| Holiday a întrebat:

"(5) Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău."

Pai daca e asa, ABSOLUT TOTI crestinii sunt rezultatul unui pacat evident. La un moment dat cineva (crestinismul nu exista dintotdeauna) nu si-a cinstit parintii si a devenit crestin, in timp ce parintii lui erau...altceva. Si ce necinste mai mare exista, din punct de vedere religios, in afara de aceea de a nu impartasi credintele parintilor?! Niciuna, evident.

Ca si crestini, cum manageriati aceasta situatie? Va complaceti in ea sau o ignorati?

21 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Saracul de tine, ce mai "inventezi" ca sa-ti susti gandirea si intrebarile cretine?

| Holiday explică (pentru danut):

Scuza-ma, dar prostia asta de "porunca", sau ce naiba e, de fapt e inventia voastra, nu a mea.

| danut a răspuns (pentru Holiday):

Porunca este perfecta DAR manevrarea ta este imbecila. Porunca NU se adreseaza DOAR evreilor sau crestinilor, Cele 10 Porunci sunt Universal Valabile si VESNICE, asta nu ai inteles tu (chestia cu capu) sau reaua vointa te indeamna la asa manipulari. Poate doar daca Adam a fost evreu atunci cele 10 Porunci se aplica DOAR evreilor dar ca rezultat ar fi ca toata omenirea este formata din evrei (sigur te simti "fericit" ca esti evreu, de ce nu poate un evreu legionar, ei ce spui? ).

| Bizon95 a răspuns:

Ignora
toti pocaitii ignora total chestiile cu care incerci sa ii prinzi
ORICAT DE CLARE, CATEGORICE SI ABSOLUTE ar fi dovezile

si raspunsul e de obicei o expresie pur religioasa, fara nici un sens care contine cuvintele credinta, D-zeu, si mai ales:

TOTI religiosii sunt "robi" din start, pentru ca ei nu se considera oameni ci pioni in mana lui D-zeu, iar asta e declarat sus si tare de oricate ori au ocazia, pentru ca sunt absolut mandrii de asta, indiferent cat de tare e nociv suna chestia de fapt (nu mai muncesc, nu mai trag tare, etc. pentru ca oricum ma ajuta D-zeu, ca doar am credinta samd)

iar daca insisti, celcestietot chiar a ajuns sa ma ingore pentru ca m-am urcat la el in cap, din cauza ca a spus "nu ai citit biblia" de parca biblia e implicit o dovada ABSOLUTA SI DEFINITIVA, iar daca eu nu am citit-o atunci nu am dreptul sa vorbesc si sa ii contrazic tampeniile pe care le debiteaza, iar cand totusi nu m-am lasat, m-a acuzat ca il tratez cu ura, a insinuat rautate din partea mea si cand nici asta nu a tinut mi-a dat ignore,

mai bine ignora treaba decat sa gandeasca... HOLLY GEEZAZ ALELUIA!

| LupusDei1993 a răspuns (pentru Bizon95):

Vezi că e vorba de Steregoi 2.0 Beta.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Credință este o problema de conștiința. A crede altfel decât cred părinți nu este un păcat,si nici nu înseamnă ca nu ii cinstești. A-i cinsti înseamnă a le purta de grija si chiar a le dovedi cu Biblia ca sunt greșiți. Ceea ce nu este păcat înaintea lui Dumnezeu,nu este considerat ni necinste fata de părinți. Dar Isus, îți explica in Biblie ca nu a venit sa aducă pacea, ci sabia, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Si explica ca in aceiași casa doi sunt împotriva a trei, si trei împotriva a doi. Dar prin asta nu păcătuiesc, ci se confrunta verbal, așa cum o facem noi pe TPU. Ba mai mult, tot Isus spune ca cel ce iubește pe tata sau pe mama mai mult decât pe El nu este vrednic de mântuire. Deci părinții și ceilalți dragi ai familiei trebuie sa fie pe locul doi. Oricât va străduiți sa puneți in încurcătură un creștin, cu întrebările pe care le puneți, Biblia este cea care va lămurește de contrariu.

| Holiday explică (pentru TamplaruAnisoara):

"A crede altfel decât cred părinți nu este un păcat,"

In situatia asta evident nu e pacat nici sa te dezici de eventualele credinte de origine crestina ale parintilor tai.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Holiday):

Aici era vorba de credință in Dumnezeul Bibliei si in Isus.Nu si invers. Doar de porunca a cincea era vorba.

"Aici era vorba de credință in Dumnezeul Bibliei si in Isus.Nu si invers."

Atunci si
"(6) Să nu ucizi."
se refera doar sa nu ucizi din cei care cred in Biblie si Isus, sau in general?

Daca zici ca (6) e in general, (5) de ce nu e?

"Oricât va străduiți sa puneți in încurcătură un creștin, cu întrebările pe care le puneți, Biblia este cea care va lămurește de contrariu."

Exact de contrariu, da, in sensul ca de fapt singuri va puneti in incurcatura din cauza ei.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Holiday):

Spor la întrebări si comentarii!

| LupusDei1993 a răspuns (pentru Holiday):

Ei atacă cu vehemență toate celelalte religii fără măcar să le studieze, lel.
Dacă chiar exista un zeu suprem, nu mai era nevoie de 30.000 de confesiuni cre(ș)tine, sau numeroase alte religii.
Seară bună.

| Irinel15123532 a răspuns:

Draga prietene, intrebarea ta pusa cu scop de a ataca crestinismul, nu are logica in acest context. Daca ai fi citit biblia ai fi stiut raspunsul, dar tu nu doresti un raspuns, doresti doar sa ataci credintele crestinilor mai slabi care nu au atat de mare cunostinta din sfintele scripturi, intrebarea aceasta nu are logica. Citeste biblia.

| Holiday explică (pentru Irinel15123532):

"Draga prietene, intrebarea ta pusa cu scop de a ataca crestinismul, nu are logica in acest context."

Deci acest set de reguli ale spiridusului vostru sunt contextuale, nu general valabile. E u sunt total de acord cu asta. De aceea nici nu sunt aplicabile, deci nu au valoare.
Macar aici suntem de acord.

"...doresti doar sa ataci credintele crestinilor mai slabi care nu au atat de mare cunostinta din sfintele scripturi..."

Din ce ai scris, adica pe langa subiect, inteleg ca te asimilezi ca fiind un "crestin slab si necunoscator al povestii". Altfel ai fi argumentat ceva, chiar daca nu logic, macar in concordanta cu povestea.

| Irinel15123532 a răspuns:

Aceasta porunca, spune sa ne cinstim parintii, daca parintii au alte indrumari religioase, nu inseamna ca trebuie sa il parasim pe Hristos pentru o religie, Hristos nu a venit aici sa intemeieze religii, El a venit sa spuna adevarul si revelatia Lui Dumnezeu.
Noi ne respectam parintii si porunca Domnului Iisus.
''Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile si botezatii in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant''

In 1 Petru 3 le este adresat nevestelor, dar tuturor crestinilor ''Tot astfel, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, 2 când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere.''
Nu vad logica intrebarii, nu inseamna ca nu iti respecti parintii daca le spui despre Hristos si despre biblie, Domnul Iisus Hristos care a dat aceste porunci, vrea ca toti sa vina la mantuire, nu din ''cinste'' pentru parinti sa ii lasam sa ''moara'' in pacatele lor, daca tatal bea alcool fara incetare, nu pot sa nu ii spun sa se opreasca, pentru sanatatea lui, si Hristos spune ''Sa nu va imbatati'' si asa mai departe, legea Lui Dumnezeu este valabila, nu se opreste in religii.
Intrebarea nu are sens.

"Nu vad logica intrebarii, nu inseamna ca nu iti respecti parintii daca le spui despre Hristos si despre biblie,"

Sper ca de fapt intelegi foarte bine. Daca nu, ai lacune grave de intelegere si logica. Faptul ca unul devenit in diverse circumstante crestin le spune parintilor lui ca religia lor e gresita e acelasi lucru cu unul care devine pastafarian si le spune alor lui care sunt crestini ca bat campii. Iar asta e pacat pentru voi.
Cum am spus, primul crestin din oricare linie de crestini de fapt e un personaj care a incalcat flagrant regula nr.5.

Dar am inteles, tu esti din cei care ignori asta. Nu era mai simplu sa zici scurt asta, decat sa fabulezi pe langa subiect?! Era, dar...

| Irinel15123532 a răspuns (pentru Holiday):

Inteleg ce spui, nu doresc sa te fac sa imi crezi opiniile, doar ti le-am prezentat. Dar, incearca te rog, citeste noul testament, si spune-mi apoi ce crezi. Nu te chem la nici un cult, la nici o religie, te chem doar sa vezi ce spune Hristos. Nu sunt in masura sa judec pe nimeni, si nici nu voi fi vreodata. Dar vreau sa iti spun doar atat, candva, in timp, peste multi ani, va veni un moment in care vei avea nevoie de acele informatii, de promisiunile Lui, de garantiile Lui, noi suntem trecatori, nu suntem vesnici aici pe pamant, dar ai un Tatat in cer, care incearca mereu sa se apropie de tine, dar alegerea este a ta, nu iti poate forta mana. Cand vei pleca de aici, si tu si eu, nu mai putem alege nimic, doar aici ne putem intoarce la El, dupa ce plecam de aici, nu mai este vreo cale. Bertrand Russell un mare filosof ce a unit logica in matematica, cu filosofia, a scris o carte dura impotriva crestinismului, un mare ateu. Dar omul acesta, a avut o viata ciudata, dupa un accident cu avionul la 80 de ani, a scapat, dupa ce a cazut in ocean, si a fost salvat, nu l-a mancat nici rechinii, a fost gasit si salvat, moare pe la 90 si ceva de ani. Dar la 81 de ani, un reporter de la BBC il intreaba ''Ce aveti, la 81 de ani?'' si omul acesta, ateu, fara Dumnezeu a spus (La 81 de ani, am o disperare sumbra si neincetata) Daca nu te temi de Dumnezeu, si de moarte, de ce ai avea o disperare sumbra si neincetata? Un alt mare ateu, imi scapa numele, poate ca stii despre cine vorbesc, a spus asa, intr-o conferinta ''Noi ateii stim sigur ca nu exista Dumnezeu... Dar daca exista?'' Noi oricat de incapatanati am fi, oricat am nega, suntem incompleti fara Dumnezeu, si iti vei da seama de asta nu acum, ci mult mai tarziu.Nu iti spun toate acestea pentru a te face membru in vreo religie, ci doar ti-am spus ce spune biblia. O seara frumoasa in continuare, Hristos te iubeste.

"Dar, incearca te rog, citeste noul testament, si spune-mi apoi ce crezi."

Ce crezi, am citit povestea, chiar in ordinea logica, intai VT si apoi asta. Intrebarea e, tu ai citit Coranul sau textele altor religii integral, sau macar partial? Ca pari convins ca sunt gresite...Nu zic ca nu ai dreptate sa consideri asta, dar daca ai aplica aceleasi judecati obiective si rationale pe care le faci altor religii crestinismului, ai ajunge in acelasi punct, respectiv ca e un bullshit.

"...ci doar ti-am spus ce spune biblia."

Numai ca ceea ce spui tu ca scrie in Biblie nu raspunde in nici un fel la ce am intrebat eu. De ce trebuia sa-mi spui atatea lucruri irelevante?!
Afirmatii de genul "Isus te iubeste" sau, "O s-o belesti daca nu crezi in Dumnezeu", de fapt nu explica absolut nimic, doar incearca sa deturneze discutia.

| Raullalu a răspuns:

Toti copii ar trebui sa isi cinsteasca parintii.
Bunatatea inspirata de Dumnezeu,prevede si lucrul acesta.
Dar pasajul dat de tine este pentru Evrei, in perioada in care trebuiau sa fie dusi in,, Tara cea minunata" promisa de Dumnezeu.
Cinstirea parintilor, nu reprezinta sacrificiul de a face lucruri ne firesti, in sensul rau.
Cinstirea parintilor inseamna sa ai respectul cuvenit fata de ei, cum si eu am respect fata de o persoana cu principii spirituale diferite.
Dar asta nu inseamna ca at trebui sa imi schimb principiile pentru a imi arata respectul.

| Holiday explică (pentru Raullalu):

Intai spui cum ca Dumnezeu vrea ceva, apoi tot tu spui ca nu se mai aplica asta acum.

Dar lasand asta la o parte, ideea e alta. Daca e cum spui tu atunci nici trecerea copiilor cu parinti crestini la alta religie, agnosticism, ateism, etc nu incalca regula (5).

1.De ce multi crestini se considera nerespectati de copiii lor daca acestia renunta la povestea crestina?!
2."Pasajul" este din cele 10 porunci considerate fundamentale de crestini. Daca a fost aplicabil doar evreilor si doar intr-o anumita perioada, fiind astazi desuet, cum tu singur spui, de ce nu se aplica acelasi lucru si celorlalte 9 reguli?!

| Raullalu a răspuns (pentru Holiday):

Partea crestina din viata este la libera alegere.
Dar nu e un manifest ce sa arate ca nu iti respecti parintii.
Daca esti crestin pentru parinti, esti degeaba, doar pentru Dumnezeu alegi lucrul acesta.
Si din nou, aceasta Porunca e pentru Evrei in vechiul testament.
Dar nici noul testament nu prevede un comportament neadegvat cu parintii tai sau oricarei alt om

Întrebări similare