Nu a fost vorba de nici o greseala in cazul Mântuitorului. Scuze, dar El nu l-a ascultat pe Satana. Ispita, atunci cand nu esti vinovat pentru ea, cand nu o cauzezi sau nu o provoci tu, nu este un pacat in sine. Este doar o incercare.
Meritul sau vinovatia incepe odata cu modul in care abordezi "ispita". Mântuitorul nu a greşit.
El, Fiul lui Dumnezeu, de aceeași Natură divină cu Tatăl (singurul numit "Fiu al lui Dumnezeu") a binevoit prin actul Întrupării să-și asume de bunăvoie și neputințele acestei firi -umanitatea asumată temporar de bunăvoie.
Nu putem evita uneori să fim puși la încercare, să fim ispitiți, dar, după modelul Mântuitorului, putem și suntem datori să ripostăm, să înfruntăm ispita!
Nici măcar nu avem voie să "purtăm un dialog" cu ispita (această "cochetare" cu păcatul reprezintă o primă treaptă a gravității păcatului)...
"Iisus l-a ascultat pe Satana "
Când sa întâmplat acest lucru?
"Dzeu Tatal si Fiul sunt egali "?
(Ioan 14:28)
Iisus nu l-a ascultat pe Satana... a fost ispitit dar nu este una si aceiasi.
D-zeu nu poate pacatuii.
D-zeul, fiul si Sfantul Duh sunt una dar in acelasi timp sunt fiinte diferite.
Cei ce il asculta pe Satana si face voia lui in continuare sunt pacatosi.
Cei ce l-au ascultat o perioada sau au cazut intr-o anumita tentatie din slabiciune dar apoi au redevenit la faptele lor bune si la credinta lor buna, acelora pacatele le sunt sterse si uitate.
Pacatele sunt cele gen uciderea, minciuna, trufia, preacurvia etc. Restul pacatelor (in afara de cele 7) sunt pacate minore si nu sunt luate in considerare pentru. ca sunt omenesti.