| Filip23 a întrebat:

A pierde timpul inseamna acelasi lucru pentru ateu si credincios, sau sunt diferente?

Răspuns Câştigător
| Prezidentul a răspuns:

Eu cred ca toti oamenii sunt credinciosi. De ce? Fiindca toti sunt optimisti, trec mai departe si nu sunt sinucigasi? Tu de ce traiesti? Nu fiindca crezi?

| KhludCiprian a răspuns (pentru Prezidentul):

Daca nu crezi, singurul lucru ce il poti face e sa te sinucizi?

| DarkAndDreary a răspuns (pentru Prezidentul):

Credinta nu are nimic de a face cu optimismul.

A nu avea scop in viata nu se traduce ca vrei sa te sinucizi!

In fapt, pot sa zic ca este posibil sa crezi si sa omori orice crestin cu speranta ca cei ucisi vor ajunge in ceruri si sa n-ai nici un motiv teologic sa zici ca acea persoana a gresit (decat in ideea ca a pacatuit ucigand, dar nu in ideea ca din lipsa de dragoste a ucis pe cei nevinovati)!

Atentie, nu vreau sa bat moneda in nici un fel, dar cred ca te joci poate cu nuantele limbii romane:
Credincios
- 1. Care este demn de încredere, pe care te poți bizui; devotat, fidel unei persoane; nestrămutat, statornic față de un angajament, de o idee, de o cauză. 2. Care crede în existența lui Dumnezeu și se conformează practicilor religioase.
Alta definitie:
1) Care manifestă un atașament constant; caracterizat prin statornicie în convingeri; fidel; devotat; cinstit. 3) și substantival Care crede în Dumnezeu. /credință + suf. ~os

Daca tu vei adresa credincios ca: "caracterizat prin statornicie în convingeri" - ateii de obicei n-au convingeri ci doar cateva presupuneri (de genul: "cuget, deci exist" sau "masuratorile independente ale stiintei sunt mai de incredere decat masuratorile partizane ale unei miscari religioase ce vor sa isi confirme perspectiele"), dar nu o fac in sens "religios", adica daca vor vedea pe Dumnezeu sau un unicorn, ar crede in el, dar doar ca pe moment nu au vazut nici unul, asa ca nu iau nici o pozitie.

| Prezidentul a răspuns (pentru KhludCiprian):

Bine, bine... Fidel, cu atașament constant. Nu toata lumea iubeste banii si averea? Parerea mea este ca D-zeu reprezinta banii/valoarea, de asta se afla el peste tot...

Tocmai asta ti-am zis: ateii nu au dogma si motivatii (din ateism). Sunt atei ce muncesc in Crucea Rosie (in fapt Crucea Rosie e agnostica) si fidelitatea lor nu e legata de bani si avere.

Inteleg ca argumentul tau era: distinctia dintre atei si credinciosi e falsa deoarece si ateii cred in ceva (in cele din urma).

Daca aceasta e premiza ta, trebuie sa te opresti aici.

Eventual sa dai un caz in care un ateu crede in ceva. A spune "de ce nu se sinucid?" suna putin extrem pentru mine, cand in fapt chiar ti-am prezentat o versiune posibila a crestinismului in care cineva ucide in masa, tocmai ca acele persoane "sa ajunga in ceruri".

De asemeni tocmai asta ti-am zis, exista o pozitie, "scheptic", care relativ multi atei o iau (si chiar credinciosii fata de alta forma de credinta), in care asteapta referinte si baze asupra unei pozitii (oponente), ce multi credinciosi nu le ofera, deci ateii tehnic nu cred, si sunt doar "in asteptare".

Daca nu esti catolic (presupun ca nu esti), cand cineva iti propune: Papa este Vicarius Christus, adica imaginea lui Isus intre noi, poti sa zici ca nu vrei ca daca un catolic a zis, fie el papa insusi, sa o crezi. Astepti dovezi, referinte, si chiar cand le ai, tot nu le crezi deoarece poate ai alte referinte ce sunt mai de incredere ce falsifica acea pozitie.

Un ateu e de obicei cel ce doar se minuneaza: "cum de acesti credinciosi au aceasta opinie!?" si nu primesc dovezile ca sa creada, deci nu cred.

19 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Cine sunt acesti atei si credinciosi despre care vorbesti, nu oameni ce au in comun totul cu exceptia convingerii religioase?

| Filip23 explică (pentru Inferno):

Da, dar convingerile ne pot face sa intrebuintam timpul diferit.

| Kaℓi a răspuns:

Da, cred ca e cam acelasi lucru. Si ateii si credinciosii pot sa taie frunza la caini, sa frece menta, sa arda gazul de pomana si sa stea cu burta la soare. Nu cred ca apartenenta la una dintre ideologiile antagoniste in privinta divinitatii pot discrimina atat de drastic in aceasta chestiune.

| Filip23 explică (pentru Kaℓi):

Scopul nu-i sa facem discriminari sau diferente intre grupuri, ci doar de aflat cum privesc ei asta. Pentru ca si intrebuintarea timpului depinde de scopurile, de dorintele si nu doar de o anumita capacitate de organizare a subiectilor.
Spre exemplu divertismentul mediatic, mai ieftin sau mai pretentios (dar garla), e pierdere de timp?

| Kaℓi a răspuns (pentru Filip23):

Am folosit "discrimina" in sensul de separatie, distingere happy n-am "batut" mai departe...
Da, divertismentul media e pierdere de timp. Si asta indiferent daca esti ateu sau crezi in Dumnezeu... sigur, e cu totul altceva daca esti ateu si doar injuri cand vezi ce mai face Dragusanu, sau daca esti credincios si iti spui "Doamne, da-i minte" sau "Doamne, bate-o", dupa caz.
Vorbind (ceva mai) serios, chiar cred ca pierderea timpului n-are nicio legatura cu credinta sau absenta ei. Doar nu o sa cred acum ca un credincios fervent si practicant nu pierde niciodata timpul, ca nu face o pauza de la rugaciune si comiterea de fapte bune doar asa, pentru a visa cu ochii deschisi! sau ca un ateu e atat de ocupat cu ce-o fi el ocupat incat isi valorifica la maxim fiecare secunda, desigur studiind stiinta si teoriile evolutionist-anticreationiste. Si ateii si credinciosii sunt oameni si pierderea timpului e ceva omenesc.
Generalizez, ceea ce nu-i bine.

| sublime89 a răspuns:

Diferenta e ca cei religiosi isi pierd intreaga viata crezand in ceva ce nu exista.

| wolder a răspuns:

Depinde de gandire.
Pentru un ateu e o pierdere de timp sa mergi la biserica laughing)

| KhludCiprian a răspuns:

Cred ca:
- cei credinciosi (fiecare cu una din zecile, sutele sau miile de credinte, depinde cum le cataloghezi) vor sa arate cat de siguri sunt in ceea ce cred
- ateii sunt ceilalti ce incearca sa fie rationali si sa vada daca isi pot intreba convingerile si incearca sa arate ca daca pui intrebari, prima pozitie cade

Multi atei sunt fosti credinciosi (sau crestini daca asta e pozitia la care subscrii) si vad pozitia lor nejustificata, deci singurul lucru rational e sa renunte la ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde ce intelegi tu prin pierdere de timp. De exemplu, citindu-ti intrebarea fara nicio noima, pe mine m-ai facut sa-mi pierd timpul de 2 ori:citind-o si raspunzandu-ti.Crezi ca are vreo importanta daca sunt ateu sau credincios?

| Filip23 explică (pentru anonim_4396):

O faci pe-a proasta la fotograf sau esti pe bune?
Eu intreb ce inseamna pentru tine si tu zici ca depinde ce inseamna pentru mine. Esti mai tare kaKant.
Unul zice am pierdut timpul prin casa in loc sa ma duc sa imi iau bilet la meci sau sa joc un tenis; altul zice am pierdut timpul la tenis in loc sa citesc pentru seminar; altul am pierdut doua ore la tv in loc sa caut sau sa fac ceva folositor pentru suflet. Complex?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Filip23):

Pai tu,prin ce spui in genialul raspuns,nu faci decat sa-mi dai dreptate.Ce legatura exista in exemplele date,daca respectivii erau atei sau credincios? Baietica, eu nu vreau sa folosesc cuvinte de oameni "culti" ca tine, insa imi permit sa-ti atrag atentia ca, uneori, mai trebuie folosit si creierul.Altfel,asa cum cred ca stii, organele nefolosite se atrofiaza.

| horansgang a răspuns:

Păi eu cred că totul e un paradox.

| Aida55 a răspuns:

Din cate stiu, toti oamenii invata aceeasi definitie pentru aceasta expresie, daca ma intelegi.batting eyelashes

| Paul3kileDeCurcan a răspuns:

Ca de obicei, probleme de lumea intaihappy total irelevante. raspunsul e da. se pacalesc unii cu impresia libertatii si isi aleg ce sa creada. dar asta nu inseamna ca ce cred ei e si real. adevarul e unul singur si e pentru toti la fel.

Întrebări similare