Noi am mai discutat subiectul acesta, sper sa îți fie utile infomațile.
Pentru a afla de ce permite Dumnezeu suferinţa trebuie să ne întoarcem în timp la momentul în care a început ea. Când Satan i-a determinat pe Adam şi pe Eva să nu mai asculte de Iehova, a apărut o problemă importantă. Satan nu a pus la îndoială puterea lui Iehova, deoarece chiar şi el ştie că Iehova are putere nelimitată. El a contestat dreptul lui Iehova de a guverna. Satan l-a acuzat pe Dumnezeu că este un conducător rău, făcându-l mincinos şi reproşându-i că îşi privează supuşii de ceva bun (Geneza 3:2–5). Satan a lăsat să se înţeleagă că omenirea ar duce-o mult mai bine fără conducerea lui Dumnezeu. Afirmaţia sa era un atac la adresa suveranităţii lui Iehova, a dreptului său de a guverna.
Adam şi Eva s-au răzvrătit împotriva lui Iehova. Cu alte cuvinte, ei au spus: „N-avem nevoie de conducerea lui Iehova. Putem stabili singuri ce e bine şi ce e rău". Cum putea Iehova să rezolve această controversă? Cum le putea el demonstra tuturor creaturilor înzestrate cu raţiune că rebelii nu aveau dreptate şi că modul său de a conduce era cel mai bun? După unii, Dumnezeu ar fi trebuit, pur şi simplu, să-i distrugă pe rebeli şi să creeze alţi oameni. Însă Iehova îşi făcuse deja cunoscut scopul de a umple pământul cu descendenţii lui Adam şi ai Evei şi voia ca aceştia să trăiască pe un pământ paradiziac (Geneza 1:28). Iehova îşi realizează întotdeauna scopurile (Isaia 55:10, 11). În plus, dacă i-ar fi distrus pe rebelii din Eden, controversa legată de dreptul lui de a guverna ar fi rămas nerezolvată.
Să ne gândim la următoarea ilustrare: Un profesor le arată elevilor cum să rezolve o problemă dificilă. Un elev inteligent se răzvrăteşte şi spune că metoda profesorului nu este bună. El susţine cu tărie că ştie o metodă mult mai bună, lăsând impresia că profesorul este incompetent. Unii elevi îi dau dreptate, răzvrătindu-se şi ei. Ce ar trebui să facă profesorul într-o asemenea situaţie? Dacă i-ar da afară pe rebeli, ce vor gândi colegii lor? Nu ar crede oare că elevul care s-a răzvrătit şi susţinătorii lui au dreptate? Toţi ceilalţi elevi din clasă şi-ar putea pierde respectul faţă de profesor, considerând că îi este frică să nu se descopere că n-a avut dreptate. Dar, să presupunem că profesorul îi permite elevului răzvrătit să demonstreze în faţa clasei cum ar rezolva el problema.
Şi Iehova a făcut ceva asemănător. Să ne amintim că la cele întâmplate în Eden au asistat milioane de îngeri (Iov 38:7; Daniel 7:10). Modul în care avea să acţioneze Iehova urma să aibă un puternic efect asupra acelor îngeri, iar, în final, asupra tuturor creaturilor înzestrate cu raţiune. Ce a făcut deci Iehova? El i-a permis lui Satan să arate cum ar conduce el omenirea. De asemenea, Dumnezeu le-a permis oamenilor să se guverneze singuri, sub influenţa lui Satan. Profesorul din ilustrarea de mai înainte ştie că elevul răzvrătit şi cei de partea lui se înşală. Însă el mai ştie că, permiţându-le să încerce să-şi demonstreze afirmaţiile, toată clasa va avea de câştigat. Când se va vedea clar că nu au dreptate, toţi elevii sinceri se vor convinge că profesorul este singurul competent să conducă clasa. Ei vor înţelege, de asemenea, motivul pentru care profesorul îi va da afară pe elevii răzvrătiţi. În mod asemănător, Iehova ştie că oamenii cu inima sinceră şi îngerii fideli vor avea de câştigat văzând că Satan şi adepţii lui au dat greş şi că oamenii nu se pot guverna singuri. Ei vor învăţa un adevăr esenţial, ca şi Ieremia din vechime, care a spus: „Ştiu, DOAMNE, că soarta omului nu este în puterea lui; nici nu stă în puterea omului, când umblă, să-şi îndrepte paşii". — Ieremia 10:23.
Am mai vorbit si de fiecare data ti-am demonstrat ca argumentele tale sunt slabe si ti le-am distrus. Nu mai repet iar deoarece oricum o sa ignori ce iti zic.
Acum insa vorbim de altceva. E un subiect foarte simplu : tu victima iar eu politist. Ce preferi, sa te salvez atunci sau sa las violul sa se petreaca zicandu-ti dupa ca o sa-l prindem pe violator si o sa-l pedepsim?
Nu poti sa compari un viol cu exemplul idiot dat de tine cu profesorul si sper ca esti constient de ce. Ti-am mai explicat de cateva ori in trecut.
Hai sa schimbam putin rolurile. Sa zicem ca TU esti politistul. Ce faci? Salvezi victima inainte de viol sau lasi actul sa se intample dupa care ii zici victimei (sau le zici victimelor) chestii gen "dar stai linistita ca o sa-l prindem noi"?
Deci... tu ca victima, vrei sa fi salvata sau nu? Tu ca politist, salvezi sau nu?
E o intrebare simpla, incearca sa raspunzi direct fara sa mai eviti si fara sa mai schimbi subiectul.
Apropo, tu chiar compari un viol cu "Un elev inteligent se răzvrăteşte şi spune că metoda profesorului nu este bună."?
O_O
Ti-as sugera sa-ti dai 2 palme pentru nesimtirea si tupeismul de care tocmai ai dat dovada (cu toate ca nu esti capabil sa intelegi de ce o asemenea comparatie este absurda).
Eu am crezut ca vorbesc cu o persoana respectoasa.
Raspunde la ce am intrebat : vrei sa fi salvat sau nu? Salvezi sau nu?
Raspunde la intrebari : vrei sa fi salvat sau nu? Salvezi sau nu?
Nu are sens sa mai vorbim.
Tipic din partea voastra sa fugiti ca niste lasi atunci cand sunteti pusi in dificultate. Sunt niste intrebari exagerat de simple : "salvezi sau nu" si "vrei sa fi salvat sau nu".
Exemplul tău nu se potriveşte.
Dacă tot nu ai înţeles, uite continuarea explicaţiei exemplului cu profesorul.
Totuşi, de ce a permis Iehova suferinţa atâta vreme? De ce nu pune el capăt răutăţilor? Să ne gândim la două lucruri pe care profesorul din ilustrarea noastră nu le-a făcut. În primul rând, el nu l-a oprit pe elevul răzvrătit să-şi spună punctul de vedere. În al doilea rând, nu l-a ajutat pe elev să-şi demonstreze afirmaţiile. În mod asemănător, nici Iehova nu a făcut două lucruri. În primul rând, el nu i-a împiedicat pe Satan şi pe adepţii lui să demonstreze dacă au sau nu dreptate. Dar aceasta cerea timp. Pe parcursul a mii de ani de istorie, oamenii au avut posibilitatea să încerce tot felul de forme de guvernare independentă de Dumnezeu. În pofida progreselor înregistrate în domeniul ştiinţei, dar nu numai, nedreptăţile, sărăcia, criminalitatea şi războaiele au luat o amploare fără precedent. S-a demonstrat clar până acum că guvernarea umană a dat greş.
În al doilea rând, Iehova nu l-a ajutat pe Satan să conducă această lume. Dacă Dumnezeu ar fi împiedicat, de exemplu, crimele oribile, nu ar fi arătat el că susţine cauza rebelilor? N-ar fi dat el de înţeles că oamenii se pot guverna singuri, fără să suporte consecinţe dezastruoase? Dacă ar fi procedat astfel, Iehova s-ar fi făcut şi el vinovat de minciună. Însă „este imposibil ca Dumnezeu să mintă". — Evrei 6:18.
Altul care compara violul cu un elev razvratit.
Nu sunteti capabili sa intelegeti ca idiotenia cu elevul razvratit nu are ce sa caute la aceasta postare? Sunt subiecte DIFERITE.
Hai ca sa scurtam toata povestea asta inutila deoarece vad ca nu sunteti capabili sa intelegeti niste chestii elementare.
Raspunde la urmatoarele intrebari, fara sa mai eviti, fara sa mai bagi scuze penibile si fara sa mai tragi de timp.
TU esti persoana care urmeaza sa fie violata iar pe langa tine trece un politist.
1 - Ce preferi : sa te salveze sau nu?
2 - Daca nu te salveaza dar vine dupa ce ai fost violata si iti spune "lasa ca-l prindem noi" ( cu toate ca putea sa impiedice acel act), care ar fi primele lucruri care iti trec prin cap?
Sa zicem ca TU esti politistul.
1 - Daca esti prezent la locul fapte, ce faci? Opresti violatorul si salvezi victima inainte ca actul sa se intample sau permiti violul dupa care mergi la victima si ii zici "lasa ca-l prindem noi"?
Libertatea cui o respecti : a victimei / victimelor sau a violatorului?
Sunt niste intrebari simple, raspunde direct la ele.
Repet iar intrebarile (ca sa fiu sigur ca le-ai inteles) :
Vrei sa fi salvata sau nu? Salvezi sau nu? Libertatea cui consideri tu ca este mai importanta?
Nu compară nimeni violul cu elevul răzvrătit. Doar că exemplul tău nu corespunde cu realitatea. Poliţistul reprezintă legea care este în vigoare în ţara dată, el veghează respectarea ei şi este obligat ca reprezentant al ei să intervină, iar cei implicaţi de asemenea sunt "sub" acea lege. Şi dacă revenim la realitate - Iehova nu este acel poliţist şi nu "sub legea"Lui trăiesc oamenii. Satan, Adam şi Eva au declarat că nu au nevoie să fie conduşi ci pot cu mult mai bine să se guverneze singuri, de aceia le-a fost permis să-şi dovedească afirmaţia.
GRESIT, politistul NU reprezinta legea ci reprezinta o comparatie intre zeul crestin si un om. E clar ca nu ai inteles ce vreau eu sa demonstrez prin acea comparatie simpla. Se pare ca e prea complicata pentru tine.
Iti mai cer o ultima data sa raspunzi la intrebari.
1 - Vrei sa fi salvat sau nu?
2 - Salvezi sau nu?
3 - Libertatea cui consideri tu ca este mai importanta?
* Vad ca tot timpul evitati, bagati scuze penibile sau schimbati subiectul. E prea complicat pentru voi sa raspundeti la niste intrebari exagerat de simple.
Poate că n-am înţeles ce vrei să demonstrezi, dar poate că da...
Bine, poliţistul trebuie să intervină imediat. Cu libertatea, e cam aiurea să spui că a unuia e mai importantă, mai degrabă că nu e permis săţi foloseşti libertatea în dauna altuia, anulând astfel libertatea lui. Şi?
"poliţistul trebuie să intervină imediat"... si de ce nu adopti mentalitatea asta si atunci cand vine vorba de zeul crestin? Esti constient de faptul ca zeul tau este prezent la locul unui viol si poate sa opreasca violul nu? Un politist nu e tot timpul la locul unui viol DAR zeul crestin este prezent avand in vedere ca este omniprezent. De ce nu intervine? De ce politistul trebuie sa intervina imediat dar zeul crestin care cica este iubitor, bun, drept, atotputernic, omniprezent este scutit de partea cu intervenitul imediat?
"e cam aiurea să spui că a unuia e mai importantă"... pe bune? Chiar faci o asemenea afirmatie? Interesant.
Deci totuşi te-am înţeles corect încă de la început, nu şi tu pe mine. Deşi nu e complicat. Un poliţist e reprezentantul autorităţii, justiţiei ( mai la general ) într-un stat, a legii după care trăiesc cetăţenii respectiv (sau trebuie să trăiască) de aceea intervine. Acest sistem însă nu este guvernat de Dumnezeu şi nu trăieşte după legile lui, este independent. Doar deja am explicat aceste lucruri, chiar sânt aşa grele?
În privinţa " a cui libertate e mai importantă" - formularea care ai făcut-o e cam... nereuşită.
Facepalm. Tocmai ti-am explicat ca politistul nu reprezinta legea dupa care traiesc ci reprezinta o comparatie intre un zeu care nu intervine intr-un viol si un om care intervine iar tu acum zici "deci am inteles corect". Nu mai repet iar. Si eu care credeam ca ai inceput sa intelegi. Se pare ca m-am inselat.
Repet iar intrebarea : De ce politistul trebuie sa intervina imediat dar zeul crestin este scutit de partea cu intervenitul imediat cu toate ca acel zeu este prezent tot timpul la un viol si poate sa il opreasca? De ce e mai important violatorul decat victimele pentru acel zeu?
"formularea care ai făcut-o e cam... nereuşită. "... facepalm. Tu acum te faci ca nu intelegi intentionat?
" politistul nu reprezinta legea" - chiar aşa? Şi după părerea ta pe cine reprezintă un poliţist în viaţa reală? A câta oară să repet că exemplul tău nu merge, nu corespunde. Întrebarea ta se rezumă la "de ce permite Dumnezeu suferinţa?" şi ţi s-a răspuns deja. Dacă nu ţii de ajuns - http://wol.jw.org/....../102006402
E ultima data cand mai incerc. De data asta, incearca sa raspunzi la ce am cerut fara sa mai eviti, fara sa mai tragi de timp si fara sa mai bagi scuze penibile.
De ce politistul trebuie sa intervina imediat dar zeul crestin este scutit de partea cu intervenitul imediat cu toate ca acel zeu este prezent tot timpul la un viol si poate sa il opreasca? De ce e mai important violatorul decat victimele pentru acel zeu?
Apropo, vezi ca tu incerci sa dezbati un alt subiect. Imi place ca aveti raspunsuri pregatite si le dati cu copy-paste chiar daca nu au nici o legatura cu subiectul intrebarilor.
"Întrebarea ta se rezumă la "de ce permite Dumnezeu suferinţa?" şi ţi s-a răspuns deja"... e clar ca nu ai inteles postarea mea. Sau mai e si varianta in care ai inteles despre ce e vorba doar ca ai decisi sa schimbi subiectul si sa dezbati ce vrei tu nu ce am cerut eu.
E foarte simplu : zeul tau este prezent la locul unui viol dar nu intervine si decizia lui ti se pare ok (asta nu are legatura cu subiectul pe care vrei tu sa il dezbati, cel cu "guvernarea zeului crestin") dar culmea, un politist care este la locul violului "trebuie să intervină imediat". Ba mai mult de atat, daca politistul decide sa nu intervina, daca decide sa permita ca violul sa se intample asa cum face zeul crestin, nu vi se mai pare "ok". Interesanta mentalitatea voastra.
Stiu, e prea complicat pentru tine sa intelegi despre ce vorbesc avand in vedere ca tu (si ceilalti martori) aveti niste raspunsuri pregatite si cand dati de o problema mai complicata incercati sa modificati intrebarea ca sa coincida cu acele raspunsuri. Pacat ca nu esti pregatit sa porti dezbateri (daca faci intentionat e mai grav). Nu esti pregatit sa raspunzi la intrebari, nu ai propriile tale argumente / raspunsuri.
Sânt în Biblie lucruri mai profunde care pot fi mai greu înţelese, necesită o cunoaştere aprofundată dar întrebarea ta nu face parte din ele, din contra e simplă. Ţi s-a răspuns mură-n gură, dacă nu înţelegi (mai degrabă nu vrei) - e problema ta. Mai reciteşte răspunsurile o dată.
Tipic din partea celor ca tine sa evitati dupa care sa va retrageti ca niste lasi. Tu mi-ai modificat postarea ca sa coincida cu ce vrei tu sa dezbati. Nu ai raspuns la ce am intrebat eu ci ai raspuns la ce ai vrut tu.
Subiectul e simplu. Dupa cum am zis, "zeul tau este prezent la locul unui viol dar nu intervine si decizia lui ti se pare ok (asta nu are legatura cu subiectul pe care vrei tu sa il dezbati, cel cu "guvernarea zeului crestin") dar culmea, un politist care este la locul violului "trebuie să intervină imediat". Ba mai mult de atat, daca politistul decide sa nu intervina, daca decide sa permita ca violul sa se intample asa cum face zeul crestin, nu vi se mai pare "ok"."
"Mai reciteşte răspunsurile o dată. "... dupa cum am tot zis, raspunsurile date de voi nu tin de subiectul pe care l-am propus eu ci tin de subiectul pe care vreti voi sa il dezbateti. Sunt subiecte diferite. La intrebarea mea inca nu ati raspuns, tot timpul ati evitat si ati ales dupa cateva comentarii plasate aiurea sa va retrageti ca niste lasi.
Hai ca iti mai dau o sansa. Dovedeste-mi ca m-am inselat in privinta ta si ca nu esti doar un las si un ignorant care plaseaza raspunsuri luate cu copy-paste. Demonstreaza-mi ca nu esti genul de persoana care modifica intrebarile ca sa coincida cu ce vrei sa dezbati dupa care sa lasi comentarii pentru acel subiect nu pentru cel real.
Deci :
1 - De ce politistul trebuie sa intervina imediat dar zeul crestin nu?
2 - Daca tu ai fi victima si politistul decide sa nu intervina ci sa faca asa cum face zeul crestin, care sunt primele lucruri care iti trec prin gand? Ce parere ai avea despre acel politist? Ti se pare ok ce face?
Îţi place ţie sau nu dar răspunsul are legătură cu faptul că nu Dumnezeu guvernează acest sistem.
Nu am de gând să-ţi demonstrez ceva.
Macar la o intrebare sa imi raspunzi... hai ca poti. Macar la asta. E simpla.
De ce politistul trebuie sa intervina imediat dar zeul crestin nu?
Nu pot să-mi închipui un răspuns mai simplu decât cele ce ţi-au fost date. Dacă tot nu înţelegi - nu am ce-ţi face.
Ti-am mai zis, raspunsurile date tin de un alt subiect. Dar hai totusi sa zicem ca "ie bune" (m-am saturat sa tot explic pentru o baba surda).
Cum ti se pare un politist care adopta mentalitatea acelui zeu? Daca tu esti victima si politistul decide sa permita sa fi violata, ti se mai pare ok decizia politistului?
Repet (iar) : zeul crestin permite ca violul sa se petreaca si tie ti se pare o alegere perfect normala dar tot tu ai zis ca un politist TREBUIE sa intervina IMEDIAT. De ce? De ce nu aplici asta si zeului crestin? De ce doar politistul TREBUIE?
Imi place ca tot timpul evitati sa raspundeti la asemenea intrebari sau ca bagati scuze penibile.
Înţeleg că n-ai înţeles nici o boabă.
Poate omul sa-L invete pe Dumnezeu ce sa faca(cum sa procedeze) intr-un caz sau altul? Nu.
Sau poate omul sa-L intrebe pe Dumnezeu de ce a ingaduit sa vina nenorocirea asupra lui?
Despre lucrurile acestea iti poate vorbi cel mai bine Iov: http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/iov/1/ In mijlocul necazului, el s-a prins cu putere de Dumnezeu si a spus: "Dar stiu ca Rascumparatorul meu este viu si ca Se va ridica la urma pe pamant." (Iov.19:25) Unul care-L iubeste pe Dumnezeu nu va proceda altfel. Dar daca omul nu-L cunoaste pe Dumnezeu nu poate sa inteleaga lucrarea Lui, nici de ce se intampla intr-un anumit fel un lucru sau altul, oricat de insemnat sau neinsemnat ar fi lucrul acela.
Deci sa nu ai impresia ca aceia care Il iubesc pe Dumnezeu nu au parte de necazuri. Priveste si vezi ca lupta este la nivel cosmic; Satana intreaba pe Dumnezeu: "Degeaba slujeste Iov lui Dumnezeu? Nu l-ai binecuvantat Tu pe el si toata casa lui?" Sunt multe de spus cu aceasta slujire "degeaba".
Daca "credinciosul" nedreptatit Il acuza pe Dumnezeu ca nu l-a ocrotit, se mai poate spune despre el ca L-a slujit degeaba -fara nici un interes- pe Dumnezeu? Nicidecum.
Aici se vede omul cat este el de egoist. Caci Domnul Isus a suferit o ocara si o batjocura cu mult mai mari decat ar suferi vreodata vreun om pentru cei mantuiti; iar cei mantuiti sa nu sufere pentru El?
