In mare parte e un mit aceasta presupusa ostilitate a comunistilor din Romania fata de BOR sau de religie in general. Ei n-au fost atat de prosti incat sa nu vada in ce tara traiesc, si cat de importanta e religia pentru poporul asta. Stiau ca daca vor lua masuri drastice impotriva credintei, isi vor pune in cap toata populatia. De aceea au avut doar incercari timide, si mai ales in perioada stalinista. Parintii si bunicii mei au crescut in comunism, si n-am auzit o data sa se planga ca n-au avut dreptul sa mearga la biserica, sa se roage, sa aiba icoane peste tot, sau sa vorbeasca despre credinta lor. Tata a mers si la cursuri de religie la biserica romano-catolica cand era mic, si a fost indoctrinat in stilul caracteristic lor. Abia dupa revolutie a inceput sa mai afle una alta si sa renunte pana la urma la credinta in basmele astea. Romanii au fost mai credinciosi atunci decat acum. Pe vremea lui Ceausescu rasuna orasul de colinde in seara de 24 decembrie. Si asta a tinut si dupa '89, pentru ca tin si eu minte de cant eram mic. Acum insa, nu se mai aude niciun colind de nicaieri. BOR doar se victimizeaza, pentru ca asa are de castigat. Intreaga religie crestina e una a victimizarii, si uite unde au ajuns. Nu e Isus modelul de victima perfecta? Daca reusesti sa te victimizezi asa cum trebuie, sa-i faci pe oameni sa-ti regrete soarta, sa simpatizeze cu tine, si sa incerce sa indrepte lucrurile, atunci nu-ti mai raman multe obstacole in cale.
Împotriva Bisericii sau împotriva maselor? Dar asta nu contează... Atâta timp cât afirmi că BOR-ul nu are nici o putere oficială este clar că are mâinile legate. Atâta timp cât altcineva îi dezleagă legăturile neoficial nu putem decât să spunem că puterea stă în mâna celui ce dă putere. Degeaba stărui împotriva Bisericii atâta timp cât și ea este îngrădită, cu drepturi limitate și iese din anonimat abia când reușește să mobilizeze masele, lucru pe care, în ultima decadă, îl poate face, din câte se vede, oricine...
Contra maselor my ass. Masele nu au nici o opinie, practic. Cand o sa vezi mobilizati la noi pe strazi SUTE DE MII macar, nu zic milioane, atunci poti sa zici de mase. Cateva sute-mii sunt doar mase de manevra, folosite ca pretext de unii sau altii.
Robert5678 întreabă: