| HeiligKreuzAchtAcht a întrebat:

Varul meu (care asculta de la rap,black/death metal pana la dubstep) mi-a recomandat mai multe trupe de rap romaneste (ctc si alte nume pe care nu le-am retinut).Am ascultat,si cum fac mai cu toate melodiile, o consider buna dar nu ma dau in vant dupa ele.De obicei pe astea daca le ascult peste cateva luni imi pica mai bine.Initiativa am,daca imi recomanda cineva mai multe melodii pentru un "incepator", daca se poate cu instrumente daca nu asta e.

9 răspunsuri:
| Dumnezău a răspuns:

Ar trebui totusi sa continui sa asculti CTC, in special piesele lor scoase mai recent, unde e clar ca nu mai sunt ce erau in perioada 2002-2010 si apoi,cand te dezvolti in intelegerea rap-ului sa treci la piese precum "Pentru cine","Orice", sau "TV". Alta trupa buna romaneasca este Haarp Cord, dar nu stiu cum o sa te impaci cu versurile lor pline de povete aiuratice, de factura religioasa, la care se avanta in special Cedry2k si Dragonu'.Mai asculta si SDST - Mecanismul de Modificare a Mintii Umane, e un album excelent, underground, din 2007, daca nu ma insel, unul dintre membri fiind Aforic; s-ar putea sa fi auzit de el de la varul tau.Mai cauta si albumul Carbon - Reactii Adverse,si, ca tot suntem aici, cauta de la el si cel mai recent album, chiar mai bun decat primul, Catharsis.De la Cedry2k,cauta piesa "Zilele Fricii",dar la fel de bine poti sa asculti si o opera de arta,"Neprevazutul",o adaptare dupa o poezie de Baudelaire.

Daca vrei straini,cauta-i pe Immortal Technique, Dre, Vinnie Paz (asta e mai complicat si mai fin, cam greu de inteles) si Kendrick Lamar, in special piesele lui de la inceput.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Dumnezău):

Bag de seamă că n-ai ascultat Underman - Eroism neautorizat (2011), fostul coleg al lui Afo din SDST și, după umila mea părere, cam 2/3 din SDST. Albumul e ceva diferit, fiindcă Underman e ceva diferit.
Din străini probabil îl știi pe Apathy, din AOTP, dar nu cred că i-ai ascultat albumele solo. Pe mine mă sparge Honkey Kong, e, alături de Cats & Dogs al lui Evidence, materialul meu preferat din 2011.
RA The Rugged Man - știu c-ai auzit de el, încearcă-i și albumele solo. Die, Rugged man, die (2004) e un clasic. Pe multe dintre piese tratează condiția artistului rap nedispus la compromisuri, la amiciții, falsități, care vrea doar să fie lăsat să-și facă treaba și să fie lăsat în pace. N-ai cum să nu guști umorul lui negru și ironia inteligentă. E și singurul rapper încă gustat de deja saturatul Cheloo, o să înțelegi cu ușurință de ce.laughing

| HeiligKreuzAchtAcht explică (pentru Dumnezău):

Am mai ascultat cateva,CTC Pentru cine nu mi-a placut foarte mult,Orice si TV mi-au placut,desi Orice imi aduce putin aminte de Parazitii.
De la Vinnie Paz,am ascultat Righteous Kill, m-a rupt cu versurile, daca am inteles jumate' (asta cu lyricsul in fata), totusi mi-a placut ce am inteles.
Si am mai dat peste Sage Francis-Rewrite.
Greu, greu cu rapu' pentru mine.Era mai usor cu rocku'.

"Pentru cine" e cea mai bună piesă CTC. Alături de "Reanimare 101", care-a fost și prima piesă ascultată de la ei, de mă întrebam cine-s nebunii ăștia, că nu mai auzisem niciodată așa versuri cu așa flow (evident, pe vremea aia nu știam ce e ăla flow, știam doar că-mi place). Nu înțelegeam mare lucru, dar mi-au făcut pielea găină. Același efect o au și acum, doar că acum înțeleg.

| HeiligKreuzAchtAcht explică (pentru anonim_4396):

Ce-i ăla flow?

| Dumnezău a răspuns (pentru anonim_4396):

Din AOTP, preferatii mei sunt, detasat Celph Titled si Jus Allah.Jus are un je ne sais qui de-ti crapa capu'.Si de la Planetary am mai ascultat vreo doua, dar in Apathy n-am dat.Am ascultat aseara "School".De atunci o am pe repeat.Nu stiu de ce, dar cel mai mult imi place partea lui Jason, in murder mode.Sau poate stiu... laughing

Din SDST tot imi place Aforic mai mult, poate din cauza ca il cunoasteam de dinainte sa aflu de SDST, dar o sa urmez povata.RA inca n-am binevoit s-ascult, dar si aici, urmez sfatul.Stiam totusi de el ca e frustrat ca o frigida, cam la fel cum e si Cheloo.

Eu te sfatuiesc sa cauti Ill Regime vol.1 al lui Klee Magor.E si Canibus dosit pe-o piesa.Tot albumul e dope, cap-coada.

Am ascultat de pe Ill Regime 2 bucăți, aia cu Rugged man și "Final hour", cu Canibus și Killah Priest. Nu mi-a dat-o după ureche niciuna dintre piese, deși a doua dintre ele nu sună rău deloc. O să-i dau un check, totuși, dar trebuie să mai aștepte, fiindcă tocmai acum descarc Chino XL - RICANstruction: The Black Rosary - a apărut ieri - îl aștept din 2009. big grin Dublu CD, 35 de track-uri... De obicei, am emoții când apar albume atât de lungi, dar ținând cont și de pauza lungă de la ultimul album și faptul că-l tot amână de vreo 2 ani, trebuie să fie ceva numai fin, fără bucăți de umplutură. Din câte am înțeles chiar de la el, e un material destul de introspectiv. Mi-e frică numai să nu-mi ruineze producția tot tripul. Asta mi se pare principala meteahnă a lui Chino - incredibil liricist, extrem de neinspirat în alegerea negativelor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru HeiligKreuzAchtAcht):

Capacitatea MC-ului de a da cursivitate versurilor, astfel încât să nu pară că se luptă cu beat-ul, ca un soldat în tranșee, ci că plutește pe el - hence flow. Cei ce spun că rapperii nu fac altceva decât să recite versuri sunt pe lângă fenomen în totalitate.

...
Sunt la a 8-a piesă și vai, Doamne!, ce-mi aud urechile. "If God was a rapper, then he'd be Chino XL!''