In perioada interbelica (1936) Martorii lui Iehova au inceput sa invete ca Iisus a fost rastignit pe un stalp, deoarece cuvantul στaυρός poate insemna si stalp/tarus dar si cruce. Pana in acest moment invatau doar ca nu trebuie cinstita crucea, deoarece e un simbol pagan al fertilitatii si un idol. Ei sustin ca imparatul Constantin cel mare a introdus cultul crucii, insa exista dovezi arheologice care certifica 100% ca Iisus a fost rastignit pe cruce si ca acest simbol -crucea- a fost folosit de comunitatile crestine inca din primul secol.
In cele ce urmeaza o sa detaliez diferentele dintre tipurile de executie prin rastignire practicate in imperiul roman, in perioada primului secol crestin si o sa dau marturii istorice dinainte de secolul 4, secol in care imparatul Constantin a interzis crucificarile.
Executia prin rastignire era folosita cu mai bine 500 de ani inaintea nasterii lui Iisus de Romani, Seleucizi, Cartagineni si a fost interzisa in 337 de imparatul Constantin.
Tipuri:
-Infelix lignum - direct pe trunchiul unui copac
-Crux simplex – o barna verticala
-Variatii intre stipes(portiunea verticala) si patibulum(portiunea orizontala): in forma de Y, in forma de T, in forma de X sau cea clasica †
Si atunci daca sarpele a fost inaltat pe un stalp si ai gasit o asa zisa corespondenta intre inaltarea sarpelui si inaltarea Domnului spre a fi rastignit, ce faci cu versetele care spun clar ca Domnul Isus Si-a carat crucea si a fost rastignit pe ea? Le anulezi? Le ignori?
"Pe când Îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirena, care se întorcea de la câmp; şi i-au pus CRUCEA în spinare, ca s-o ducă după Isus." Luca 23:26
"...şi ziceau: „Tu, care strici Templul şi-l zideşti la loc în trei zile, mântuieşte-Te pe Tine însuţi! Dacă eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, coboară-Te DE PE CRUCE!" Matei 27:40
Astea sunt numai doua versete. Sunt curioasa sa vad cum le cititi voi in asa incat intelegeti ca este vorba despre un stalp si nu despre o cruce.
Simon Cirienul I-a dus crucea, ce stalp visezi ca nu inteleg asocierea?
In primul rand nu visez. Cred ca eu ti-am vorbit politicos pana acum.
Cand ai scris mesajul 'Profetie-Implinire', ai dat impresia ca asta ar fi explicatia pentru care unii credinciosi cred ca Isus ar fi fost rastignit pe un stalp si nu pe o cruce- faptul ca sarpele ar fi fost urcat pe un stalp. Iar eu ca raspuns ti-am dat doua versete din care reiese clar ca a fost carata o cruce si nu un stalp si a fost rastignit pe o cruce, nu pe un stalp. Nu am inteles eu bine ce ai vrut sa spui ori nu ai fost destul de clar. Lamureste-ma ce sustii si adu argumente.
Am inteles putin din asociere,totusi,
Stapl-Cruce
Faptul,,face'' ca stalpul,cu sarpele pe el sa fie ca o Cruce
Nu conteaza locul,obiectul propriu, ci simbolistica, mai multe detalii citeste,, Sensul tipic in Sfanta Scriptura'' daca nu gasesti lasa mesaj, iti dau lectia direct din caiet la mesaj privat, dar nu la ora asta...
Dă-mi şi tu un singur text CLAR, în care se scrie negru pe alb că NU TREBUIE să li se transmită COPIILOR (exact în această formulare, fără interpretări libere şi "gratuite") darul şi harul Duhului Sfânt, gratuit ca dar, şi necasar pentru progresul spiritual!
"Despre botezul copiilor, Noul Testament vorbeşte în repetate rânduri:" - Nu e interesant ca dati o lista lunga de versete si NICI UNUL in care sa se vorbeasca despre botezul copiilor mici? Daca va duceti la Faptele Apostolilor 16, veti vedea ca in urma botezului temnicerul "s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu." Vorbim de o credinta constienta, care intelege ce face!
In ceea ce priveste presupunerea ca POATE erau si copii, asta nu este deloc o biblica si nu are temei... Nu putem opera astfel. Nu adaugati nimic la Scriptura, e pacat!
Biblia este o carte,formata din mai multe carti scrise de sfinti(care sunt si ei oameni),deci rezulta ca Biblia este o carte scrisa de oameni,de cand si pana cand e de la Dumnezeu? Orice carte poate sa-ti schimbe viata(adica ma rog nu chiar orice,depinde de persoana),orice carte poate sa-ti schimbe mentalitatea...
Sa inteleg ca pentru toate lucrurile bune intamplate este Dumnezeu,iar pentru cele rele este de vina diavolul. De ce sa nu fim realisti? Tu mi-ai dat exemple doar de pocaiti care s-au schimbat,in viziunea mea,pocaitii sunt niste oameni schizofrenici. Am si eu un vecin care "a scapat de cancer" dupa ce s-a pocait.
"Cand vrei ca viata ta sa fie schimbata, trebuie sa si crezi! "
Corect,dar asta nu inseamna ca te schimbi doar crezand in Dumnezeu,si eu am fost salvat de la sinucidere, si eu am trecut prin depresii... fara sa citesc Biblia, fara sa merg la biserica., Dumnezeu e de vina, asa-i?
Cred că în ce priveşte termenul Xylon te înşeli. Dacă ai acces la o traducere din greacă vei găsi acest cuvânt în: Faptele Ap. 5:30; 10:39, Galateni 3:13, 1 Petru 2:24.
Servus!
Nu contează stâlp sau cruce tot o porcărie e Iisus şi tot.
Pe curând!
Crestinii au ca si carte de capatai Biblia( in ebraica si greaca) pentru a vedea raspunsul corect uitate in original nu in traduceri.
De acord! Am verificat, si intr-adevar este xylon, facand referire la ideea din Deut. 21. Continui sa cred ca exista mai multe indicii pentru cruce decat pentru stalp. Si totusi, mutand discutia de pe jertfa lui Isus si semnificatia ei asupra instrumentului de tortura oamenii pierd esentialul, nu crezi?
Si imi dai si tu apoi un text CLAR in care scrie BOTEZATI COPIII?! sau FACETI POMENI! sau FACETI-VA CRUCE!? etc
O sa iti dau cateva versete din care doar cineva fara logica ar mai putea continua sa sustina ca botezul copiilor mici este unul biblic:
"...botezul, care nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti ( asa cum sustineai tu mai sus), ci MARTURIA unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu. Acum eu te intreb: de ce aplicati botezul cuiva care nu poate inca marturisi ca are cugetul curat? Daca nu poate marturisi, mi se pare de bun simt sa astepti sa faca el asta la un moment dat cand va avea maturitatea necesara pentru a face asta.
"„Pocăiţi-vă", le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre " Deci "pocaiti-va!" E clara conditia! De unde stiti voi ca acel copil s-a pocait cand el habar nu are ce i se intampla in acel moment?
"Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit; dar cine nu va crede va fi osândit." Deci "va crede si se va boteza". Din nou te intreb: crede ceva acel copil?
Am citit toata Biblia si nu se gaseste niciun text in care se relateaza botezul unui copil mic. De ce crezi ca Domnul Isus a fost adus la templu, dar nu si botezat? Tocmai, ca sa ne dea noua un exemplu de purtare in sensul asta. De ce credeti voi ca procedati corect ca botezati prunci si nu adulti cand in toata biblia se relateaza CLAR NUMAI botezul ADULTILOR? Va place sa va legati de versete pe care le rastalmaciti poate-poate vor da de inteles asta. "Cutare si casa lui'', deci si copii" cam asa ganditi. Dar nu e corect. In casa aceea pot fi numai adulti. nu scrie nicaieri " Cutare si nevasta si copiii lui'. Asa era corect ceea ce sustineti despre botezul copiilor mici. Dar nu este nicaieri scris asa. Daca Domnul Isus si aostolii au botezat numai adulti, de ce va credeti voi mai inteligenti sa schimbati principiul? Nu crezi ca asta este doar o dovada de neascultare si nimic altceva?
Daca nu poti deduce din versetele astea ( si nu sunt singurele) ca botezul copiilor nu este unul biblic, atunci nu e vina mea. Sunt interpretari absolut logice si numai cel care nu vrea sa inteleaga, numai acela nu va fi de-acord cu aceasta...roaga-te Domnului sa te lumineze!
Imi dau seama de nivelul tau de inteligenta si de faptul ca nu iti permite vocabularul sa te exprimi altfel decat prin a jigni pocaitii. E treaba ta, oricum.
Biblia este o Carte scrisa de oameni, dar de oameni insuflati de Dumnezeu, nu inspirati, asa cum se procedeaza pentru opere in general. Asta nu s-a mai intamplat cu nicio carte de pe Pamant.
Nu, eu nu ti-am dat exemple de pocaiti a caror viata a fost schimbata, ci de oameni necrednciosi ( deci nepocaiti) care negau existenta lui Dumnezeu sau care isi aminteau de El doar cand il injurau. Deci nu erau pocaiti, altfel nu mai exista nicio schimbare in bine. Asta este realitatea.
Orice carte poate sa schimbe viata cuiva? Si de ce celelalte carti citite de mine ( si nu putine!) nu au avut efect asupra mea asa cum a avut Biblia? Pentru ca am citit din domenii diverse, culturi diferite, experiente deosebite...Cum explici asta? Si am fost dispusa sa ma schimb daca acea carte ma marca. Dar niciuna nu a facut asta! Sau poate pentru o perioada m-a impresionat un anumit aspect si la atat am ramas.
Cand o sa vina Momentul ( si sper sa nu fie prea tarziu pentru tine), ai sa iti dai seama ca Cel care te-a salvat de la sinucidere si depresii nu a fost nimeni altcineva decat Dumnezeu!
Pentru ca iehovisti nu cred an trinitate an numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh de aceia ei cred astfel
cerceteaza si vei afla ca am dreptate.
Sunt rasist!
Da cum ziceam mai devreme, pentru toate lucrurile bune care se intampla, Dumnezeu e de vina, hai sa fim realisti!
Sunt pe deplin de acord cu tine că cel mai important lucru este voloarea jertfei lui Isus decât obiectul pe care a fost executat.
Nu inteleg ce legatura are faptul ca ei nu cred in Sfanta Treime ( nu am verificat asta) cu faptul ca ei cred ca Isus ar fi fost rastignit pe un stalp si nu pe o cruce.
Si inca ceva: se numesc 'martorii lui Iehova', nu 'iehovistii'; sa avem respect pentru orice religie, chiar daca nu sustinem aceeasi doctrina.
Nu stiu daca esti rasist, dar stiu ca esti complicat.
Dumnezeu ne da 'lucruri bune' ( noi le numim 'binecuvantari') si in acelasi timp, ingaduie sa avem parte si de incercari; diferenta este ca nu ne lasa niciodata singuri in incercarile pe care ni le da, ci este cu noi si ne ajuta sa trecem cu bine, nu ne lasa singuri.
Tu vrei un raspuns corect, si cand ti se da raspunsul la intrebare nu antelegi problema pentru. ca nu ai verificat, si totusi ai fost curios,
e drept ca e bine sa avem respect fata de toti, dar asta e limbajul nostru modern.
Mi se pare ca tratezi cu totul alt subiect odata ce eu te intreb "De ce martorii lui Iehova cred ca Isus a fost rastignit pe un stalp si nu pe o cruce? " Iar tu imi raspunzi "Ei nu cred in Sfanta Treime". Poate ca ai tu ceva de afirmat, dar daca sustii ca asta este raspunsul la intrebarea mea, fa-ma sa inteleg care este legatura.
Cand am scris ca nu am verificat, m-am referit ca nu am verificat daca ei nu cred in Sfanta Treime pentru ca nu aspectul asta mi se pare relevant cand eu intreb cu totul altceva.
Frate:ancerc sa ati explic mai detaliat, sper sa ma antelegi de tura asta,
eu nu tratez o cu totul alt subiect asa cum crezi tu pt.ca nu ai studiat acest subiect, fiindca poate tu nu ai auzit asa ceva vreodata, despre trinitate!
cerceteaza sa vezi daca nu crezi.acesta e motivul pentru care iei nu cred ca Isus a fost crucificat pe cu ce ci pe stalp.
necredinta an trinitate aduce la baza mai multi factori.menionez doar 3 lucruri.
1) ei nu cred ca sunt3 persoane {trinitatea} ci 2 Persoane dinstincte. Dualitate]DUMNEZEU Tatal si Isus Hristos.
2) cred ca Isus are un anceput al zilelor...
3)crucificarea pe un stalp.
aceasta e doctrina lor la baza biserici lui Iehova.
In fine, nu are nicio legatura explicatia ta; eu nu te-am mai intrebat ce mai stii despre doctrina lor ca sa imi spui ca ei nu cred ca Sfanta Treime.
Probabil ai ceva de zis, dar nu stii sa explici. Si crede-ma, am auzit multe despre Trinitate, nu e cazul sa faci afirmatii gratuite despre mine.
*in cel mai rau caz, imi spui 'sora', daca tot vrei sa mi te adresezi astfel.
Bine sora! dar de unde sa stiu ca esti fata, pt.ca nu ai nici poza si nici numele pe TPU.
ati mai zic cateva cuvinte
In poza de la avatarul meu este o fata, credeam ca e simplu de realizat asta. In fine, nu asta conteaza.
Swetlly122 întreabă: