| Superior a întrebat:

1.De ce unii il percep pe Dumnezeu ca "un mos care sta pe nori"?
2.De ce eu fiind crestin, sunt "ateu pentru Allah"?
3.Ce este religia? Dar spiritualitatea?

Religia din punctul meu de vedere este un mod prin care o comunitate de oameni decide sa-l descrie pe Dumnezeu. Astfel, toate religiile monoteiste il descriu pe acelasi creator. Este pur si simplu logic ca asa sta situatia. E similar cu urmatoarea situatie : un politician este sustinut dar si hulit de doua grupari diferite : altii ii zic "Salvatorul" si il lauda, altii ii zic "Penalul" si il judeca - "Salvatorul" si "Penalul" sunt acelasi personaj.
Crestinismul are multe denominatii, musulmanii cred in Iisus dar il vad pe Mahomed mai important, Allah e aceeasi personalitate ca Dumnezeu.
Astfel, fiecare religie isi impune un set de traditii si reguli dubioase - precum ca de Paste trebuie sa mancam oi. Astea sunt aberatii si stupiditati venite din ere barbare unde oamenii erau lipsiti de educatie.
Cand vorbesc de Dumnezeu, ma gandesc la o entitate, la o constiinta pe baza careia s-a guvernat universul. Cand se spune ca omul e facut dupa asemanarea lui Dumnezeu, cred ca se refera la "a avea constiinta".

23 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Si eu cred ca asemanarea cu Dumnezeu se refera si la a avea cinstiinta dar si inteligenta, sentimente, vointa, a fi persoana care ate relatii etc. Daca esti crestin sau musulman inseamna ca ezti teist, adica ai convingerea ca un Creator e cauza universului
Pe dealta parte creztinismul si islamul
si convigeri diferite, ireconciliabile, nu pot fi adevarate in acelasi timp, de exemplu invierea lui Iisus Hristos in creztinism pe care Coranul o neaga specific si altele.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cand se spune ca omul e facut dupa asemanarea lui Dumnezeu, cred ca se refera la "a avea constiinta".
Da, acesta poate fi cel mai important atribut. Dar aș mai avea o precizare. Conștiința este ceva colectiv, ceea ce ai înpreună cu alții. Ar fi mai exact că posedă știință, adică cunoaștere. Dar și aceasta este tot un atribut colectiv, vine de la co-gnoscere, a ști împreună.
Iar să mănânci miel și ouă roșii de Paști și să împodobești brad de Crăciun, sunt ritualuri și superstiții. Așa suntem făcuți noi oamenii avem nevoie de ancore cognitive concrete pentru idei abstracte.

| Cretinul112 a răspuns (pentru sadrian46):

Biblia zice: după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Chipul?

| sadrian46 a răspuns (pentru Cretinul112):

Chip, deci față, formă, înfățisare. Asemănarea, adică fondul, structura. Asemănare, deci identitate asemenea cu a lui.

| Cretinul112 a răspuns (pentru sadrian46):

Pai da, chip.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Cretinul112):

Trupul fizic al omului nu are nimic din Dumnezeu. Cand Biblia spune sa facem om dupa chipul si asemanarelui Dumnezeu se refera la suflarea de viata pusa in om. Aceasta este ceva din Dumnezeu. Doar Dumnezeu este viata. Tot ceea ce vedem viu pe Pamant are ceva din Dumnezeu, adica "viata". Cand Dumnezeu isi ia inapoi acea "viata"pusa in tot ceea ce este viu, acela moare. Adica ii lipseste viata. Deci asemanarea nu se refera la trupul fizic, ci la "viata".

| Mayhem666 a răspuns:

"Religia din punctul meu de vedere este un mod prin care o comunitate de oameni decide sa-l descrie pe Dumnezeu."

Exista si religii cu mai multi zei. Si Dumnezeul crestin nu face parte din acei zei.

| Superior explică (pentru Mayhem666):

Dumnezeu este un "zeu" monoteist perceput ca un creator de fara greseala despre a carei viata nu se stie nimic (fiindca El nu traieste ca un om). Despre Dumnezeu nimeni nu poate spune cum arata, ce tip de femeie ii place, care e mancarea lui preferata. In Dumnezeu vedem o CONSTIINTA a universului, un creator a energiei si a tot ceea ce ea alimenteaza.
Cei numiti "zei" sunt facuti in realitate dupa asemanarea omului, nu Dumnezeu. Zeus e inspirat probabil de un foarte bun conducator/general, Afrodita e inspirata de o femeie foarte frumoasa, Thor e inspirat de un om care se batea folosind ciocanul si lista poate continua. Acesti zei, despre ei se cunosc o varietate de informatii legate de viata lor - si asta e ideea dubioasa - ei ai trait ca oamenii si actionau precum oamenii. Daca il stii pe Caligula, un fost imparat Roman, el dorea sa devina "zeu" la propriu. Cum dorea sa faca asta? Construindu-si statui peste tot pe unde apuca, dar tampeniile pe care le-a facut l-au cam tras in jos in acest sens si nu i-a prea iesit. Asa au facut si restul probabil.
Dar Dumnezeu nu are chip la care sa te rogi si nu are un nume clar pe care sa-l strigi. Dumnezeu ca si concept si existenta face parte din cu totul alta liga fata de cea a zeilor.

| Mayhem666 a răspuns (pentru Superior):

Singurul lucru pe care il au in comun ceilalti zei cu Dumnezeu e ca nu sunt reali.

| Superior explică (pentru Mayhem666):

Acum ceva timp si oamenii spuneau ca pamantul este plat si nu exista alte planete =]

| Mayhem666 a răspuns (pentru Superior):

Inca mai sunt astfel de oameni stupizi care inca mai cred ca pamantul e plat. Exista o intreaga comunitate dedicata, se numeste The Flat Earth Society, poate ai auzit de ea.
Trist ca inca mai exista astfel de gandire intr-o specie care este considerata avansata.

In orice caz, ce legatura are asta cu ce am spus eu?

| halogen001 a răspuns:

1.De ce unii il percep pe Dumnezeu ca "un mos care sta pe nori"?

Asa au fost invatati. Chiar povestea spune ca zeul l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea lui, iar zeul fiind mai putin tanar, e normal sa fie vazut ca un mos, iar daca sta intre nori, atunci si lucrul asta e normal, din moment ce nu e prezent pe Pamant.

2.De ce eu fiind crestin, sunt "ateu pentru Allah"? Afirmatia e falsa deoarece crestinul crede intr-un zeu, deci nu e ateu.

3.Ce este religia?

"Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre." - Bertrand Russel

Religia este un anumit sistem de opinii, condiționat de credința în supranatural care include un set de norme morale și tipuri de comportament, ritualuri, activități de cult și unirea oamenilor în organizații.

Daca e sa cautam un creator a tot ce exista si nu avem dovezi stiintifice, atunci numarul creatorilor poate fi:

zero,

1,

mai multi, deci un numar natural mai mare sau egal cu 2

sau infinit.

Creatorul poate fi muritor sau nemuritor, poate avea sau nu inteligenta.

Lipsa dovezilor anuleaza unicitatea creatorului si a religiilor si din acest motiv acestea depind de loc si de timp.
Daca e sa luam legea lui Arhimede, fiind un lucru real, e aceeasi peste tot, in schimb lucrurile neverificate si bazate pe imaginatia unor oameni (ca sa nu zic minciuna) difera in timp si in spatiu.
Un om ca sa fie mintit mai usor trebuie sa fie naiv, credul si nestiutor, deci trebuie sa nu stie adevarul, sa ignore realitatea, sa nu-si foloseasca ratiunea si sa creada orice fantezie fara dovezi si fara sa o treaca prin filtrul ratiunii.

De adevar ne apropiem prin cunoastere, stiinta si ratiune, iar de minciuna ne apropiem prin credinta cat mai multa. Cine iti cere credinta si nu are dovezi clare, in mod sigur vrea sa te insele.

Da asta avem asa de multe religii si dezbinare in lume. Fiecare crede ce vrea, dar nu tine cont de realitate, de ratiune, de stiinta.

| Darkmagic a răspuns:

La intrebarea ta precedenta am spus doua chestiuni de care nu se poate ocupa Stiinta...si lumea a sarit. big grin
La intrebarea asta am sa fac doar o gluma, (sau nu), cu ce poate Stiinta.
Ce spun religiosii se gaseste intre ghilimele, ce spune Stiinta, e cu liniute:

"Dumnezeu este o forma de energie...sau un mos cu barba".
- Fizica nu are nimic impotriva.
"Dumnezeu este peste tot."
- Fizica nu are nimic impotriva.
"Dumnezeu nu este afectat de timp."
- Fizica nu are nimic impotriva.
"Dumnezeu poate sa fie in mai multe locuri deodata."
- Fizica nu are nimic impotriva.
"Exista viata vesnica."
- Biologia, de data asta, nu are nimic impotriva.
Si in fine, ce spune un non-religios (Wisdom):
"Dumnezeu nu este real."
Fizica are ceva impotriva.
Exista particule care nu sunt reale.

Acum...as vrea sa stiu unde naiba am gresit. big grin

| Cretinul112 a răspuns (pentru Darkmagic):

Sa înțeleg ca ești creștin?

| Cynthia20 a răspuns (pentru Darkmagic):

Am vrut sa aleg un punct dar mi-a fost frica ca le-ai pus fiindca sunt toate corecte si ai vrut sa razi de noi.

| Darkmagic a răspuns (pentru Cynthia20):

Am si ras.
Nu s-a gasit unul macar, sa spuna "pâs", fata de cat de vocali au fost la celelalte comentarii...
Asta mi-a aratat suficient, "stiinta" care bantuie pe la rubrica Religie, si in randul ateilor, si al religiosilor care o populeaza.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Poate pentru că nu L-au cunoscut câtuși de puțin...altfel, ar fi realizat câtă vitalitate și câtă forță este în Cel ce a creat Universul, în Cel ce este prea măreț pentru a fi cuprins în timp și spațiu. În laboratorul de mate din liceu era scris pe perete ceva de genul: "Dumnezeu este ca un cerc al cărui centru este pretutindeni, iar ale cărui margini nicăieri.", genial;

2. Recunosc din prima că nu sunt familiară cu acest subiect, "despre Allah". Dacă Allah este Creatorul Universului, da, creștinii cred în Allah, într-un fel. Însă apare un lucru esențial, nerecunoscut în islamism, acela că la crearea omului Dumnezeu a zis: "Să facem om după chipul și asemănarea Noastră!", acest plural arătându-ne că în Ființa Lui Dumnezeu sunt cel puțin două Persoane. Biblia ne mai vorbește despre Fiul, Cel născut din Tatăl, fapt ce în islam este privit ca blasfemie. Așadar, cred că e corect dacă afirmăm că Dumnezeul din Islam nu este același cu Dumnezeul din creștinism.

3. Hmmm, bună întrebare... Cred că religia reprezintă un ansamblu de reguli care delimitează drumul unei vieți trăite frumos (sau așa ar trebui), iar spiritualitatea înclinația omului spre încolo de această lume fizică, palpabilă. În calitate de creștină, cred cu tărie și afirm că spiritualitatea fără Hristos este demonică.



Legat ce ce ai împărtășit tu din vizunea ta, țin să fac o precizare. Diferența dintre Mohamed și Isus Hristos este aceea că primul este o persoană de o moralitate îndoielnică, iar Hristos este Dumnezeu întrupat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

P.s. În creștinism, Paștele nu e despre a mânca miei, ci e amintirea suferințelor Mântuitorului, prefigurat de mieii sacrificați în vechime ca jertfă pentru păcat. Adevăratul Paște al creștinilor este Sfânta Împărtășanie.

| AndrElle a răspuns:

1. Dumnezeu este înțelept, și ai ani dacă iubești omul.
2. Nu ești din religia lui, adică departe de ea.
3. Religia este credința în Dumnezeu.
Spiritualitate-stiinta sufletului.

| sadrian46 a răspuns (pentru AndrElle):

Spiritualitate-stiinta sufletului.
Ce frumos!
Și sufletul este?
No, spune ce este sufletul. Și cum poți face o știință a ceva ce nu știi ce este?

| AndrElle a răspuns (pentru sadrian46):

Spiritualitatea este a psihologiei, o știință. Sufletul este spiritul. Sufletul este duhul sfânt. Este divinitatea. Îl reprezintă pe Dumnezeu.

| sadrian46 a răspuns (pentru AndrElle):

Ai auzit de criminali în serie? Ei ucid fiindcă le vine să facă asta din suflet. Deci de la spirit, duhul sfânt, divinitatea. Tare de tot.

| George00000 a răspuns:

Chiar ca traditii dubioase, e ciudat ca insusi Isus s-a nascut intr-o perioada foarte religioasa si a fost rastignit tot de oameni religiosi