| mentholinks a întrebat:

A existat cu adevarat Isus? Ce s-a intamplat cu multimile de evrei care au crezut in el cand propovaduia in Israel? De ce nu a scris niciun evreu care a crezut in el nimic despre el ci doar asa zisii apostoli?

13 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

A existat cu adevarat Isus?
da, sunt dovezi care dovedesc existenta lui

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Iisus*

| mentholinks explică (pentru DoarBogdan):

Nici macar asa. De fapt lui ii ziceau Yeshuah sau ceva de genul. Traducerea numelor dintr-o limba in alta nu e prea corecta.

| DoarBogdan a răspuns (pentru mentholinks):

Ai formulat intrebarea in romana, so...
De altfel indiferent de religia ta, te-ai legat de un termen, pe care il poti considera inventat, dedus din intrebarea ta, care apartine totusi familiei crestinismului (pentru ca ei isi marturisesc credinta in Iisus). Din acest motiv trebuie scris ca atare, la fel cum este scris si folosit in scrierile crestine.

In fond, suntem romani.
Si este adevarat ca poti sa ii spui cum vrei fiind un nume pana la urma, chiar si transliterat.
Eu am sugerat sa Il tratezi doar ca atare. Atat.
Nu lasa la iveala caracterul tau problematic in privinta religiei. Este o pierdere de timp pana la urma sa afli originile acestui lucru. Dar ma rog. Fiecare trebuie sa aiba un hobby big grin

| mentholinks explică (pentru DoarBogdan):

Ta lasi sa iasa la iveala caracterul tau fiindca corectezi ceva ce nici macar nu trebuie corectat fiindca nu este gresit. Eu din cate stiu atat catolicii cat si neoprotestantii romani folosesc Isus nu Iisus si asa este scris in toate Bibliile si scrierile lor. Si ei gresesc? Lor de ce nu le atragi atentia? Daca iti pasa atat de mult trimite o plangere la Academia Romana.

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns:

De unde stii tu ca au fost mai multi cei care au devenit crestini decat cei ramasi ignoranti? Numarul crestinilor proveniti dintre evrei a fost foarte mare, acesta avand un rol fundamental in predicarea crestinismului catre neamuri.

| SG1995 a răspuns:

E simplu mulțimile s-au dezis de el când a fost arestat, era și normal asta nimeni nu voia să aibă legături cu un proscris. Iar după cea murit doar mica sectă de schizofrenici a rămas tributară ideilor sale și au continuat propaganda religiosă. Uită-te la sectele moderne când liderul e expus masele se desascociază de el, rămând doar adepți vechi și fanatici. Norocul creștinismul a fost faptul că propaganda a avut cauză în diaspora evreiască nepusă la curent cu evenimentele din Ierusalim și execuțis, și pe urmă cu Saul care a transformat creștinismul dintr-o sectă într-o religie legitimă.

| xerxes1 a răspuns:

Unii zic ca da altii ca nu.
Eu cred ca este o legenda construita pe faptele a cel putin 10 personaje diferite, iar crestinii au furat tot ce au din Mithraism.

Pomenile din Mithraism.
Aghiasma.
Descoperirea icoanelor din altar in sunetul clopotelului.
Sarbatorirea duminicii.
Invierea si judecata viitoare.
Raiul si iadul.
25 decembrie nasterea marelui zeu.
Adeptii mithraismului practicau botezul prin scufundare inainte de nasterea botezatorului Ioan.
Într-o inscripţie dedicată lui Mithra, scrie,, Cel ce nu v-a mânca din trupul meu şi nu v-a bea din sângele meu, astfel încât el să se unească cu mine şi eu cu el, acela nu va cunoaşte salvarea"
Epihania, 6 ianuarie, era o serbare în care adepţii lui Mithra celebrau vizita magilor la noul zeu născut. Biserica Creştină adoptă această tradiţie în secolul al IX-lea d.Hr.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De existat a existat, dar cel mai probabil a fost doar un om cu probleme mintale si atat.

| wpetterssone a răspuns:

Dumnezeu i-a inspirat doar pe unii să-I scrie Cuvântul.

| Făgăraş a răspuns:

Despre dovezile existentei lui Iisus ca, cel puțin persoană istorică, aflam din istoria poporului evreu de Joseph Flavius la anul 93 dHR. Mai avem celelalte scrierei ale Noului Testament, printre care și a Sfântului Pavel, care a fost evreu. De asemenea primul autor a fost iudeo-roman.