Pai daca religie=secta religioasa,reprezinta numai adevarul tau, de ce in formularea raspunsului initial nu ai spus acest amanunt, lasand sa se inteleaga ca este un adevar unanim recunoscut.Eu zic ca ar fi bine sa te uiti macar intr-un DEX.,poate-ti modifici "adevarul".
"Dumnezaul",in partea a-II-a a raspunsului, dai din nou dovada de graba, astfel:1.Te contrazici singur. Daca la inceput spui"au fost NENUMARATI profeti,mai ales in perioada lui Iisus...", spre sfarsit spui:"mai ales ca in perioada lui, erau relativ PUTINE persoane care sa faca pe profetii."Hai ca vreau sa vad cum vei mai motiva aceste contradictii! 2.In afara de faptul ca din ce spui rezulta ca in afara de Biblie nu ai mai frunzarit alta lucrare despre religie, faci din nou greseli de logica.Pai daca pui si posibilitatea ca Iisus sa nu fi existat,nu mai poti spune despre el ca "a stiut cum sa stimuleze oamenii in asa fel incat sa-l urmeze.".In concluzie, daca mai procedezi in acest fel la redactarea parerilor tale, nu faci altceva decat sa dai apa la moara credinciosilor mai bine documentati.Norocul tau, pana acum, a fost ca te-ai ciondanit mai mult cu nepriceputi.
Pentru ca oamenii au crezut in zei de la inceputul timpului. De la primul om al cavernelor care a simtit ploaia pe fata si a asociat-o unui zeu care il rasplateste, pana la Crestini, Musulmani si toti ceilalti "credinciosi" din zilele noastre.
Pentru ca din religia de baza crestina, intai catolicii si ortodoxii au avut multe conflicte si s-au despartit (marea schisma), dupa care de la religia catolica s-au format religii ca : luteranismul, calvinismul, anglicanismul... In plus exista diferite religii prin zonele unde religia crestina nu prea s-a raspundit, acolo formandu-se alte religii. Invata si tu la istorie.
Ti s-a parut tie ca intrebarea a fost: "Oare Dumnezeu exista?"
Tu ori esti chior ori idiot. Cauta in dictionar cuvantul ateu si dupa aia vino sa comentezi pe teme de religie.
La inceput au fost cate 10 oameni aici, 10 prin Africa, 10 prin Asia, Australia si prin Americi. Cate unul din fiecare s-a trezit si a zis "eu sunt seful vostru." Si ape' asea...
Nu am facut acea afirmatie in raspunsul initial,pentru ca nu mi-a cerut-o nimeni,si departe de mine atunci gandul de a pune un egal intre religie si secta religioasa,in raspunsul principal,pentru ca cel ce a postat intrebarea nu ne-a cerut sa facem diferenta dintre cele doua,chiar daca,de fapt,nu exista diferenta intre cele doua,decat la nivel de adepti,numarul si capacitatea lor.
Sa zicem ca in perioada lui Iisus,unde a predicat el, in Iudeea si Galileea, au fost 50 de profeti, intr-un interval de 30-40 de ani.Si din anul 1500 i.Hr pana in prezent, au existat la fiecare 100 de ani, doar 5-10 profeti.Asa ne ies in vreo 3500 de ani, vreo 200-400 de profeti.Sunt destul de multi profeti,poate nu chiar nenumarati, dar e cert ca sunt multi, si termenul de profet nu prea se imbina cu logica si coerenta.Nu se stie exact ce populatii aveau regiunile unde Iisus a predicat,dar cert,populatiile erau numeroase,si din, sa zicem, 100-200 de mii de iudei, numarul de 50 de profeti este relativ putin, dar fata de profeti ce au trait in alte perioade, acest numar este mare.Problem solved.Nu m-am contrazis,afirmatiile erau perfect logice ambele,doar ca nu am dat si un exemplu aritmetic pentru situatie.Tu zici ca eu ma grabesc cu anumite afirmatii,dar se pare ca si tu te grabesti cu anumite interpretari.
Am mai frunzarit si alte carti despre crestinism(si niste pagini despre islamism si budism am mai citit),si m-am uitat si la documentare despre religie, vreo 50, doar in ultimii doi ani.Tu ce carti despre religii ai frunzarit,domnule?
Iar te grabesti cu interpretari nefondate.Da,fie ca a existat, fie ca nu, el a stiut sa stimuleze masele.Acest lucru il poate face si un personaj fantastic, sau un personaj literar.Si in "Cei trei muschetari" de exemplu,D'Artagnan a stiut de la inceput cum sa-i stimuleze pe ceilalti trei,ca sa ii apropie de el(duelurile de la inceputul romanului,daca ai citit cartea). Singura diferenta pe acest plan intre Iisus si D'Artagnan,este ca nu pot avea certitudinea existentei lui Iisus.D'Artagnan e cert ca nu a existat,dar ii putem, si asa, sa ii analizam comportamentul.Nu prea sunt credinciosi bine-documentati pe site,si daca sunt,citesc doar Biblia sau Cleopa,sau Arsenie Boca,si tot o tin pe legea iubirii,legile firii,blandetea privirii,si nobletea gandirii,si pe cat de minunati sunt Dumnezeu, duhul, si fii-su.
Raspunsul tau se icadreaza in categoria"trancaneala fara cursivitate si logica".Mi-ar lua prea mult timp sa-ti arat cat gresesti si in plus cred ca as "propovaduii in desert".
I-am explicat partial si lui Valeriu,cum cred eu ca sta treaba cu profetii, numarul lor, si "calitatea" lor de-a lungul vremii.Profeti "atestati" sunt cei ca Iisus,Moise si Mahomed(daca au existat),si au mai fost futurologi,odata ce cuvantul de profet nu mai statea in picioare si parea aberant pentru acele vremuri,ca Edgar Cayce,sau ce intra in transe induse,si vad secvente de viitor. Iubirea a fost singurul liant/punct comun al acelor oameni,pentru ca profetii dinaintea lui Iisus promovau valori,care,desi apropiate,erau diferite,Mahomed promova lucruri diferite s.a.m.d Iisus a avut parte de un "marketing" bine pus la punct inca de la nastere, si multe conjuncturi favorabile ce l-au ajutat sa urce, si sa ramana atat de bine intiparit in memoria colectiva.Asta,presupunand inca de la inceputul afirmatiilor de mai sus, ca el a existat.
C.S. Lewis e cel ce a scris "Cronicile din Narnia", nu? El a nimerit-o 100% cu acea afirmatie,eu am mai lasat mereu prezumtia ca poate a fost un calator in timp,cu interese meschine,sau un extraterestru,ce a atins nivele superioare de cunoastere, spiritualitate, si control.Si,cred ca oamenii au putut sa-l inventeze pe Hristos si tot mitul sau,pentru ca specia noastra,creeaza lucruri ce par inimaginabile,si nu ar fi exclus sa credem ca acest personaj chiar n-a existat,si crestinismul l-a inventat,pentru a justifica anumite dogme,si pentru a oferi un model,pentru ca,fie noi credinciosi sau necredinciosi,trebuie sa recunoastem ca Iisus este un personaj foarte benefic pentru specia noastra, si in general, pentru ca ofera o morala demna de urmat.
Iudaismul are -ism in coada.
Hinduismul este una dintre primele religii aparute pe aceasta planeta.
"Dupa mintea mea inainte de venirea Lui, popoarele credeau in zei si ai venerau, se rugau la statuete(unele). "
Esti foarte ignorant in materie.
Ti-am explicat ca existau religii monoteiste inainte de crestinism dar se pare ca nu intelegi, ca nu te duce capul.
Ei, stai tu linistit cu asemenea afirmatii... Speculatii din astea poate sa faca orice.
Uite de ce nu reusesti sa intelegi:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional
Sper ca te-am ajutat. Fundita?
Poti puncta locurile unde lipseste logica si cursivitatea, hatere? Incearca sa faci un rezumat, ca sa-mi arati unde gresesc, daca poti, desigur.Nu propovadui in desert, ca sunt atent la ce-mi spune lumea pe site, si imi revizui anumite detalii, daca ei au dreptate, intr-o anume privinta.
Deoarece ma provoci, o sa incerc sa punctez(asa cum imi ceri), unde consider eu ca ai dat dovada de lipsa de logica si cursivitate: 1.La 17. 03 ora 22:55, spui despre religie;"un subiect serios si profund, desi absurd si inutil". Deci logic, TU consideri ca toate cele 4 calitati ale religiei, exista concomitent.Pentru a nu ma suspecta de rea credinta, rogu-te uita-te intr-un DEX si apreciaza daca cuiva i se poate atribui concomitent cele 4 insusiri. Restul maine.Este tarziu si mai am unele treburi.
Continuare: 2.La 18. 03. ora 15:33, spui TU:"Religia sau secta religioasa, e fix, dar fix acelasi lucru". In urma spuselor mele din 19. 03, ora 02:04, ca gresit faci aceasta afirmatie, TU raspunzi la 20. 03 ora 11:45 ca "nu am facut aceasta afirmatie in raspunsul initial, pentru ca nu mi-a cerut-o nimeni si departe de mine gandul de a pune un egal intre religie si secta religioasa."Pai daca nu ti s-a cerut, de ce ai facut-o? Si daca tot ai facut-o, de ce odata spui intr-un fel si a doua oara altfel? Unde-i logica si cursivitatea? 3.Tot referitor la religii si secte, spui TU in continuare:"nu exista diferente intre cele doua, decat la nivel de adepti, numarul si capacitatea lor". Pai daca ar fi numai si aceste diferente cum ramane cu afirmatia:"religia si secte religioasa este fix, dar fix, acelasi lucru"? Unde-i logica? Revin putin ma tarziu
4. Daca initial vorbeai de "mii " de profeti, apoi de "nenumerati", in sfarsit la postarea din 20. 03. ora 11:45 te-ai oprit la "vreo 200-400"(pe baza unui calcul discutabil, zic eu). Unde este cursivitatea ideilor enuntate? 5.La 19. 03. ora 02:04, pct. 2, eu spuneam ca daca pui ipoteza ca Iisus(deci o persoana)nu a existat, nu poti spune despre el ca "a stiut cum sa stimuleze oamenii...". Raspunsul TAU dn 20. 03. ora 11:45 a fost ca "fie ca a existat, fie ca nu aexistat, el a stiut sa stimuleze oamenii." si dai exemple cu personaje din "cei trei muschetari". Pai sa ne intelegem; nu Iisus, inexistentul, ci imaginea creata de cei care l-au promovat, a stimulat. Unde-i logica expunerii? Cred ca ajunge.
1.Ca m-am exprimat ambiguu si nu in cei mai potriviti termeni, asta da, sunt de acord.Nu ma pot face inteles din prima cateodata.Stiu bine ce inseamna fiecare cuvant, si chiar cred asta despre religie, cu riscurile aferente.Este un subiect serios, pentru ca de ea depind orientarile oamenilor dpdv spiritual, este profund, ca poti discuta si te poti contrazice pe seama ei, ore in sir, este absurd, pentru ca (,) controleaza si indobitoceste, si n-ar trebui sa existe-desi exista.Este inutil pentru ca lumea ar putea foarte bine sa existe in continuare, mai bine sau mai rau, si fara religie.Vad ca nu-ti plac descrierile mai indirecte si disonante pentru unele subiecte.Foarte bine as putea atribui, fara sa o iau pe aratura, cele patru insusiri si intregii afaceri cu extraterestrii si viata pe alte plante.
2.La partea cu "nu am facut acea afirmatie [...]", de fapt, eu am venit cu acea completare referitor la o cerere de-a ta, nu referitor la prima mea afirmatie.Nu conteaza daca nu mi s-a cerut acea afirmatie, eu am facut-o, ca tehnic, pe site-ul asta, avem voie sa spunem orice.Probabil am schizofrenie, daca abandonez logica si cursivitatea, sau am memorie de peste. Logica la punctul 3. este cu privire la continutul religiilor majore si ale sectelor religioase mai anonime.
3.Am ajustat numarul, ca sa para mai solide afirmatiile mele din ultimul raspuns.Calculcul,nici tu, nici eu, nu putem sti daca este sau nu discutabil.Referitor la existenta/inexistenta lui Iisus, cred ca putem vorbi si de stimulare la nivelul lui, ca personaj fantastic, si de stimulare la nivelul celor ce l-au creat, pentru a justifica unele lucruri.Am facut iar o analogie putin ambigua, si tu iar te-ai grabit cu niste concluzii care sa te puna intr-o lumina favorabila.
Salut!
1. Iisus Hristos nu a promovat o religie, el a venit să mântuiască evrei şi celelalte popoare dar ei nu L-au crezut şi L-au răstignit.
2.Fiecare înţelege altfel Biblia şi de aici a pornit totul ( Ortodoxie, Catolicism, Luteranism, Calvinism, Aventism, Penticostalism, Evanghelism, Baptism, etc.)
3 Înainte de venirea Mântuitorului au fost o mulţime de alte religii, Dumnezeu oricum există, depinde cum înţelegem noi asta.
Nu putem ştii dacă numai creştinii se mântuiesc sau toţi oameni.
Sper că te-am ajutat.
Vei învăţa la religie şi istorie.
Cu bine!
anonim_4396 întreabă: