=ncEgxQqB1FA&ab_channel=GaryFujiokaSr.
Cred ca partea cea mai grea e cum aranjezi toate instrumentele sa sune bine,sa scrii cateva note nu e greu, sa le imbini sa sune bine e greu. Oricum am realizat ca un artist trebuie sa stie de toate, daca vrea sa faca muzica, teorie muzicala, software si pe partea de mix si master s-ar putea sa trebuiasca sa stii si un pic de fizica daca nu ma insel, altfel de ce ar fi nevoie de inginer?
Dureaza, depinde cum se lucreaza.In studiourile profi sunt echipe mari in care fiecare are cate o sarcina si artistul e produsul final.
Aia lucreaza pe banda, pot sa scoata 10-20 de melodii intr-o zi.Bineinteles din alea 20, poate una o sa fie hit, dar asa se lucreaza.
Am vazut cateva documentare pe tema asta.
Bine punctat, mai ales ca am omis da ce era foarte important si anume antifonarea pe care nu o poti obtine asa de usor in casa ca ai nevoie de pereti izolati.
Cat despre partea cu muzica daca vrei sa faci ceva pe niste instrumentale gata facute iti pot recomanda un canal de Youtube, a unui producator roman care are instrumentale faine gata facute, dar ai nevoie de antrenament inainte de a inregistra, foarte mult antrenament!
Este greu chiar si daca esti profesionist, in sensul ca ai nevoie de mult timp in primul rand, iar daca vrei sa mai si inregistrezi, trebuie sa ai un buget maricel ca sa iasa treaba ca lumea.