Cred ca raspunsul meu este foarte bun ptc ñu m-am născut in religia mea, nici nu este relgia majoritara din țară. Eu singura am ales toamna trecuta sa ma botez la aceasta religie pentru ca aici L am cunoscut pe Dumnezeu. Cand eram catolica nu ma rugam cam deloc, nu citeam Biblia, sa nu mai zic de mersul la
biserica... Cand eram catolica păcătuiam aproape incontinuu si nu Il cunoșteam pe Dumnezeu. De cand am luat contact cu religia mea actuala mi am cumparat o Biblie, am început sa o citesc, mi-a placut, L am gasit acolo pe Dumnezeu. Tot de atunci mi am schimbat viata si nu mai faceam ceea ce faceam in trecut, m-am departat de păcate, mergeam des la biserică, ma rugam. viata mea s-a schimbat aproape la 180°. De atunci au trecut aproape 3 ani si tot de atunci am citit Biblia de 2 ori (acum o citesc a treia oara), am fost botezata si cu Duhul Sfant (un moment pe care nu il voi uita niciodata si pe care nu il pot descrie), am facut si botezul in apa si sunt hotărâtă ca aici e cel mai bine.
Mi-am ales paradigma religioasă (Creștinismul Ortodox) în urma unui proces destul de lung de studiu al filozofiei și a altor paradigme religioase. În primul rând filozofia a progresat suficient de mult încât să poată pună la îndoială absolut tot ce intră în perceptia noastră, până și Eul care cugetă (Sorry Descartes, argumentul tău e slab!). Aici apreciez în primul rând filozofia postmodernistă cât și pe unii filozofi moderni precum Hume. E un sentiment eliberator să poți distruge absolut tot pentru că în loc TREBUIE să clădești altceva, și de data asta trainic. Problema pe care o văd în ateism e că ateii n-au distrus încă tot. Ei încă cred că poate exista "realitate obiectivă" ceea ce mi se pare hilar după ce studiezi temeinic filozofia. Scepticismul acestor oameni (ateii) n-a mers suficient de departe niciodată. De asta n-am fost niciodata atras de Ateism, cel puțin nu după ce am început sa învăț filozofie. E o paradigmă cu prea multe lacune.
În al doilea rând, se pune problema, bine dar în ce religie să cred? Doar una poate fi adevărată. Aici m-a ajutat studiile în istoria religiilor ale lui Mircea Eliade și alte cărți despre religiile lumii de care am fost foarte pasionat să învăț. Trebuie sa recunosc ca la un moment dat m-a atras destul de mult paganismul european, dar Creștinismul a fost mult mai convingator. Islamul și Iudaismul mi s-au parut neconvingatoare. Dacă trebuia să vină un Messia evreiesc ăla clar a fost Iisus. Iar între denominațiunile creștine Ortodoxia e printre puținele care pot pretinde la apostolicitate, iar teologia și eclesiologia ei au rămas coerente și vizible din primul veac creștin până azi.
Cam asta a fost procesul meu prin care am ajuns la religia mea. M-au pasionat intotdeauna dezbaterile, mi-a placut sa aud contra-argumente si paradigme straine și să le compar. Ai zis că vrei un argument concret, totusi. Mi-a placut foarte mult TAG (transcendental argument for the existence of God) ca argument logic concret deși e destul de dificil de inteles: https://youtu.be/Z3HwItA_Q_A
Se vede cat de mult iti plac dezbaterile. Atunci cand iti zic de Biblie incetezi discutia
La ce te referi prin "îți zic de Bible"? Care e problema cu Biblia?
Mantuitorul Iisus Hristos! El este raspunsul la toate si ratiunea tuturor lucrurilor. M-au convins iubirea Lui jertfelnica, milostiva si smerita, cuvintele dumnezeiesti pe care le-a rostit, Trupul Sau pe care ni L-a dat spre mancare, care ramane pentru viata vesnica. Mama Lui pe care ne-a dat-o si noua ca sa ne fie noua mama, smerita, sfanta, prorocita si preafrumoasa; prietenii si fratii lui, sfintii proroci si mucenici care si-au pus viata lor drept marturie ca El a inviat. Hristos este adevarul pe care il cautam de fapt si il caut si acum, care nu este un concept, ci o Persoana, si pe care, daca-l cunoaste cineva, va fi cu adevarat liber. Hristos este adevarul care elibereaza, in sensul ca desface legaturile patimilor si ale altor adictii din aceasta viata trecatoare, care este in vederea altei vieti, a celei vesnice. Fara Hristos, ne asteapta un destin de efemerida.
Pai cand ti am dat versete din Biblie sau am spus ce scrie in Biblie nu mai spuneai nimic, la asta ma refer.
Gandirea Burgheza m-a facut sa cred ca exista ceva mai incolo de superficialitate. Asa cum erau securistii asa se cred si capitalistii. Trebuie daramate valorile burgheziei si puse acolo valorile teologiei. Noi nu ne miscam doar in consumism asa cum vor ei, ci cautam lucrurile de sus trascedentale. De aceea dati la o parte aparenta si viata circulará si incepeti sa ganditi critic, analitic, sintetic si lasati idolii.
Asa ca atunci cand un jucator nu mai merge la antrenamente iar antrenorul trimite pe cineva dupa el. Asa trimit capitalistii oameni dupa mine. Fa aia, du-te acolo, nu fa asa, etc. Oameni bolnavi la cap. Directorii si productorii isi trimit toti actorii lor dupa mine ca sa imi faca regie. Eu sunt rolul principal iar ei contextul.
Citesc Biblia a treia oara. Nicaieri n am gasit sa se sustina inchinarea la sfinti, ingeri, icoane, moaste, botezul bebelușilor, semnul crucii, rugaciunile catre ingeri, sfinti, icoane, toate traditiile legate de aghiasma, sfintirea obiectelor, trecerea pe sub masa, luarea luminii de Pasti sau cand o iau ortodocsii etc.
Nu am nici o religie in momentul de fata, dar le cercetez din greu pe toate.
Daca ar fi totusi sa aleg un mod de gandire religioasa care sa ma atraga mai mult decat celelalte, in ultimii ani Islamul Sunnit ar primi aceasta distinctie, datorita urmatorilor factori:
- Pragmatismul deosebit in obiceiurile religioase, mai ales in rugaciune. Este puternic recomandat sa iei 5 pauze pe zi din activitate pentru a reflecta la valorile tale cele mai profunde. Rugaciunile islamice nu sunt pentru a cere ajutor direct sau interventie divina, ci pentru a-ti aminti ce crezi, pe cine slujesti si ce pretuiesti. Chiar si daca Dumnezeu nu exista, in nici un fel, chiar si daca ateii au 100% dreptate, stilul asta de rugaciune tot mi se pare benefic.
- Caracterul deosebit al oameniilor care au pus bazele Islamului: si aici i-am putea include si pe crestinii care i-au precedat, nu doar pe Mohammed sau pe cei ce l-au urmat. Chiar acum citeam o carte despre urmasii profetului, iar cei patru califi care i-au luat locul dupa ce a murit sunt demni de tot respectul.
- Spre deosebire de alte moduri de gandire religioasa precum Crestinismul Ortodox, Islamul Shiit sau majoritatea formelor de Hinduism, a urma Islamul Sunnit necesita foarte putine credinte care sa nu fie confirmate direct de ce se vede cu ochii liberi in viata de zi cu zi. Fara minuni, fara interpretari literale, fara obiecte magice, fara sfinti, fara intermediari intre om si Dumnezeu.
Totusi, nu ma voi converti, pentru ca tot nu sunt convins de multe aspecte ale acestuia si nu pot ignora multitudinea de contradictii dintre Quran si Hadith.
In legătură cu traditiile voastre sau cu faptul ca trebuie sa fim sfinti sau ce ti am mai zis eu tie
Mi-ai dat versete in legatura cu traditiile mele? Ce versete?
Am spus "cand ti am dat versete din Biblie sau am spus ce scrie in Biblie". Nu am zis ca ti am dat la orice versete. Dar am spus ca Biblia nu sustine toate acele traditii ale voastre si cand ti am zis sa imi dai versete care sa iti sustina parerea nu ai mai raspuns, desi eu ti am spus ca iti pot da versete pentru ceea ce afirm eu
Pentru inchinarea la icoane, moaste, sfinti, botezul bebelușilor, semnul crucii, rugaciunile catre ingeri, sfinti, icoane...
Experiența personală cu Dumnezeu. Cunoașterea personală a lui Dumnezeu prin faptul că El mi S-a descoperit.
2PacAlive întreabă: