Nu îți înțeleg întrebarea. Întrebi de ce oamenilor le pasă doar de energia pozitivă din muzică deși versurile sunt negative?
Nu știu, dar știu că sunt unii artiști care duc ideea asta la un rezultat foarte fain și tocmai aici e autenticitatea si frumusetea melodiei în faptul că melodia e veselă, iar versurile triste. Ca să dau un exemplu:
https://youtu.be/rMskJ0Ha6Rs
Combinatia dintre melodia veselă și versurile, nu doar triste, ci de-a dreptul tragice formează o tensiune care este foarte plăcută și dă caracter cântecului.
Poti da un exemplu?
De regula vibe-ul trebuie sa sustina versurile si viceversa, altfel melodia ar putea sa para caraghioasa, ridicola.
O melodie trista e in primul rand trista prin linia melodica, prin senzatia generala pe care ti-o lasa, chiar si fara sa aiba versuri (sau sa zicem ca are, dar nu le intelegi).
Altfel, daca vibe-ul sau senzatia sunt pozitive (dpdv melodie: tempo, ritm, linie melodica, adancime, sound staging), atunci e clar ca versurile, chiar daca vor contine teme mai dark, ele nu vor fi centrale, ci intermediare, construiesc expoziunea, tema, dar deznodamantul sau mesajul final e altul, unul pozitiv. Iar constructia dpdv muzical a piesei trebuie sa ajute la atingerea finalitatii asteia.
Lucrul asta se poate face si pe parti, astfel, primele sa fie intr-o nota trista, iar umatoarele sa aduca nota de speranta, pozitivismul.
"De regula vibe-ul trebuie sa sustina versurile si viceversa, altfel melodia ar putea sa para caraghioasa, ridicola."
Nu cred că dacă un cântec are o melodie veselă și versuri triste automat devine caraghioasă. Personal îmi place ideea asta, dacă e aplicată cum trebuie. Combinația asta creeaza o tensiune foarte interesantă și poate chiar să transmită un mesaj în sine. Probabil artistul vrea să transmită că în ciuda unor emoții negative resimtite în interior vrea să arate o fațadă veselă.
Jo_Katherina_1986 întreabă: