Deci.Crestinii au inventat iadul?
Se poate spune si asa,dar mai mult este alimentata de religie decat de biblie,vezi tu biblia nu este ceva clar,este ceva metaforic, si poate fi interpretata in en feluri, dar iahve nu a facut nici un iad, rai nici viata de apoi, nu are nici un mantuitor, mesia asteptat de evrei era total altceva fata de iisus insati pavel recunoaste asta
Vezi ca faci acuze nefondate, eu vorbesc de TORA, intrebarea este despre tora -vechiul testament
si a-i nega existenta este chiar o impertinenta, mai ales ca vine din parte unui user a intalnit aceste prezentari fie in Biblie fie aici pe TPU. Este fie tendentiozitate fie malitiozitate.
Https://www.myjewishlearning.com/......tradition/
Sheol https://ro.wikipedia.org/wiki/Sheol
Gehinnom (g'hee-NOHM); Gehenna (g'HEHN-uh)
A place of spiritual punishment and/or purific
https://www.thoughtco.com/afterlife-in-judaism-2076755
Http://jewsforjudaism.org/......o-judaism/
"Aceasta este adevărata slujire a lui Dumnezeu. După ce murim noi suntem judecați de Dumnezeu, fiindcă El este singurul judecător adevărat care ne cunoaște acțiunile și motivele. Locul nostru în cer este determinat de un sistem de merit bazat pe contabilitatea lui Dumnezeu asupra tuturor acțiunilor și motivațiilor noastre. Dumnezeu știe, de asemenea, dacă ne-am pocăit pentru păcatele comise în timpul vieții noastre și ne ia în considerare acest lucru. Repetanța a fost întotdeauna mijlocul preferat și primar al lui Dumnezeu pentru a obține iertarea. Chiar și în timpul templului, jertfele erau oferite numai pentru anumite păcate "neintenționate" (Leviticul 4: 2). Evident, dacă un sacrificiu a fost prezentat fără remușcare și pocăință, păcatul nu a fost iertat. Sacrificiul a servit ca un instrument pentru a motiva păcătosul să se pocăiască. Acest lucru era necesar deoarece o persoană ar putea raționa că nu trebuie să se pocăiască pentru că era doar un accident. Păcatele făcute în mod intenționat nu necesită niciodată un sacrificiu, doar pocăința. După ce Templul a fost distrus, aspectul pocăinței ispășirii a rămas intact și sacrificiile au fost înlocuite de rugăciune sinceră. Acest lucru este clar menționat în următoarele două pasaje corect traduse: "Luați cu voi cuvinte și întoarceți-vă la DOMNUL; spune-i: "Iartă-ți toată nelegiuirea și accepți ceea ce este bun; așa vom da jertfe pentru jertfele noastre. "(Hosea 14: 3)" Eu vă voi sacrifica cu glas de mulțumire "(Iona 2:10). Păcatele care nu au fost curățate înainte de moarte sunt eliminat printr-un proces descris ca Sheol sau Gehinom. Contrar părerii grecești și creștine a eșecului veșnic în Hades sau în iad, "pedeapsa" lui Sheol, așa cum este descrisă în Scripturile evreiești, este temporară. De aceea, regele David a spus: "Nu veți abandona sufletul meu la Sheol; nici tu nu vei lăsa pe Sfântul tău să se prăbușească "(Psalmul 16:10). În plus, profetul Samuel spune:" El [Domnul] aduce în grabă și aduce înapoi "(I Samuel 2: 6); profetul Iona a descris-o în felul următor: "Am strigat de necazul meu la DOMNUL și mi-a răspuns; din profunzimea lui Iisus a strigat și mi-ai auzit glasul "(Iona 2: 3). Vederea oricărei păreri despre Iad este mai apropiată de purgatoriu. Cu toate acestea, durerea pe care sufletul o experimentează nu este fizică. Ea a fost comparată cu durerea psihologică, rușinea și vindecarea asupra revizuirii istoriei vieții cuiva într-un trup și a modului în care a irosit oportunități de a sluji lui Dumnezeu. Acest lucru poate explica de ce oamenii care au experiență apropiată de moarte își revendică adesea întreaga viață străbătută în fața lor. Această pedeapsă auto-provocată curăță și perfecționează sufletul de pete care interferează cu percepția sufletului despre Dumnezeu. Conceptul de rafinament se găsește în profeți: "Eu (Dumnezeu) îi voi rafina ca argintul este rafinat" (Zaharia 13: 9). Fiecare poate merita o porțiune în lume să vină. Totuși, răul complet (ca Hitler) nu poate merita acest lucru. După cum se spune, "mulțimi care dorm în țărâna pământului se vor trezi: unii la viața veșnică, alții la rușine și dispreț veșnic" (Daniel 12: 2). Teșvah: Apropiați-ne Este esențial pentru înțelegerea noastră să apreciem că ebraicul cuvântul pentru pocăință este Teshuva, care înseamnă literalmente "a reveni la Dumnezeu". Cei mai mulți oameni nu sunt complet răi sau complet buni. Dumnezeu nu se așteaptă la perfecțiune sau nu ar fi oferit pocăința ca o modalitate de a se întoarce la El. Mesajul lui Dumnezeu despre dragoste și compasiune este: "Întoarce-te la Mine, zice Domnul oștirilor, și mă voi întoarce la tine" (Zaharia 1: 3). Aceasta este o invitație din partea lui Dumnezeu de a se întoarce direct la El, fără a fi nevoie de un intermediar care să ne ajute. Această relație personală și directă cu Dumnezeu se află în înțelesul fiecăruia, după cum spune: "Pentru această poruncă pe care ți-o dau astăzi, nu este prea greu pentru tine, nici nu este departe. Nu este în cer, să spui: "Cine se va ridica pentru noi în cer și ne va aduce și ne va face să-l auzim, ca să-l facem?" Nici nu este dincolo de mare că trebuie spuneți: "Cine va trece peste mare pentru noi și ne va aduce și ne va face să-l auzim, ca să o facem?" Este de ajuns să-L slujiți pe Dumnezeu în gură și inimă pentru a face "( Deuteronomul 30: 10-14). Într-un limbaj foarte clar și distinct, regele Solomon rezumă modul în care ar trebui să trăim viața noastră în slujba lui Dumnezeu, spunând: "Sfârșitul chestiunii, toate auzite: fii în uimire de Dumnezeu și porunci; căci acesta este omul întreg "(Eclesiastul 12:13).
• Note: "When Israel was a child, then I loved him, and called my son out of Egypt."
https://jewsforjudaism.org/knowledge/articles/christian-proof-texting/
MattDiamond ia auzi tu stii iudaismul mai bine decat practicanti acelei religi? serios, ce am scris acolo e varianta TORA, intrebarea e despre cum a fost inainte de iisus
Biblia il contrazice pe @Ray in ce spune el despre iad. A te impiedica de titulatura sau definitie este una (este o discutie aparte aici) si a-i nega existenta infernului folosind Biblia (care prezinta acest loc in zeci si zeci de versete) este chiar o impertinenta, mai ales ca vine din parte unui user care de nenumarate ori a intalnit aceste cuvinte fie in Biblie fie aici pe TPU. Este fie tendentiozitate fie malitiozitate.
Iata doar cateva versete care fie prezinta direct, fie sugereaza existenta acestui loc:
Ioan 5, 29: „Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre ÎNVIEREA VIEŢII şi cei ce au făcut cele rele spre ÎNVIEREA osândirii."
cclesiast 3, 11: „Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."
Ioan 5, 26: „Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are VIAŢĂ VEŞNICĂ şi la judecată nu va veni (se deduce că "ceilaţi" vor veni, nu sunt morţi...). "
II Corinteni 5, 1: "Căci ştim că, dacă acest cort, locuinţa noastră pământească, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casă nefăcută de mână, VEŞNICĂ, în ceruri."
Iuda 1, 6: Iar pe îngerii care nu şi-au păzit vrednicia, ci au părăsit locaşul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanţuri VEŞNICE, spre judecata zilei celei mari.
Iuda 1, 7: „Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor care, în acelaşi chip ca acestea, s-au dat la desfrânare şi au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui VEŞNIC.
Iuda 1, 13: "Valuri sălbatice ale mării, care îşi spumegă ruşinea lor, stele rătăcitoare, cărora întunericul întunericului li se păstrează în VEŞNICIE.
Marcu 3, 29: Dar cine va huli împotriva Duhului Sfânt nu are iertare în veac, ci este vinovat de osânda VEŞNICĂ.
Matei 18, 8: Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel VEŞNIC.
Matei 25, 41: „Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel VEŞNIC, care este gătit diavolului şi îngerilor lui."
Matei 25, 46: Şi vor merge aceştia la osândă VEŞNICĂ, iar drepţii la VIAŢĂ VEŞNICĂ.
II Tes 1, 9 Ei vor lua ca pedeapsă pieirea veşnică de la faţa Domnului şi de la slava puterii Lui,
Daniel 12, 2: Şi mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor scula, unii la VIAŢĂ VEŞNICĂ, iar alţii spre ocară şi ruşine VEŞNICĂ.
Referitor la intrebare, Iadul nu este decat un loc al libertatii, al libertatii de a-l parasi pe Dumnezeu. Divinul se afla in IMPOSIBILITATEA de a manipula alegerea libera a celui care doreste sa tradeze sa se dezica de semenii sai si de Dumnezeu.
Iadul nu este altceva decât locul ÎNDEPĂRTĂRII DE DUMNEZEU. Omul este liber şi poate face asta, şi din păate îndepărtarea lui progresivă şi ostentativ de Dumnezeu uneori nu cunoaşte limite! Nu Dumnezeu a creat iadul, nu El este Cel care să-L dorească!
@Ray, din pacate nu iti pot raspunde, dar iti zic de pe acum ca daca as fi putut, intrebarea asta ar fi avut macar 3-4 pagini de raspunsuri. Tot imi place cum mi-ai dat ignore ca sa nu iti mai bag eu bete in roate, foarte fain...