Ce mănâncă bebeluşul la 5 luni?
6. October 2008, 16:38Manu20 comentarii
V-aţi hotărât să începeţi diversificarea bebeluşului dumneavoastră. Este foarte bine că aţi aşteptat până la această vârstă deoarece abia acum, echipamentul lui enzimatic este destul de matur ca să poată să digere şi altceva în afară de lapte.
La 5 luni, un copil mănâncă aproximativ de 6 ori pe zi.
Dimineaţa: 1 biberon cu lapte ( 150 ml apă + 5 măsuri lapte praf)
Ora 10: 1 biberon cu lapte ( 150 ml apă + 5 măsuri lapte praf)
Prânz: suc de morcov sau măr.
Ora 17: 1 biberon cu lapte ( 150 ml apă + 5 măsuri lapte praf)
Ora 19: cereale îmbogăţite cu fier + lapte praf
Cina: 1 biberon cu lapte ( 150 ml apă + 5 măsuri lapte praf).
Puteţi să începeţi cu 2-3 linguriţe de suc de morcov sau măr, apoi se creşte progresiv până la 10 linguriţe (40g). Morcovul conţine carotenoizi, substanţă care sintetizaeză vitamina A în organismul copilului. Mărul este cel mai indicat fruct pentru copil la această vârstă. Se începe cu un singur fel de fruct sau legumă pentru ca bebeluşul să se obişnuiască cu noul aliment. Acesta se va administra timp de o săptămână pentru a observa dacă copilul este alergic sau nu. Dacă copilul acceptă acest aliment, doar atunci puteti să-i daţi sucuri amestecate. Preparaţi sucul doar în momentul în care vreţi să hrăniţi copilul. Sucul se va da cu o linguriţă de plastic. Nu puneţi sucul de fructe sau legume în biberon deoarece este posibil ca bebeluşul să prefere sucul în locul laptelui şi la această vârsta, laptele este şi trebuie să rămână, în continuare, cel mai important aliment din dieta copilului.
Sucurile asigură calorii, minerale, vitamine şi fitonutrimente ( substanţe conţinute de plante care ajută organismul să se apere de boli).
Este indicat masa de seară să fie formată din cereale deoarece este mai consistentă şi îi va ţine bebeluşului de foame noaptea.
Cerealele conţin fibre, carbohidranţi, vitaminele din complexul B şi fier. Alegeţi cu grijă tipul de cereale pe care vreţi să îl daţi copilului dumneavoastră deoarece este indicat ca cerealele să conţină cât mai puţin zahăr şi cât mai multe fibre. Nu cumpăraţi cereale care să conţină grasimi parţial hidrogenate, ulei de palmier sau cocos. Citiţi cu atenţie eticheta şi cumpăraţi cerealele care conţin, în lista de ingrediente, cât mai multe vitamine.
Nu vă grăbiţi să introduceţi cât mai multe alimente la începutul diversificaţiei. Lăsaţi copilul să se obişnuiască cu ele şi urmaţi schema de alimentaţie corectă dacă doriţi să aveţi un copil sănătos.
Eu am inceput diversificarea alimentatiei de la 4 luni avand in vedere ca cerea mereu mancare, am inceput cu mar ras cu putin biscuit, suc de morcov, piure de castane(din comert), apoi treptat cate un pic de supa(la inceput numai zeama, apoi am pasat si cartof, morcov...).
Diversificarea corecta se incepe la 4 luni pentru bebelusi hraniti numai la san si la 3 luni pentru cei care primesc lapte praf. Se incepe cu suc de la un fruct, dupa 3-4 zile, daca e bine tolerat se mai adauga suc de la alt fruct, apoi dupa alte 3-4 zile se da primul fruct pasat si tot asa. Fainosul (biscuit, gris) nu se da inainte de 6 luni si atunci cu grija fiindca favorizeaza rahitismul si malnutritia.
La4 luni cred, asta ma intereseaza si pe mine ca am un baietel de 3 luni.
Dori09 întreabă: