| BlackRose03 a întrebat:

Pian sau vioara? De ce?
-Daca e pianul sper sa fie un alt motiv in afara de faptul ca e mai simplu-

8 răspunsuri:
| RainmakerX a răspuns:

Vioara. Poti sa exersezi oriunde.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pian.Asta as alege eu.

| aneliram a răspuns:

Pian, pentru că mi se pare mai complex.

| Victor453 a răspuns:

Pian, imi place mai mult

| Celestina003 a răspuns:

Pianul bcs e mai frum sunetul lui, cum se aude ....nush cum sa zic...

| leapșa a răspuns:

Ambele instrumente sunt dificile de invatat. Da, pianul e mai usor "de apucat", dar necesita si el mari eforturi pentru avansat.
Ambele instrumente necesita un profesor, pentru ca ambele prezinta tehnici ce trebuiesc invatate: la vioara- ex: gasirea notelor pe corzi (nu are grif ca la chitara, dar profesorul iti poate arata), inclinarea, pozitia arcusului etc., iar la pian pozitionarea mainii pe clape si a corpului pe bancheta, de asemenea diferite tehnici ale mainii.
Astea sunt necesare pentru a exersa corect, dar de e sa fie hobby, pe Youtube si in general pe net se gasesc destule tutoriale.

Pentru pian gasesti o gama larga de melodii (ex. cover-uri), adica ai de unde alege, pe cand pentru vioara gasesti cu mult mai putine.
Daca te tii de exersat (aproape in fiecare zi), vei vedea ca intr-un an - un an si jumatate, vei avea nivel intermediar la pian, pe cand la vioara va fi nevoie de mai mult timp.
Si cu vioara se poate face progres rapid, dar conteaza foarte mult sunetul si acordurile pe care le faci. Scartaitul ala se retuseaza dupa multa practica. Pianul are notele prestabilte si stii unde este fiecare nota, trebuie doar s-o apesi.

Oricum, trecand peste toate astea, amandoua sunt intrumente deosebite. Insa in opinia mea, vioara este o provocare care iti pune creierul sa lucreze si cand ai mesterit sunetul (implicand tehnici care mai de care), atunci te poti numi smecher. Pentru ca, o opinie personala, pianul e mai "mainstream", totusi nu la fel de mainstream ca chitara, si nu intalnesti/vezi des oameni care sa se apuce de ceva mai greu din placere.

| anamatey a răspuns:

Vioara. Are un sunet care ma innebuneste