Poți încerca cu niște jucării interactive care sa-l atragă foarte mult, sa-l faca sa fie curios. Spre exemplu, dacă nu este foarte mic, ați putea sa-i luati un puzzle și sa il stimulați sa-l facă singur și pe urma sa va arate rezultatul.
Poate mai realist ar fi sa se joace in preajma voastra, in aceeasi camera. Nu ai precizat, dar el jucandu-se in sufragerie cat timp tu esti in bucatarie nu o sa prea functioneze. Ajuta si sa ii antrenezi perceptia timpului - „ am nevoie ca tu sa gasesti ceva de facut singur pentru inca 10 minute pana termin treaba. Uite, punem ceasul, si cand suna vin sa ma joc cu tine"
Ca sa se joace singur poti sa-i pui niste materiale la dispozitie: Lego (adecvat varstei), cuburi, o bucatarie de jucarie ca sa faca "prajituri", creioane colorate ca sa deseneze, sabloane, stampile, nisip kinetic, plastilina, finger paint etc.
Nu trebuie sa te simti nici obligata sa te joci mereu cu el, nici vinovata ca-l expediezi sa se joace singur si nici nu trebuie sa bruschezi comunicarea cu el (de exemplu sa-l trimiti la el in camera).
Exemple de comunicare fara bruscare:
Ii poti spune copilului acum ne jucam impreuna, dar dupa [un timp] te joci si singur, eu am treaba.
Poti sa stai langa mine [daca te joci in liniste], eu ma uit la un serial, dupa aia putem sa ne jucam impreuna.
Sau acum avem treaba, dar dupa [un timp] putem sa ne jucam [un timp limitat].
Poti face un program, de exemplu ne jucam seara inainte de culcare.
adeluna a mai dat un exemplu de comunicare fara bruscare.
Daca ii este greu sa se desparta de tine incepe un program de distantare treptata, cu rabdare: langa mine, eu pe scaun el pe jos, eu la un colt al mesei el la celalalt etc.
Gândiți= vă la un frățior. Cel mai e greu e cu un singur copil, vrea toată ziua atenția părinților.Totdeauna un frate are mai mult timp pentru alt frate decât părinții.
Faceți-i un frățior su o surioară, totdeauna un frate are mai mult timp pentru frații săi decât părinții.
Alexandru11212 întreabă:
Cristi3108 întreabă: