Eu cred ca e mai mult genetic, cei mai cantareti asa s-au nascut, uni dupa un accident la nivel celebral sau pus sa cante la pian desi habar nu aveau in trecut, creierul este un miester, meine liebe
Intai inveti bazele muzicii si apoi sa incerci sa compui muzica. Muzica populara se face de oameni care au talent, cea culta de oameni culti si cu har muzical, iar cea usoara mai nou de manelisti.
Pai daca vrei sa compui muzica ai nevoie de cunostinte de editare audio si trebuie sa stii cum sa folosesti FL Studio de exemplu(dureaza destul de mult pana inveti cum functioneaza pentru ca este destul de complex)
La instrumentul ajutator nu inteleg la ce te referi.
Iti dai seama ce nota canti, facand asta mult timp, cantand. Eu cand la chitara de 16 ani, in toti anii astia am cantat sute de melodii, auzind aceiasi nota de sute de mii de ori, mi-a intrat in cap. Fara un instrument, mi-e greu sa cred ca poti reusii, si chiar si cu un instrument, ai nevoie de ani ca sa fii in stare sa faci lucrul acesta.
Iar despre versuri... Daca ai experienta, chiar nu conteaza, faci cum ai chef, dar ca incepator, iti recomand sa faci linia melodica prima oara.
Exista aplicatii, precum gStrings sau Vocalist, care iti spun ce nota canti.
Legat de versuri, e la fel de bine in orice caz. Fie ai niste versuri inainte, inspirate dintr-o carte, sa zicem, fie ai un instrumental pentru care creezi versurile.
Muzica azi se compune pe calculator.
Inainte de toate trebuie sa stabilesti ce fel de muzica vrei sa faci, vrei sa faci muzica pop, muzica rock, r&b, hip hop, dance, house?
In functie de asta setezi un bpm, incet fiind un 80bpm, rapid 150bpm sa zicem.
Deci asta e tempo-ul,adica viteza de executie a unei lucrari muzicale.
Apoi te gandesti, ce fel de melodie vreau sa creez? Aici intervine starea pe care o ai in momentul x. Daca te simti trist sau fericit, nervos, amuzat, etc. si in functie asta decizi ce piesa vrei, vrei o piesa de petrecere sau una mai serioasa.
Oricine poate sa compuna muzica, dar sa faci muzica buna, asta e o treaba destul de grea.
In primul rand ai nevoie de un program cu licenta care poate sa coste de la 99$ pana la 600$ in functie de ce facilitati are acel program, ce sample packuri are si efectiv ce poti sa faci cu el.
Ai nevoie de un computer, laptop sau mac, un program dupa cum am spus(FL studio, Ableton Live10, ProTools, etc; exista si variante demo ale acestor programe.Multe companii dau gratuit un trial sa incerci sa vezi cum e si daca merita sa-l cumperi; nu discut aspectul pirateriei pentru ca desi traim in Romania, e ilegal si e furt.)
Pe langa asta e recomandat sa ai macar niste boxe bune sa auzi sunetul clar dupa ce il compui si o claviatura midi.
Apoi partea cu compusul e cea mai grea.Aici iti trebuie inspiratie divina.
Poti sa incepi o melodie cu un sample,adica iei o melodie deja facuta si incepi sa o modifici,sa tai bucati din ea si sa le amesteci cum iti vine tie sau poti sa compui tu ceea ce este foarte greu.
Nu intru in teorie muzicala pentru ca nici eu nu am mare habar,sunt un novice in productia muzicala, dar stiu ca unele claviaturi au drum-paduri, adica niste butoane separate de clape pe care le setezi si la faci mapping, adica pui un sunet pe care vrei sa il auzi pe un buton anume si butonul ala scoate sunetul ala, de obicei e vorba de sunete de tobe, cele mai cunoscute fiind kick; snare; clap; hi-hat.
O melodie trebuie sa aiba un basseline.
Apoi poti sa adaugi alte instrumente precum pian, chitara, trompeta.
Toate astea trebuie ca sa sune bine trebuie sa fie intr-o armonie.Cauta termenul de armonie muzicala.
Ideea e ca dupa foarte multa munca,sa zicem ca ai un instrumental cat de cat,asta nu e tot,urmeaza sa pui vocea pe el,apoi mix si master,adaugi efecte precum reverb(reverberație),compresie si multe altele de care nici eu nu am habar.
Pentru mine, versurile sunt cea mai mica problema, oricine poate sa scrie versuri.E destul de greu sa le faci sa sune bine si sa se lege, sa spui ceva, sa nu pui idei aiurea impreuna, e destul de greu sa faci un refren bun, am uitat sa mentionez ca o melodie tipica are un intr-o, un refren care se repeta de doua ori macar si un bridge.
Eu sunt pasionat de hip hop unde o strofa are 16 bars, adica 16 versuri si o melodie are 2-3 strofe.
Dar daca vorbim de pop de exemplu,acolo sunt strofe mai scurte,e mai putina lirica,efortul cel mai mare fiind nu a compune versurile ci a le interpreta,daca la rap le reciti ca pe poezie,ca un trubadur al zilelor noastre :)),la piesele pop,r&b sau country,trebuie sa atingi anumite note,acolo talentul sta in corzile vocale.
Ideea de baza e ca sa faci muzica e foarte foarte complicat daca nu stii ce faci,de asta majoritatea aleg calea usoara si anume sa fure,instrumentale,idei,toti fura si s-a furat dintotdeauna si in muzica ca in orice alta industrie.
Daca nu fura,atunci canta melodiile cuiva(cover) sa se faca cunoscut,asta e ok dupa mine,atata timp cat da credit originalului,nu vad nimic gresit.
Dar sa gasesti un om care sa stie sa compuna muzica de la zero fara ajutor,astia sunt foarte rari si sunt cumva lasati in umbra.
De exemplu cu totii am auzit melodiile lui Eminem,foarte cunoscute,toti le ascultam,ne bombane in cap refrenul,apreciem mult muzica,insa,din sutele de milioane de fani, cati au auzit de Luis Resto? Cati apreciaza linia melodica si efortul depus? Sa nu mai zic de ingineri, e interviul ala cu Bruno Mars in care ii ia una interviu si el face sa para totul usor, in timp ce inginerul audio se holbeaza la el, probabil jumatate din munca sau mai mult a facut-o el, dar nu i se da credit, cam asa e in muzica si nu numai si in filme si in alte industrii.
https://www.youtube.com/watch?v=ncEgxQqB1FA&ab_channel=GaryFujiokaSr.
Ca sa iti raspund la intrebari.
Poti compune si muzica direct cu instrumente, de obicei ai nevoie de un band, care sa aiba minim 3 componenti,un tobosar,un chitarist si un vocalist. Minim,adica exista si band-uri cu mai multi membrii si mai multe instrumente.
Sa stii notele,ai nevoie de lectii de canto.
versuri inainte sau dupa,se poate si asa si asa,dar in general intai instrumentalul,care te inspira sa scrii ceva,apoi versurile.
E foarte greu sa faci arta si e plina lumea de pseudo-artisti,artisti adevarati putini au fost, sunt si vor fi, cand zici artist zici Michelangelo, Mozzart, Brancusi, dar in ziua de azi tot prostu' se declara artist, eu nu m-as numi niciodata asa, pentru ca in momentul in care te declari tu mare artist deja ti-ai pierdut din farmec si din arta.
Eu unul as spune sa alegi daca faci intai versurile sau linia melodica in functie de ce ai in minte. Daca ai o linie melodica in cap dar versurile nu prea sunt stabilite, incepi cu melodia, daca ai idee de versuri dar nu stii ce melodie sa pui, incepe cu versurile.
Iti poti da seama ce nota cânti fara un instrument, este o abilitate numita Perfect Pitch(ureche absoluta), adica auzi un sunet si stii daca e La sau Mi bemol, chiar si daca e vorba de un sunet produs de o lingura. Totusi foarte putini oameni au abilitatea aceasta, dar pentru noi cei simpli, exista aplicatii care indica frecventa sunetelor. Caută aplicatii de genul "Tuner", ele sunt folosite pentru a-ti arata frecventa instrumentelor, in scopul acordării, dar pot fi folosite si la voce. Acum, exista un impediment : e destul de greu sa cânti nota corecta, nota pe care vrei sa o cânți. Probabil ar fi bine pentru inceput sa ai alaturi o persoana cu ceva experienta, e destul de dificil de una singura, plus ca ai nevoie de ceva teorie muzicala, pentru ca suntele sa nu fie la intamplare. E posibil sa iti iasa ușor, depinde ce "talent" ai, dar nu e o rusine sa ceri ajutor. Va trebui de asemenea sa alegi o viteza, de exemplu 80 de timpi pe minut(nu e vorba de bataile inimii), un ritm (4 patrimi e cel mai simplu, recomand de inceput, mai exista si altele de ex. 3 patrimi care este in genul vals, 6 optimi mai lentuț etc.) si o gama: minora daca e o melodie mai trista, majora daca e mai vesela (cu toate ca aceasta este o hipersimplificare a lucrurilor).
Ce iti spun eu aici e totusi destul de vag si la nivel de teorie, eu unul nu creez muzica, dar sunt convins că tu poti sa faci ceva frumos cu perseverenta si putin talent.
Legat de ce ai spus de urechea absoluta, e o abilitate care se dezvolta in timp si se dezvolta cu atat mai repede in copilarie, unde plasticitatea creierului e uriasa.
Eu cant la chitara de vreo 16 ani, si am niste urechi perfecte si sexy Da, pot sa-mi dau seama de ce note cant, pot sa-mi dau seama in ce nota se aude o lingura sau o furculita. Noi cand auzim, nu e doar atat, noi simtit vibratia, simtim sunetul, nu doar il auzim.
Muzica e similara cu desenul, cand esti incepator si iti imaginezi o sfera cu umbre de exemplu, in mintea ta arata bine, dar cand incerci sa o transpui pe hartie, o sa iasa un cerc stramb total diferit de ce ti-ai inchipui, la fel e si cu muzica, o sa scoti altceva fata de ce aveai in cap. Muzica si desenul sunt chiar foarte, foarte similare.
Muzica (acum vorbesc de instrumentele precum chitara, vioara) implica toate organele de simt, dar in principiu, simtul tactil (cat de tare apesi) si auzul, in capul tau se intampla magie.
Desenatul implica vazul si simtul tactil la fel ca la muzica, in mintea ta se intampla magie, din nou
E trist totusi ca in scoli nu se fac astea 2 materii, sunt mult mai bune pentru creier, il stimuleaza si antreneaza mai mult(mai ales muzica), fata de orice alta materie.
Corect, multi le consider inutile si vor sa scape de ele, dar mie mi se pare printre cele mai bune materii DACĂ sunt facute bine. Nu cum e acum istoria artei si pictura in watercolours si la muzica facem gama do major 8 ani de zile si aproape deloc cântat. Aceste 2 materii daca ar fi facute bine adica sa iti straneasca pasiunea, ar fi geniale, deoarece ARTA este o VOCAȚIE.
alexandramara întreabă:
Horia6629 întreabă:
Răzvănel12369 întreabă: