A plagia inseamna a insusi unele creatii ale altora, a le situa sub egida propriului nume.
PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de RACAI, 21 Oct 2003 | Greșeală de tipar
PLAGIÁ vb. a copia. (În romanul lui l-a ~ pe...)
Sursa: Sinonime | Trimisă de siveco, 4 Aug 2004 | Greșeală de tipar
plagiá vb. (sil. -gi-a), ind. prez. 1 sg. plagiéz, 3 sg. și pl. plagiáză, 1 pl. plagiém (sil. -gi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. plagiéze; ger. plagiínd (sil. -gi-ind)
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar
A PLAGI//Á ~éz tranz. (mai ales texte literare sau științifice străine) A reproduce integral sau parțial, prezentând drept creație personală; a copia. /
A copia pe cineva si a pretinde ca tu esti autorul/autoarea. Un gest f. urat si f. frecvent din neferricire . []
A-si insusi idei din scrieri literare, stiintifice, s.a.ale altora si a le prezenta drept creatii personale.Se practica de multa vreme, insusi Caragiale a fost acuzat de plagiat, pe nedrept, dar a luat proportii in zilele noastre mai cu seama in domeniul stiintific.Sunt bine cunoscute cazurile lui din medicina din care cel mai evdent pare a fi cel al d-lui Beuran.
Intreaba-l pe Marius Moga sau manelistii "de top"
Definitie:
vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.
PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier...mai usor a plagia= a copia