1. Cand intrii intr-o camera unde se afla mai multe persoane tu saluta prima indiferent de statut, profesie etc.
2. Cand o persoana mai invarsta iti da un sfat indiferent care este parerea ta ascultao si fa-o sa inteleaga ca ai ascultato cu interes.
3. In autobuz cedeaza locul tau unei peroane mai in varsta.
4. Nu este politicos sa mananci pe strada, cu toate acestea sunt unele alimente ce se 'accepta' cum ar fi sandwish-urile, gogosile, inghetata, sucurile. dar pentru a fi o adevarata 'doamna' cauta sa le eviti si pe acestea.
5. Cand o persoana te salauta (chiar daca pentru moment ti se pare ca nu o cunosti) schiteaza macar un mic gest de politete in semn de raspuns. Nu stii in viata cum si cu cine te poti intalni.
Normele si regulile unui comportament civilizat,care sa faca parte dintr-o stiinta a purtarii,se afla intr-o permanenta evolutie, mergand de fapt in pas cu progresul societatii Acesta este un lucru cat se poate de firesc, cunoscut fiind ca normele etice si estetice reprezinta o oglinda a existentei sociale.
UN BARBAT SE RIDICA IN PICIOARE:
*intotdeauna cand intra in camera o femeie.In localurile publice,barbatii nu se ridica in picioare pentru fiecare femeie care pare ca se apropie.
*Atunci cand o femeie se adreseaza unui barbat sau cand ii raspunde,acesta se ridica in picioare
*Cand o femeie intra in biroul unui barbat in probleme de serviciu,el trebuie sa o primeasca in picioare,sa-i ofere un scaun,si sa nu se aseze inainte de a se aseza ea
*Cand ea se ridica sa plece,el trebuie sa se ridice imediat,in picioare atat timp cat sta ea -indiferent cat ar sta -si apoi sa o conduca pana la usa pe care el i-o va tine deschisa.
*In cazul intalnirii cu o persoana cunoscuta,pe care nu dorim totusi sa o salutam,eschivarea trebuie facuta cu tact. Daca distanta permite,este recomandabila ocolirea acesteia. Daca intalnirea este inevitabila,un salut scurt, pur formal, pare a fi cea mai buna solutie.Se saluta de asemenea la intrarea intr-un birou,restaurant,compartiment de tren, sala de asteptare, magazin mic sau lift.Nu se saluta persoanele necunoscute la intrarea intr-un magazin mare,autobuz, tranvai, oficiu postal sau gara.In relatiile de munca se aplica de obicei principiul potrivit caruia sunt salutati cei superiori in grad, chiar si atunci cand acestia sunt barbati.Inorice caz femeile mai tinere saluta pe cele mai in varsta, cu functii superioare.Cum procedeaza o femeie de varsta mijlocie,cand seful este mai tanar?
Seful bine crescut va fi cel care o va saluta,procedand asa cum ar proceda cu o femeie cunoscuta Daca intarzaie sa faca aceasta,femeia il va saluta,fara sa considere lisa salutului din partea sefului ca un afront.
Salutul oral
Cand se saluta in functie de imprejurari,se poate rosti si formula:"Buna ziua, buna dimineata, buna seara domnule.De obicei nu se pronunta numele persoanei care este salutata si nici titlul acesteia.La intalnirile oficiale,trebuie pronuntata denumirea gradului De pilda:"Buna ziua domnule ministru,director,inspector..."Constitue un act de impolitete abrevierea formulelor de salut ca"B*mneata("in loc de "buna dimineata")sau "B*seara"(in loc de "buna seara)Formule ca "Hallo","Ciao","Servus","Adieu"se folosesc pana la o anumita varsta, numai intre prieteni, dar, in general se evita folosirea lor Exista un mod de a saluta familiar si colegial si un altul de a saluta respectuos si cu toata deferenta.In unele regiuni din tara noastra(Banat si Transilvania)prieteni isi spun si in zilele noastre conform unei stravechi traditii latine"Servus"Intre prieteni nu este necesar un protocol prea riguros,dar trebuie evitata rice nota de vulgaritate Nici chiar cei mai buni amici nu pot pronunta formele interjectiilor acute(ma, ba, bre,)care raman vulgare si se renunta total de catre bunul simt.
CreațaMăăă întreabă:
ponturi întreabă: