România are la fel de multe trupe bune/cunoscute ca majoritatea țărilor de teapa ei. Adică ăstea mai de prin est.
Parerea mea este ca noi nu existam la capitolul rock, mai ales pentru straini. De ce? Nu stiu...
Te înşeli. Existăm.
Existăm, dar nu suntem aşa de cunoscuţi ca formaţiile străine.şi e ciudat, pentru că unele trupe chiar fac treabă bună.
Poate pentru ca la noi, primele care ies in evidenta sunt Inna si Alexandra Stan (asta in cazul in care nu a mai fost batuta mar).
Tara noastra nu stie sa promoveze si sa exporte muzica buna. Majoritatea romanilor asculta manele, house, pop si ce mai este pe la MTV. Idee intarziata, dar de data asta nu cred ca ma insel.
Pentru ca nu stiu ce inseamna arta si muzica buna. In primul rand romanul e cave de genu "Iubesc Romania i-au arta in p8la ca un idiot". Ma refer la faptul ca cei mai multi nu asculta rock ci asculta Alex Velea, nu mai zic ca mi-se face rau. Nu ascult muzica romaneasca pentru ca ma enerveaza (in afara de rap-ul romanesc), nu mai in cazul in care asculta si altii. Nu vreau sa ma iau in gura cu toti dobitocii. Fiecare asculta ce vrea. Rockerii romani nu sunt foarte cunoscuti in afara pentru ca nu a avut cine sa ii promoveze. Romanul este multumit cu banii pe care ii face din concerte aici in Romania. Acum nu stiu daca Truda a cantat la vreun concert in afara tarii noastre sau alta trupa rock romaneasca, imi dau doar cu parerea. Chiar suntem ok, doar ca pe romana versurile la muzica rock nu prea suna bine, nu stiu, pe engleza suna altfel de aceea si noua ne place rock-ul englezesc. Nu inseamna ca romanii nu pot canta versuri pe engleza doar ca nu au asa de multa... imaginatie. Ma duc sa beau o bere...
Faza e că, o parte din trupe au mai cântat şi în alte ţări. Iar acolo, lumea era plictisită, nimeni nu se uita la ce fac ăia de pe şcenă, vorbeau între ei. Puţin le păsa lor de cine cântă şi din ce ţară vin
Erau câţiva români prin faţă care păreau că-i interesează ce se întâmplă.
Ca de exemplu aici:
http://www.youtube.com/watch?v=TjxtXLnS-ek
De ce n-ar suna bine melodiile în română? Cel puţin trupele folk ar putea cânta despre atâtea legende şi mituri de pe-aici.
Să ai poftă la bere.
Pentru ca nu prea ai de unde alege. Multa vreme a fost boala cum ca trupele straine trebuie copiate, care mai persista si acum. Nu sunt cunoscute pentru ca sunt in general slabe. Normal, connaiseurii stiu de Negura si de inca alte cateva trupe asemanatoare, care mai scot capul la lumina prin afara, da' hai s-o recunoastem, rock-ul romanesc sta rau de tot la capitolul originalitate. Adauga si faptul ca nu au si o trupa care sa tina steagul sus prin topuri, cum se intampla in Finlanda.
Si, in primul rand, o trupa o promovezi cu fani din tara de origine. Cand 75% din romanasi asculta Smiley sau Velea, orice trupa de rock din Romania e aproape sortita anonimatului sau afirmarii pe tipar hipsteresc, adica recunoastere doar din partea unora care sapa cumplit dupa muzica underground, cum e mai tot rock-ul si metal-ul cu adevarat de calitate de la noi.
Mie mi se pare ca la capitolul rock Romania e varza. In afara de Iris care mi s-au parut cam copilasi nu prea mai avem cine stie ce. Ca sa nu mai vorbesc despre compact care e de pe vremea lu' tata mare. Acum asculti doar manele si rapp. Atat mai stiu oamenii din ziua de azi. Cand le-am zis celor din liceu ca adcult rock au inceput sa ma ocolesca si sa-mi zica 'Disperatu'. Oamenii nu mai stiu ce e muzica buna.
Cum să nu mai avem nimic înafară de Iris? Sunt o grămadă de trupe pe-aici. Truda, Trooper, Bucovina, Warchant..Sunt bune, dar nu-s promovate.
Dacă mai bine de jumătate de populaţie ascultă manele, asta nu înseamnă că şi restul tot asta ascultă.
Care jumătate, mă? Băsescu a spus că 99% ascultă manele.
Şi ce, Băsescu le ştie pe toate?
Bineînțeles,d-aia e președintele ROMâniei.
Da, ROM. Hai mă, că noi nu suntem ţigani, ce dracu.
Vezi, de aia era bine dacă ne năşteam în altă parte.
Nu mi se pare ca Romania are putine trupe de metal dar cred ca nu sunt promovate deloc.E posibil ca strainii sa fi auzit mai mult de trupele noastre. Multe dintre ele isi sustin concertele in alte tari.