"Petru a inceput sa-I zica: "Iata ca noi am lasat totul si Te-am urmat."
Isus a raspuns: "Adevarat va spun ca nu este nimeni care sa fi lasat casa, sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau nevasta, sau copii, sau holde pentru Mine si pentru Evanghelie
si sa nu primeasca acum, in veacul acesta, de o suta de ori mai mult: case, frati, surori, mame, copii si holde, impreuna cu prigoniri; iar in veacul viitor, viata vesnica." (Marcu.10:28-30) Ai vazut ce-a zis: impreuna cu prigoniri.
1 - "Poate omul sa-L invete pe Dumnezeu ce sa faca(cum sa procedeze) intr-un caz sau altul?"... se pare ca da.
2 - "poate omul sa-L intrebe pe Dumnezeu de ce a ingaduit sa vina nenorocirea asupra lui?"... sigur ca da.
3 - Cel mai important e ca nu ai raspuns la postarea mea. Nu ma intereseaza reclama ta ieftina, nu acela e subiectul. Incearca sa nu eviti si sa nu schimbi subiectul daca tot vrei sa te bagi in seama.
E foarte simplu :
1 - cum ti se par cele 2 afirmatii facute de acel crestin
2 - de ce nu intervine zeul crestin in cazul unui viol
3 - daca tu esti victima unui viol iar eu politistul, ai vrea sa te salvez sau nu?
4 - daca tu esti victima unui viol iar politistul nu face nimic sa te ajute cu toate ca este la locul faptei, ce iti trece prin cap? Dar in cazul unui zeu atotorice?
5 - de ce nu aplici acelasi model de gandire si cand vine vorba de un zeu atotorice? De ce un politist care nu te ajuta "ie naspa" dar daca un zeu ca cel crestin nu te ajuta "ie bine"?
Nu evit, si nici nu schimb subiectul. Vreau sa intelegi ca razboiul dintre bine si rau se da la nivel cosmic si asa trebuie vazut si inteles.
La intrebari nu iti pot raspunde deoarece noi oamenii suntem schimbatori mai ceva ca un cameleon si reactionam in functie de sentimente. Caci de exemplu, un baiat poate sa isi iubeasca azi prietena si sa moara pentru ea, iar maine el poate sa o urasca si sa o omoare.
La iudeo-crestini chiar daca le dai,,verde in fata'' deci adevarul scris,ei tot nu vor vedea, fiindca sunt legati la ochi si fortati sa se limiteze la dogma. Sunt care au avut puterea sa iasa din aceasta subcultura numita religie, si randurile lor cresc, fiindca logicul prinde,, teren'' in fata absurdului!
Acel zeu nu intervine pentru ca nu exista. Si in plus in biblie scrie ca daca ai violat o fata trebuie sa-i platesti lu' taica-su 50 de arginti. Iar apoi sa te casatoresti cu ea. Si nu ai voie sa divortezi.
Frumos, nu?
Pentru un copil de 9 ani liber in gandire e un scenariu bun; daca citeai si tu ceva gaseai altele mult mai profunde.
Peste 2 ani ai sa ajungi si tu la paradigmele cu buricul sau sfarcurile lui Adam. Iar peste 5 la pietroiul atat de greu... incat ramai cu gura deschisa.
Spor la treaba, ai sa iti convertesti motanul la ateism cand ai sa implinesti 40.
Sunt niste intrebari simple, incearca sa nu mai schimbi subiectul, sa nu mai bagi scuze penibile si sa nu mai eviti a raspunde.
Vrei sa fi salvat sau nu? Salvezi sau nu?
Mi se pare că totul e un paradox. totul răul spre bine şi invers - totul se întâmplă datorită Lui.
Zeul iudeo-crestin YEHOVA(unul din multiplele nume),nu numai ca acceptă violul dar il si incurajeaza,indicand de multe ori ca cel ce este prin ca violeaza,poate sa-si cumpere,,prada'' cu arginti,de la parintii fetei! Aceste aspecte ale primitivismului,, poporului ales'' nu sunt expuse prostimii, DAR ele exista, indiferent daca sunt interpretate in tot felul de dogme si,, teorii''!
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: