In primul rand, fiecare femeie este diferita si nu se pot face reguli, si nu se pot aplica diverse metode, decat in functie de ce se intampla in momentul nasterii.
Fiecare nastere este diferita si nu depinde de cat de inalta, grasa sau slaba este mama. De altfel la aceeasi femeie se poate intampla sa aiba o sarcina mare, sau una mica, in functie si de copilasul pe care il are in pantec si cat de bien se hraneste el.
Este indicat si recomandat ca pe toata perioada sarcinii sa nu iei mai mult de 10-12kg si sa te hranesti cu foarte multe fructe proaspete si legume. Se evita in totalitate: tocaturile, afumaturile, carnatii, salamurile, orice este gras sau cumparat gata semi-pregatit, sucurile si alcoolul.
Cezariana este recomandata mamelor cu risc mare, care au un copil mare sau gemeni, care au probleme cu inima sau cu diabetul, probleme cu vederea, samd.
Un copil are la nastere in jur de 3Kg mai mult sau mai putin cu cateva sute de grame.
O mama tanara poate naste natural cu usurinta, chiar daca durerile de nastere sunt destul de mari, totusi miliarde de femei au nascut de-a lungul anilor fara probleme si fara injecti, desii acum la spital iti fac injectii pentru dilatatie si durere.
Epiziotomia este recomandata cand copilasul iese rasucit, cu un umar, piciorus sau este mai mare ca greutate.
Cand am nascut baiatul am avut epiziotomie si pot spune ca te taie pe viu, dar nu simti durerea taieturii, din cauza concentrarii.
Vei fii cusuta dupa nastere, daca ti se face epiziotomia, probabil pe viu sau cu o mica injectie locala.
Scoaterea atei nu va durea, simtind doar niste mici ciupituri.
Dupa nastere, vaginul tau revine la volumul si forma normala in termen de 40-50 de zile, de aceea este recomandat sa NU ai sex deloc, pana apare prima menstruatie si au trecut cele 40-50 de zile, de lauzie. La unele femei, mensruatia nu apare delco pe perioada cat alapteaza, dar asta nu inseamna ca nu poti ramane imediat gravida, asa ca, folositi prezervativul ca sa nu raami iarasi gravida, fiindca corpul tau are nevoie de 1 an de zile sa se regenereze complet, pentru a avea o alta sarcina normala si sanatoasa.
Sanii si labiile se maresc pe perioada sarcinii, dar revin la normal dupa inchiereea ei si evident, dupa incheierrea alaptarii.
Dupa ce nasti copilului i se taie buricul copilasului, iar mamei i se scoate in totalitate placenta.
Evident ca nu o afecteacteaza sau doare pe mamica cu nimic, taierea buricului copilasului ei.
Cum este scos copilasul, moasa se ocupa de el si ii verifica toate reactiile si dezvoltarea fizica, acordandu-i un scor APGAR. Daca vei auzi ca are 10 scorul Apgar, sa stii ca ai nascut un copil perfect sanatos.
In ce priveste urinarea frecventa, apare dupa ce sarcina implineste 7-8 aluni, cand copilasul incepe sa ia in greutate si sarcina apasa pe vezica urinara. Nu se intampla de altfel nimic, doar trebuie sa mergi mai des la toaleta.
La nastere, se mai intampla si accidente, sa faci treaba mare pe tine, sau sa faci hemoroizi. Este recomandat ca apropiindu-te de zilele cand este nasterea sa nu mai mananci foarte mult si sa te odihnesti f bine, ca sa ai putere sa nasti usor.
Ajuta enorm sa faci sport pe toata perioada sarcinii, ca sa nasti usor O femeie sedentara, care nu este activa sau nu face sport, va naste greoi, va lua in greutate foarte mult si va ramane cu surplus de grasime.
Ok, respira si calm! Durerea in timpul nasterii naturale e resimtita diferit de fiecare femeie si nu se poate estima exact "cat de tare doare". Epiziotomia - aici e discitia mai complexa cu indicatii si contraindicatii. Unii medici si unele spitale fac epiziotomie din start tuturor ( sau aproape tututor) femeilor care nasc natural un bebelus la termen. In cazul in care nu se face epiziotomie sunt sanse ca tesutul sa fie sfasiat in timpul nasterii si atunci e mult mai greu de cusut si cresc sansele de infectie. De obicei se face cu anestezie locala in afara cazului in care s-a optat pentru o anestezie epidurala si atunci zona e deja insensibila. Cand te coase esti inca sub influenta anesteziei sau pot opta pentru a o reface. Anestezia locala nu doare, e o injectie subcutana. Scosul atei nu doare.
Vaginul, colul si uterul revin la forma si domensiunea initiala in cateva saptamani dupa nastere. Vaginul e un organ flexibil si o singura nastere naturala mi ii schimba in mod semnificativ dimensiunea. Modificari la nivelul labiilor sunt de obicei din cauze hormonale si corpul isi revine dupa nastere. E destul de comun sa faci "treaba mare" in timp ce nasti. Uneori se face o clisma pentru a se evita dar nu intodeauna si e foarte obisnuit, nu deranjeaza pe nimeni. Cand cordonul e taiat nu doare nici pe mama, nici pe nou-nascut.
Greutatea medie a nou nascutului este de 3500 grame dar e normal intre 2500 si 4500 si nu e direct proportionala cu dimensiunea mamei. E femeie de 50 de kg poate naste un copil de 4000 grame, nu exista o regula. Oricum nu cred ca discomfortul cauzat de o epiziotomie (maxim 2-3 saptamani pentru unele femei) conteaza mai mult decat un copil sanatos de o greutate normala.
Pari mult mai interesata de propria ta durere decat de binele copilului.
Mama mi-a zis că nu a simțit nimic când m-a născut, moașa a zis că am zburat afară.
Eireann, mulțumesc pentru răspuns. Nu e vorba că sunt mult mai interesata de propria mea durere decât de binele copilului. Pe net tot găsesc răspunsuri despre tăierea buricului la copil, peste tot scrie că nu simte durere, însă despre mamă nu scrie nimic daca simte ceva. Sunt destul de preocupata și de durerea mea, evident, pentru că îmi doresc să fiu pregătită. Am citit un articol în care povestea o mămică că tot comentau doctorii cum că multe femei vin nepregătite, că habar nu au cum să nască, ceea ce totuși, după părerea mea, e normal să fii paralelă din moment ce e prima ta naștere. Iarăși, teama mea e că nu fac față, că nu pot împinge până la capăt, în cazul acesta ce se face? Doctorul va face tot posibilul să fie bine copilul? Se mai poate face operatie de cezariană după ce ai optat pentru o naștere normală? Sau ar afecta copilul?
Mulțumesc pentru răspuns Jassmina.
În cazul în care tu vrei neapărat anestezie pentru epiziotomie, se poate face sau doctorul decide?
Și despre placentă mă poți informa te rog mai mult? Cum se procedează când se scoate și toate cele?
Crede-ma, epiziotomia nu doare deloc, pentru ca este preasiune ataat de mare in acea zona, ca nu vei simtii deloc durere de la taietura. Dar probabil vei simtii cand te va coase.
Totusi, nu-i cazul sa-ti faci probleme cu asta, ca-i posibil ca tie sa nu ti se intample acest lucru.
Eu am nascut greu, mi se fisurase apa de 2 zile si cand m-au luat durerile de nastere erau deja contactii la 10 minute iar copilasul se rasucise un pic si iesea cu un umar.
Evident am refuzat forcepsul, care este cel mai mare rau posibil, fiindca ii poate fractura craniul copilasului, cand il apuca sa-l traga afara.
Ca atare, am preferat sa fiu taiata si sa sufar eu, decat sa risc sa-mi pun viata copilasului in pericol.
Placenta iese foarte usor, odata ce s-a scos copilasul, fara dureri.
Eu nu am vazut nimic, asta este treaba moaselor din sala de nasteri.
Corpul tau stie ce trebuie sa faca, o sa impingi din instinct. Daca apar compilcatii se poate opta pentru o cezariana de urgenta dar in acel moment decide medicul. Cand alegi un medic ginecolog care sa iti urnareasca sarcina trebuie sa discuti cu el ce si cum vrei sa se procedeze. Nasterea naturala e de obicei asistata de moasa in primul rand si medicul e acolo sa intervina in caz de complicatii.
Mulțumesc pentru răspunsuri. O singură întrebare mai am. Dacă e posibil sa faci treaba mare in timpul nașterii, presupun că ți se pune ceva sub fund, corect?
Și în cazul în care apar complicații și ți se dau variante, adică ce ar putea fi făcut în acest caz, bănuiesc că doctorul te informează dacă viața copilului e pusa in vreun fel în pericol, nu?
Personalul medical e obisnuit cu aceata situatie si o pot rezolva discret si eficient, nu e motiv sa iti faci griji.
Daca are loc o complicatie trebuie actionat rapid. Medicii o sa faca tot ce este posibil sa salveze viata ta si a copilului, prioritizand-o pe a ta - aceata este protocolul. O sa iti prezinte optiunile si riscurile, decizia iti apartine.
Cristi3108 întreabă: