Iti ajung de o acustica
Presupun ca vrei sa canti rock, asa ca iti recomand:
http://mcmusic.ro/chitare/acustice/aria-awn-15-chitara-acustica-awn-15.html
Am si eu una acasa.
Hei! Daca tot invatam sa folosim instrumentele, ar fi util sa invatam sa le si alegem. Iata cateva criterii generale in alegerea unei chitare acustice:
- actiunea - se refera la distanta dintre corzi si grif, masurata de multe ori in dreptul tastei a 12a. Cu cat este mai mica, cu atat se poate canta mai usor si mai rapid pe chitara respectiva.
- grosimea grifului - un grif mai gros poate ajuta la o crestere a preciziei (scade sansa de a atinge accidental alte corzi), dar in general se prefera griful cat mai subtire, pentru o mai mare lejeritate a mainii si o viteza sporita
- truss rod - se refera la un sistem de torsiune a grifului chitarei. Griful unei chitare acustice are in interior o bara metalica, pentru a-i conferi rezistenta. Orice chitara este construita cu o anumita rezistenta a grifului, deci pentru o anumita tensiune in corzi. Daca se schimba corzile cu unele a caror grosime difera semnificativ de cea a corzilor originale, sau daca se tine chitara mai mult timp fara corzi, griful de poate deforma. Truss rod-ul ajuta la ajustarea / indreptarea grifului, deci ar fi bine sa existe in chitara. Accesul la acest sistem se face printr-un surub (de multe ori de tip Inbus-key) pozitionat la una din extremitatile grifului.
- sunetul - cea mai importanta caracteristica, mai ales pentru ca la chitarele acustice sunetul nu poate fi modificat prin procesare (in mod uzual). Aici depinde foarte mult de gust, dar exista 2 criterii 'obiective': durata sunetului la ciupirea unei corzi (un sunet mai lung inseamna si un sunet mai 'plin', datorita unor armonice ce apar) si pastrarea acordajului de-alungul grifului (daca o coarda libera suna mi, atunci si pe tasta 12 trebuie sa sune tot mi, cu o octava mai sus)
- cheitele - se refera la sistemul de prindere al corzilor la captatul grifului. Calitatea acestora influenteaza pastrarea acordajului chitarei. Cu toate ca mai toate sunt autoblocante, e bine de verificat acest lucru. Modul simplu de a verifica este sa se acordeze chitara si apoi sa se foloseasca 15 minute cat mai intens (nu neaparat cantat, dar fortat corzile prin benduri). Daca la sfarsit chitara e inca acordata, atunci se poate spune ca sistemul de prindere este eficient.
Daca e prima chitara, sau daca nu stii sa cinti, nu prea conteaza criteriile. E prea devreme sa-i intelegi calitatile sau defectele dar nici nu conteaza.
In faza asta, pune accentul pe agilitatea ta de chitarist, nu pe instrument.
Sigur, nu strica sa ai o chitara buna.
Ocheste citeva marci la pretul vizat si cauta teste si impresii pe google despre ele.
Un pont bun este sa rogi pe cineva care stie sa cinte bine si e putin rutinat sa incerce chitara pe care vrei sa o cumperi.
In prima faza, trebuie sa nu fie greoaie la mina. Corzile trebuie sa fie cit mai apropiate de grif dar sa nu zdrangane. Daca esti incepator, chiar cea mai moale chitara iti va face bataturi.
O chitara cu corzi de plastic are un sunet mai dulce, una cu corzi metalice unul mai cristalin.
O chitara cu corzi paradite sau murdare (grasimea se aduna pe spatele lor si etufeaza sunetul - trebuie indepartata periodic sau shimbate corzile daca iti da mina) suna mai sters.
Bafta tie, noua stea :-)
Ex Holograf
AliceInMordor întreabă:
Ancuta5678 întreabă: