| dodosolsollalasol a întrebat:

Cum se numără în măsura de 3/8 la pian?
Vreau să cânt Für Elise dar nu îmi dau seama cum pot să număr șaisprezecimile, se începe cu anacruză (cu două șaisprezecimi) și se continuă în altă măsură cu 6 șaisprezecimi (eu una am învățat, că la șaisprezecimi se numară: u-u-na-a, do-o-o-o, etc. Dar nu îmi ies trei timpi, din moment ce, tot din câte știu și eu, o pătrime are 4 șaisprezecimi și aici am doar 6, chiar nu înțeleg și totuși cânt la pian de 7 ani, doar că nu am trecut prin piese cu măsură de 3/8.
Am nevoie urgent, vă rog!

Răspuns Câştigător
| hanakoikezawa a răspuns:

O măsură de 3/8 are 3 timpi, iar fiecare timp are o valoare de o optime. De obicei, această măsură este compusă, ceea ce înseamnă că poți împărți fiecare timp în 3 părți egale, sau 6 șaisprezecimi.

Când numeri șaisprezecimile într-o măsură de 3/8, poți folosi această regulă:

- Pentru prima optime dintr-un timp, spui numărul timpului: 1, 2 sau 3.
- Pentru a doua optime dintr-un timp, spui numărul timpului și cuvântul "și": 1 și, 2 și, 3 și.
- Pentru prima și a treia șaisprezecime dintr-o optime, spui numărul timpului și sunetul "e": 1 e, 2 e, 3 e.
- Pentru a doua și a patra șaisprezecime dintr-o optime, spui numărul timpului și sunetul "a": 1 a, 2 a, 3 a.

Deci, dacă ai o măsură de 3/8 plină cu șaisprezecimi, o numeri așa: 1 e și a 2 e și a 3 e și a.

Dacă piesa are anacruză (începe cu două șaisprezecimi), atunci numeri doar ultimele două șaisprezecimi din primul timp: e și. Apoi mergi mai departe cu restul măsurii: 2 e și a 3 e și a.

Sper că te-am ajutat. ^-^

0 răspunsuri: