anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut, am o intrebare.Imi trebuie o chitara noua, pentru mai multe stiluri de muzica...Cant in general din big 4, dar mai bag si Death, Dream Theater.Aici n-ar fi o problema, as lua o chitara cu doze cu output mare, problema e ca mai cant si Steve Vai, Malmsteen si Satriani.M-am uitat la mai multe chitare si ce mi-a placut pana acum:
1)Vintage lemon drop Peter Green
2)Vintage V100 (pe-asta pot s-o testez)
3)Epiphone Korina 1958 Explorer (pe-asta pot s-o testez)
4)Un PRS, ideea e ca is ceva mai scumpe ca celalalte, si n-am ales un model exact.
5)Ibanez ARZ300
Nu tin neaparat sa cumpar unul din modelele astea, daca aveti sugestii mai bune nu ezitati.

31 răspunsuri:
| RockNbeer a răspuns:

Am testat eu in urma cu cate saptamani un Vintage V100 AW, a fost primul LP la care am cantat si nu m-au apucat draci, ba chiar mai mult, mi-a placut.
Insa, parca...cel mai mult ibanez-ul ala ma atrage cel mai mult.
Daca ai ocazia sa testezi Vintage-ul ala V100 AW, nu ezita...singura chestie naspa pe care am observat-o este ca parca corzile sunt prea subtiri, in rest, o chitara foarte buna.

| Thunderstruck a răspuns (pentru RockNbeer):

Am inteles ce vrei sa zici, cred ca pot testa de fapt toate chitarele, in afara de lemon drop.Cu corzile nu ma intereseaza, oricum le pun 9-46, preferatele mele, imediat dupa ce cumpar chitara si o setez eu calumea. Uite ce-am mai vazut si-mi place mult: http://esound.ro/......ing-v.html
Mi se pare geniala.

| RockNbeer a răspuns (pentru Thunderstruck):

Sincer...eu n-as cumpara-o, V-urile astea clasice mi se par pur si simplu gresite, dozele de lp, cele 22 de freturi, headstock-ul, parca mi-as cumpara un LP si apoi cu o dalta as incepe sa cioplesc la ea pana ar seamana cu un V, este doar o parere subiectiva, nu mi-as cumpara-o.
In plus...parca tie nu-ti placeau V-urile, daca nu esti obisnuit cu forma corpului, iti va fi foarte greu sa canti cu ele stand jos.

Răspuns utilizator avertizat

OK, mersi de sfaturi, mi-am amintit si de experienta cu v-urile pe care-am avut-o, daca nu ziceai probabil o luam ca boul. Uitasem cum e sa canti cu ea jos, ca trebuie s-o tii intre craci si mana stanga s-o tii la 5 metri de cea dreapta, de-ti oboseste ca dracu.Mersi, o sa mai ridic bugetul si o sa merg pe epiphone 1984 explorer.Mi se pare perfect pentru ceea ce cant. Oricum, tin minte ca mai demult ti-am zis ca-s fan les paul inrait, de fapt asa si e, dar m-a apucat de-acum cateva zile ceva cu exploreru si v-ul si trebuie sa-mi iau neaparatlaughing. Acasa am LP soloist si stratocaster, imi trebuie si o forma suparata.

Eu toate chitarile le tin in pozitia aia, clasica, cu mainele departate la 5 metri.
Daca tot vrei una cu forma suparata, ia-ti un Jackson Rhodes, mie personal mi se pare cea mai comoda forma...

| Thunderstruck a răspuns (pentru gorlan):

La V100 mi-e frica de cheitele din plastic.Nu stiu, probabil o sa aleg intre PRS - Ibanez si epiphone 1984 explorer (atentie, 84-le, nu 58-ul).84-ul are emg 81-85. Cat despre amplificator, acasa am peavey vypyr 30, dar pot sa cant pe unu full lampi 4x12 oricand daca e de un test.Pedale am un wah si un preamp pe lampa.

Da...Emg 81-85.Is calumea rau, am citit review-uri despre ea si am vazut ca singura problema e ca vine setata nasol(nici nu stiu de ce se ia in considerare chestia asta, oricine stie sa invarta o surubelnita poate sa seteze o chitara). Si la un review de le ultimate guitar are 7, 4 la impressionlaughing.Nu ca m-ar interesa cum arata, dar pe scena mi se pare ca arata genial explorer-urile. Ma rog, e bine ca la ce ma interesa e cotata bine si la ce nu e cotata prost.

Eu nu pot sa cant in pozitia aia, nu ca as fi incercat mult, dar mereu cand am facut-o mi-a obosit mana stanga de nu mai stiam de mine.Am testat Jackson Rhoads si nu-mi place. Oricum, si daca n-o testam tot ziceam nu, nu-mi plac floyd-urile.Stiu ca-s si fara floyd, dar mi-e frica si de gat.La rr-ul care l-am testat, nu mai stiu exact modelul, avea la fel, gatul gros ca toate jackson-urile pe care-am pus mana.Prefer altceva...

Stiu ca-s grele, dar nu cred ca-i problema, si eu is solid, pana acum n-am avut probleme cu greutatea la chitare.Chitarele oricum vin putin dereglate din fabrica, nu stau aia sa le seteze la milimetru, dar cica la astea e problema majoralaughing.Cat despre setat, nu-i problema, o surubelnita cu stea, o rigla si un imbus.Si cu zgariatul stiu cum e, am un Ibanez ART60 acasa.Pe ea o sterg zilnic, strat-ul si jackson-ul le sterg odata pe saptamana.Acusticele nu le sterg cu aniilaughing.

Nu...Si nici n-am unde, dar cand am zis modele suparate, nici chiar asalaughing.

Ti se pare prea de tot, a? (forma corpului)

Inseamna ca i-ai pus corzi gresite ca si calibru. Poti sa "omori" chitara asa. Daca se indoaie cu capul spre bridge(in sus), inseamna ca are corzi prea groase, daca se indoaie invers (capul se duce in jos), are corzi prea subtiri.Incearca sa pui corzi mai groase/subtiri cu 0, 01-0, 02 mm la coarda de jos.Ce corzi are acum si cum se indoaie?

Da, asa mie mi-ar placea, dar nu se potriveste cu ce cant, de exemplu daca-s pe scena si cant fade to black, nu se potriveste deloclaughing.

Deci, la inceput avea o grosime X a corzilor, apoi i-ai pus 10-50 si a inceput sa se indoaie, apoi le-ai schimbat dintr-un anumit motiv in 9-47 si acum nu se mai indoaie.Cel mai probabil chitara avea inainte corzi 9-46/9-42/9-47, ceva in genul asta, apoi i-ai pus corzi 10-50 care trag ceva mai tare de gat si l-au indoit conform legilor fizicii, cu capul spre bridge(in sus). Singura solutie e sa pui corzi mai subtiri (8-38), de preferat sa nu canti la ea, pentru ca probabil o sa le rupi imediat.E o solutie "taraneasca", dar s-ar putea sa mearga.Sau alta solutie ar fi s-o lasi de tot fara corzi, dar astfel nu ti-ai da seama cum se indoaie griff-ul si singura solutie ar fi sa pui corzile la loc in fiecare zi, pentru a vedea daca si-a mai revenit.Tu alegi, ori stai mai mult dar mai exact cu corzi mai subtiri, ori mai repede si mai putin precis cu scoaterea corzilor.

Nu mai spunelaughing. Cand n-am ce face si am acustica la mine cant muzica "africana"...Dau cu pumnii si picioarele in ea si lovesc corzile cat de tare potlaughing).

| Wøodenpints a răspuns:

Ok, m-am mirat puțin când am văzut că tocvmai tu ai pus o întrebare despre ce chitară sa-ți iei. Nu cred că-s prea mulți pe site-ul ăsta care să se priceapă mai bine decât tine la asta.
Ideea cea mai convenabilă ar fi să mergi într-un magazin unde poți testa o chitară cu ce amplificator vrei tu. Îți spun din proprie experiență că unele chitări pe care nu ai fi dat doi bani te-ar putea surprinde într-un mod plăcut, iar altele pe care le credeai țâțe ar putea să te dezamăgească. Acum depinde și de preferințe, de cum îți vine ție mai bine, de gâtul chitarei, să fie cât mai comodă, etc.
Aș sugera să mai bagi pe listă ceva de la Jackson (nu modelele alea de începători, să fie ceva tot în media de preț a ce-ai scris tu în întrebare) sau Dean. Dacă ai unde să le încerci e și mai bine, s-ar putea să rămâi uimit.

| Thunderstruck a răspuns (pentru Wøodenpints):

Mersi de sfaturi, chiar daca ajut mereu incepatorii si daca ar fi pus cineva intrebarea asta i-as fi recomandat o chitara dintre alea, mai trebuie sa cer ajutorul, si chiar l-am primit acum, eu ma indreptam catre flying V-ul epiphone korina, care din ce-am citit de la ei, si dupa ce-am citit si review-uri am vazut ca nu-i tocmai stralucita, si mi-am adus aminte si cum e sa canti cu V-uri de jos.E chin.Asa, dupa ce m-am mai sfatuit si cu altii, ma indrept spre un epiphone 1984 explorer, e ceva mai scump, ce-i drept, dar e perfect pentru ceea ce vreau eu sa cant, mai putin Malmsteen, dar pentru asta am un stratocaster S-S-S care se descurca.Stiu si cum e cu probatul, am avut ocazia sa compar fata in fata Ibanez ART 120 (in jur de 1000 si ceva de lei) si gibson 68 flying V, nu epiphone-ul.Pur si simplu se canta mai bine pe ibanez, iar sunetul era mult mai clar pe ibanez, culmea, gibson-ul avand burstbuckere.Nu mi-a venit sa cred.Cat despre Jackson, nu le-am suportat niciodata, nu neaparat pentru ca nu suport floyd-ul (stiu ca par un tampit ca am acasa si jackson cu floyd), dar ma enerveaza gatul care mi se pare imens. Si culmea, jackson-urile sunt renumite pentru gatul super rapid. Poate nu-i marimea, o fi forma, dar nu-mi stau in mana.Dean din pacate n-am unde sa testez, n-are nicio cunostiinta de-a mea, nici in magazin n-au.N-am atins niciodata un dean.O sa mai merg si la MCmusic, dar nu stiu cum o sa testez exploreru...Trebuie sa gasesc pe cineva care are, ca din review-urile de pe youtube suna absolut genial, dar...O fi de la un procesor sau nu stiu ce amplificator.

| Wøodenpints a răspuns (pentru Thunderstruck):

După ce fac rost de niște bani, vreau să-mi iau și eu chitară nouă si amp.
Din review-urile pe net trebuie să alegi cu grijă, pentru că sunt unii care mai uită să spună și dacă folosesc vreun efect ceva sau nu-și prezintă echipamentul, și o chitară care în clip sună bine, pe echipamentul tău să sune oribil.
Pe McMusic, am văzut că cei de la Ibanez se pregătesc să scoată niște chestii interesante, dar încă nu scrie prețul.
Probabil e doar o părere personală, dar mie întotdeauna mi-au plăcut cum sună HH-urile pe Marshall. Dacă va fi să-mi iau amplicator nou, vreau un Marshall nesimțit.

Stiu cum e cu review-urile, dar am 3 chitare acasa si la fiecare folosesc setari diferite pe amp/pedale, nu-i problema, gasesc si la urmatoarea chitara setari calumea, mai ales cu EMG-urile alea.Am vazut si eu alea de la MC, imi place asta http://mcmusic.ro/......ic500.html
oricum mai astept ceva pana iau chitara noua, poate o sa aiba un pret decent si chitara asta, oricum o s-o testez, ca am MC-ul fix langa sala de repetitii. Cat despre marshall-uri, suna genial alea pe lampi, alea pe tranzistori m-au dezamagit de fiecare data cand le-am incercat, mai ales seria MG.Eu inca nu ma grabesc sa iau vreun amplificator bazat, nu prea reusesc sa le setez pe astea pe lampi.

Chitara aia are chestia aia de jos asemănătoare cu cea de la bass-ul lu' Lemmy laughing.
Pe lămpi aș vrea și eu să-mi iau, doar că-s cam oribil de scumpe și se găsesc mai greu...

Da, asa e, plus ca are scala mare (25, 25, adica 25+1/4).Si e draguta, e set neck, bridge fix, 24 de freturi, inlay-uri dragute, forma la fel, dozele par foarte in regula, dimarzio, freturi medium -preferatele mele (poate tie nu-ti plac, e chestie de gust). Daca o sa aiba un pret la fel de dragut, si un sunet de-asemenea, o sa fie un concurent serios al exp-ului.
Da, ii nasol cu amp-urile pe lampi, nu doar ca-s scumpe, dar trebuie si inlocuite lampile, e si greu amp-ul, e si greu de setat, dar suna de rupe dupa ce-l setezi calumea.

Tare-mi este că după ce vor afișa prețul, o să coste cât nu face. Cam asta e tendința magazinelor atunci când bagă ceva nou. Umflă prețul doar pentru că n-au mai adus așa ceva.

Nea, nu cred, MC mereu fac asa, pun modelele pe site inainte sa apara si dupa le pun un pret corect.