anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va rog sa îmi spuneti si mie cum se aseaza degetele pe clapele pianului.Eu vreau sa invaţ dar du stiu cum sa le pun.Ma puteţi ajuta? Va rog!

4 răspunsuri:
Stefan
| Stefan a răspuns:

Este foarte greu in cuvinte sa-ti explic ce trebuie sa faci pentru a iti acomoda degetele pe clapele pianului. Îti recomand sa iti intinzi degetele si sa fii cat se poate de relaxat pe clape, chestia este sa iti misti cat mai mult degetele si sa stii sa le tii relaxate in permanenta avand grija de pozitia mainii. Trebuie facute multe exercitii pentru independenta degetelor si a mainilor, cel care te poate ajuta foarte mult este un profesor de pian.

| RoxAnana a răspuns:

Eu am invatat singura sa cant. In prezent fac pian de 4 ani. In primul rand te asezi pe un scaun fara spatar (astfel te inveti sa stai drept) apoi te asezi doar pe jumatate de scaun (nu te asezi sa stai comod)apoi dupa ce te asezi duci piciorul drept pana la clapa de joc in timp ce piciorul stang sta in pozitia initiala. Bratele trebuie sa stea lejere pe langa corp.usor departate.Toata greutatea trebuie sa fie in varful degetelor (de aceea nu e recomandat sa porti unghii-adica sa le ai mari), coatele trebuie sa fie foarte usore. In momentul in care pui mana pe pian (indiferent ca te ajuti doar de una sau canti cu ambele) forma lor trebuie sa arate ca si cum ai avea o minge de tenis in mana sau eventual un mar. Se canta numai cu varfurile degetelor nu cu pernitele (pentru ca astfel nu se mai pastreaza forma aceea rotunda ceea ce nu e pozitia corecta). Se obisnuieste ochiul si la partitura si la clape astfel incat peste un anumit timp sa canti fara sa te uiti la clape. Numerotarea degetelor se face de la 1 (degetul mare) de la mana dreapta 1 2 3 4 5 iar la stanga la fel tot 1 este la degetul mare 1 2 3 4 5 iar la game se face astfel: 1 2 3 apoi degetul mare se duce in spatele degetului 3 astfel incat sa atingi a 4-a clapa consecutiva. deci la mana dreapta vine asa:1 2 3 1 2 3 4 5 (do re mi fa sol la si do) si la mana stanga e la fel. Incepe cu melodii usoare apoi incearca niste game si cateva arpegii) bine alea sunt mai grelebig grin...cam astea sunt sfaturile utile (fara suparare dar nu lua in seama ce a zis M. S pentru ca nu e nimic de invatat d la ea/el) pupici si baftawinking

| yellowalien a răspuns:

Clapele trebuie "lovite" cu varful degetului, nu cu "pernita" acetuia. Ambele maini trebuie tinute deasupra clapelor, indiferent ca exersezi doar cu una dintre ele. Mainile trebuie tinute relaxate, spatele drept, picioarele pe podea(nu stai picior peste picior).
Primul pas pe care il faci este sa inveti digitatia. Adica sa canti gama do nu cu un singur deget sau cum te-ai obisnuit pana acum, ci dupa o regula bine precizata. numerotezi degetele de la mana dreapta cu 1 2 3 4 5 incepand de la degetul mare(care va fi 1) si la mana stanga la fel. gama o vei canta cu dreapta apasand pe rand 1 2 3 1 2 3 4 5 iar la mana stanga 5 4 3 2 1 3 2 1. Faci chestia asta pana iti intra in reflez, iar mai apoi scoti cantece usoare de pe internet si le exersezi, tinand cont de digitatie.
E destul de greu de explicat, mai degraba te duci undeva la un profesor sa iti explice macar primii pasi, pentru ca nu stiu daca ai inteles mare lucru din ce ti-am spus eu aici...
Bafta!

| vladix a răspuns:

In general degetele se aseaza sub clape.