anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

A vazut cineva cu proprii ochi biblia originala scrisa in anul 325?

6 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Bartolomeu Anania, în introducerea la Biblia ortodoxă din 2001, zice că e minciună că BOR a păstrat Biblia-n original, Biblia din 2001 fiind tradusă după Nestle-Aland (Noul Testament). E un adevăr pe care mai-marii BOR îl proclamă cu surle și trâmbițe dar ortodocșii fanatici habar n-au de el. BOR n-a declarat niciodată că ar avea originalul Noului Testament, pentru că ei sunt clerici, nu bolnavi psihici. Dacă nu mă credeți, dați sursa cu declarația oficială a BOR că ei ar avea originalul Noului Testament. Despre bigoții care afirmă că există „originalul Noului Testament": cu cât mai inculți, cu atât mai vocali. Ăștia care vorbesc despre „originalul Bibliei" ca și cum ar exista în mod real nu sunt decât niște bizoni stupizi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Definește "biblia originală". laughing

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Cuvintele urmatoare sunt definitia.

Nu cred că în 325 s-a scris o singură Biblie...

Oh, sigur ca nu, s-au scris 2 carti (incluzand torah), de mana unei femei.
Restul versiunilor de carti, au aparut in anii ce au urmat.

Ce? laughing
Septuaginta s-a scris cam în sec. III(285-270) î.e.n. și a fost o traducere în greacă a Scripturilor din evreiește, deci treaba e mult mai veche.

Văd că ai adus în discuție Tora deși nu știu de ce, aceasta a fost actualizată la conciliul de la Iamnia din sec I(85-90 AD) când s-au tradus Scripturile în ebraică. Practic Tora cuprinde primele 5 Cărți din Biblie și altele pentru înțelegerea modului de execuție a Legii(cum ar veni Hagada, Cartea care se ocupă și de întocmirea Paștelui; chestii sfinte pentru evrei...).

Sau te referi la traducerea făcută de Ieronim a Bibliei?