Buna! Diezii si bemolii sau numarul lor nu au legatura cu dificultatea melodiei, ci cu gama in care este scrisa. De exemplu, daca melodia este in gama Do (major), ea nu va avea nimic langa cheie, la inceputul partiturii. Daca, in schimb, piesa este in Sib (si bemol major), ea va avea bemolii si si mi la inceputul partiturii.
S-ar putea pune bemoli sau diezi, dupa caz, in fata fiecarei note alterate din gama respectiva, dar pentru lejeritate si pentru a facilita scrierea, ei sunt pur si simplu pusi la inceputul partiturii. Daca pe parcursul melodiei se schimba tonalitatea acesteia, acest lucru va fi indicat langa cheie (sol sau fa).
Ai putea crede ca operele care au diezi sau bemoli la cheie sunt mai grele decat cele care nu au, deoarece trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare nota, indiferent de octava, va fi alterata, daca bemolul sau diezul corespunzator ei se gaseste la inceputul partiturii, fara a se mai pune diez sau bemol in fata fiecarei note.
Atunci cand citesti partitura, trebuie sa tii cont de gama in care te afli, pe care o gasesti in functie de diezii sau bemolii prezenti la inceputul partiturii.
Uite aici o pagina care cred ca te va ajuta, cu tot cu exemple.
https://scoalamuzicala.wixsite.com/muzica/tonalitile-sib-major-i-sol-minor
Sper ca raspunsul meu te-a ajutat.
Corina07 întreabă: