Bartolomeu Anania, în introducerea la Biblia ortodoxă din 2001, zice că e minciună că BOR a păstrat Biblia-n original, Biblia din 2001 fiind tradusă după Nestle-Aland (Noul Testament). E un adevăr pe care mai-marii BOR îl proclamă cu surle și trâmbițe dar ortodocșii fanatici habar n-au de el. BOR n-a declarat niciodată că ar avea originalul Noului Testament, pentru că ei sunt clerici, nu bolnavi psihici. Dacă nu mă credeți, dați sursa cu declarația oficială a BOR că ei ar avea originalul Noului Testament. Despre bigoții care afirmă că există „originalul Noului Testament": cu cât mai inculți, cu atât mai vocali. Ăștia care vorbesc despre „originalul Bibliei" ca și cum ar exista în mod real nu sunt decât niște bizoni stupizi.
Cuvintele urmatoare sunt definitia.
Nu cred că în 325 s-a scris o singură Biblie...
Oh, sigur ca nu, s-au scris 2 carti (incluzand torah), de mana unei femei.
Restul versiunilor de carti, au aparut in anii ce au urmat.
Ce?
Septuaginta s-a scris cam în sec. III(285-270) î.e.n. și a fost o traducere în greacă a Scripturilor din evreiește, deci treaba e mult mai veche.
Văd că ai adus în discuție Tora deși nu știu de ce, aceasta a fost actualizată la conciliul de la Iamnia din sec I(85-90 AD) când s-au tradus Scripturile în ebraică. Practic Tora cuprinde primele 5 Cărți din Biblie și altele pentru înțelegerea modului de execuție a Legii(cum ar veni Hagada, Cartea care se ocupă și de întocmirea Paștelui; chestii sfinte pentru evrei...).
Sau te referi la traducerea făcută de Ieronim a Bibliei?
KamaSutra întreabă: