| MisterKat a întrebat:

Am o intrebare pentru voi: de ce artistii din Romania nu mai canta in limba oficiala a statului, adica romana? Le este rusine ca sunt romani? Le plac asa de mult banii incat ei fac muzica in engleza doar de dragul lor? Oare sunt artisti care canta din placere si nu doar din motive financiare? (Nu spun ca banii nu conteaza, dar sa exagerezi e rau...).

Astept raspunsuri, pareri, opinii referitoare la intrebarea aceasta...

O seara buna si un weekend placut!

Daniel.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Cei la care te referi tu nu sunt artisti. Spune-le ciumpalaci, ciocoflenderi, pitipoance, cocalari, spune-le cum vrei tu.
2. Nu spun ca nu-i buna exaltarea asta a ta patriotica, dar in contextul asta e cam... Pana la urma sunt oameni, vor sa aiba succes si in alte tari, iar cu melodii in romana nu cred ca ar avea mari sanse. A, ca versurile lor in engleza sunt de tot rasul...asta e alta problema deja.
3. Inca mai sunt oameni care canta in limba romana, si chiar bine. Vezi Holograf, Iris, Provincialii, Proconsul etc.
4. Cat despre bani... daca ai canta si tu si ai avea de ales intre o concert la care ti s-ar oferi 2500 de coco si un eveniment anonim la care ar trebui sa canti gratis sau pe o suma mult mai mica, ce ai alege? Problema nu este ca oamenii astia vor sa castige bani, problema este reprezentata de cei care le ofera niste sume in totala discordanta cu prestatiile lor.

9 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Este prea grea limba română pentru "artiștii" români și de acea preferă ceva mai ușor!
Adevărații artiști știu să se respecte prin valoare cântecului și versului românesc.
Pa, pa.

| xibalba a răspuns:

Fac melodii in engleza pentru a le putea promova si in strainatate. E simplu.

| costyn162 a răspuns:

Nu este vina lor...Au o meserie ca toti oamenii... Faptul ca ascultatorii numai cer melodii in limba romana ii determina pe producatori si pe compozitori sa scoata pe piata piese in alta limba...Deci vina nu o au artistii...

| Flav a răspuns:

Nu, doar ca gama de spectatori/auditori variaza, se mareste. In romana, cine poate intelege melodia decat noi romanii? In alta limba, o stim si noi, si cei straini. Astfel, melodia are mai mult succes. Muzica se face din pasiune pana dai de bani: ''esti underground pana dai de cascaval''-cum am mai spus-o in alta parte. Muzica pura, acum nu mai vad decat prin metrouri, prin muzica populara, prin formatiile care transmit si altfel de mesaje decat cele de dragoste. Ca deh, sa recunoastem, toate astea comerciale de top refera la iubire. Chiar acum 2 saptamani, aici in campus la mine, deodata a inceput sa se auda o melodie. Am iesit pe geam, si era un student ce canta la chitara si fredona melodii de-a lui Phoenix, Iris sau Margineanu. Mi s-a parut absolut genial! Am luat direct mobilul si l-am inregistrat, am chiar pe calculator filmuletul daca doresti. Mi-a placut enorm, imi place sa ascult muzica cantata din suflet, din talent. Si respectivului student nu cred ca ii era rusine ca-i roman, ba chiar se mandrea. Si glasul lui semnifica glasul acelui om vesel ce-si focalizeaza vocatia si placerea pe-o arta armonioasa: cea de a canta in aer liber si neconstrans de nimeni. Superb...

| asko a răspuns:

Numiti voi cantaretii aia de mare talent si recunoastere internationala pe care voi ii ascultati si canta in romaneste
- cei care incearca engleza incearca sa nu se limiteze doar la tara noastra, vrem nu vrem engleza e o limba internationala, universala aproape

mira
| mira a răspuns:

Ai atins o problema dureroasa a muzicii romanesti.

SoftCristi
| SoftCristi a răspuns:

Artistul adevărat își compune singur... Cântă Emeric Imre melodii de astea trase de peăr in engleză? Nu? De ce? Că are valoare și știe care-i e limba lui.

| Razvan a răspuns:

Din fericire mai sunt multi artisti de valoare care canta in romana.Mai ales cei nou-lansati o dau pe engleza cu niste versuri de iti vine sa te prapadesti de raslaughingCel mai bine se vede diferenta cand un artist scoate o melodie in romana si apoi aceeasi melodie in englezalaughingE o diferenta ca de la cer la pamantraised eyebrowsNormal ca si banii pentru un concert in afara sunt mult mai multi mai ales ca pe straini nu ii intreseaza melodii in limba romana, pentru ca ei nici macar nu stiu unde e situata Romania pe hartahee hee

| MisterKat explică:

1.Interesante raspunsuri.
2.costyn162. nu stiu care romani, ca pe mine nimeni nu m-a intrebat daca vreau sa ascult numai melodii in engleza ale artistilor din Romania...
3.bent0108... bine punctat, inteligent raspuns
4.The best pana acum.
5.asko,ai dreptate!
6.Degeaba am atins o problema dureroasa a muzicii din Romania, daca nimeni nu ne baga in seama...
7. Fain. SoftCristi
8. Stiu la cine te referi. unii au o engleza de balta. dar nu e vina lor, e vina snobismului anumitor romani, am auzit/am vazut persoane care sunt innebunite dupa noua melodie de la Radio Killer-Voila(cam asa se scrie. sper). doar pentru ca :"stii ce bas tare are mai?!". oribil!
9.PS. In legatura cu limba romana, .as incerca sa scot piese atat in engleza cat si in romana(Daca un album are 12 melodii, 6 dintre ele le-as face macar in limba romana.). Cum fac fetele de la Blaxy Girls, ele intodeauna au scos atat melodii cat si videoclip pentru varianta romana si cea engleza. Respect!

E altfel muzica romaneasca, iti vine mai bine la sufleTZel. nu?! Oricum,"artistii romani" canta de obicei in engleza, pentru ca e o limba mai muzicala, mai vocalica(scuzati-mi exprimarea de aici) decat limba romana, care e o limba totusi mai dificila decat engleza. Asta am auzit-o si la Megastar, cand cei din juriu, le-au recomandat concurentilor, sa incerce sa cante si in limba romana, pentru ca sa-i observe toate calitatile muzicale.

Ceea ce mi se pare curios este faptul ca am vazut o melodie de la Giulia-Te-am ales, la un radio din Polonia www.eska.pl (cautati si voi, cred ca mai este) si ceea ce este si mai interesant este faptul ca a fost si in Top 30(sau ceva de genul...nu pot sa traduc mot-a-mot din poloneza.).

Oricum, mai astept raspunsuri!

Multumesc!