In toata lumea si in toate religiile exista pelerinaje la locurile sfinte; oamenii au nevoie sa se simta apartinatori ai unui grup,ai unei comunitati,ai unei congregatii,ai unei religii, de ce nu?, si a condamna o asemenea dorinta ar fi ca si cum am condamna insasi natura umana.Ca,la noi,oamenii se imbrancesc,se calca pe/in picioare,si chiar se injura,uitand unde se afla,tine de educatie si de particularitatea, inexistenta la alte popoare, ca decenii intregi comunismul ateu s-a straduit sa indeparteze omul de religie.Constient sau nu,in clipe ce ar trebui sa aduca piosenia in suflete,acestea se reintorc, invariabil la cliseele "luptei de clasa". Fiti ingaduitori cu un popor deturnat atatea decenii de la traditiile sale, de la invataturile si respectul pentru aproapele sau, ale stramosilor sai.Numai bine.
Pentru că popii sunt mai satanici ca Satana...
Le place să vadă oameni călcați în picioare, bătându-se și să mai și zică tare la televizor „Nu-i nimic, Dumnezo îi protejează".
Trebuie sa faca si ei bani din ceva nu? Hai sa iti zic o chestie in primul rand e Cuvioasa Parascheva iar in al doilea rand nu sunt oasele ei asa cum nu sunt oasele ale niciunui "sfant". Este un simplu os facut in laborator. Cauta pe net fabrica de oase( moaste) Numai Dumnezeu e singurul care te poate ajuta si numai in El trebuie sa te increzi pentru ca acei"sfinti" au fost oameni pacatosi ca noi! In Biblie zice ca in nici intr-un alt Nume nu exista mantuire decat in Isus Hristos. Peace!
Imi place tare mult cand lumea vorbeste fara sa aiba habar. Moastele Sfintel Paraschiva sunt tot timpul in biserica, poate sa mearga oricine sa se inchine in timpul anului. Numai ca acum, fiind ziua Sfintei, e mai multa lume. Iar cat priveste "imbulzeala, furturile, lesinurile si alte rele", nu preotii sunt de vina, ci oamenii. E cam ca de Florii la mine la biserica. Preotul tinea predica, dascalii imparteau salcie sfintita, da' nu prea reuseau, ca oamenii (mai ales cei in varsta) se imbulzeau, se calcau in picioare, TPU unii la altii si s-au mai si urcat pe gardul parintelui si l-au daramat aproape! Nu o sa uit nicicand imaginea doamnei de vvreo 70 si ceva 80 de ani (zic eu) cu par compelt alb, cocotata pe gardul parintelui ca sa ia salcie. Dupa ce au plecat "disperatii", desigur ca a fost o coada perfect civilivata. Asta e problema, de fapt, civilizatia, pe care nu o avem.
TPU= TPU (nu stiu de ce si cum a iesit asa); vvreo=vreo; compelt=complet; civilivata=civilizata. Probabil ca nu e bine sa scrii in timp ce toci ceapa )
Moastele Sfintei Paraschiva sunt la dispozitia credinciosilor tot timpul anului, in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Insa de ziua ei se scoate in afara bisericii tocmai pentru ca vine multa lume si sa nu se creeze haos in biserica.
E ca si cum ai intreba de ce nu imi sarbatoresc ziua de nastere in fiecare zi? Asha cum s-a mai spus te poti duce cind vrei la Iasi si vei putea sa te inchini la moastele Sfintei cit timp doresti. Pelerinajul este o forma de comuniune a credinciosilor care se aduna cit mai multi in ziua de "aniversare" (nastere la cer) a Sfintei Paraschiva pentru a se bucura impreuna. Imbulzeala, furturile, lesinurile etc sunt comportamente "sociale" care apar in anumite circumstantze. Si la un concert vei intilni asemenea neplaceri dar nu vei avea curajul sa intrebi aici de ce isi bat joc de noi "artistii" astia? In concluzie, moastele sunt tot timpul deschise si oricine vrea poate sa mearga sa se inchine, preotii nu fac decit sa ajute enoriasii in dorinta lor de a ajunge la Sfinta.
Ca asa le-a zis Sefu' .
cel care nu freaca chilotii de racla o sa ramana impotent.
Ai fost vreodata in pelerinajla iasi, daca nu te rog sa adresezi intrebarea dupa ce vei merge desi ma indoiesc ca o vei mai adresa
RawrLexa: ) si mie mi s-a intamplat, ma intreba popa daca vreau sa merg in strainanate sa ma prostituez ca se fac bani buni cau ceva de genul si mai multe chestii, dar nu toti sunt asa, sunt si preoti normali care se poarta ca un om normal si sunt si dinaia care chiar sunt popi adevarati. Cu privire la intrebare, si mie mi se pare ciudat, dar lor nu, lor li se pare ca este si asa un privilegiu mare ceea ce fac pentru oameni.
Ele sunt scoase tot timpul anului geniule daca oamenii sse duc de zilele iasului asta e problema lor
Daca ai dreptate, insemna ca lumea e prosta rau!
Asa ziceam si eu pana doamna de religie a spus ca nu-i acelasi lucru ca e ca o jertfa
Nu-si bat joc doar de prapaditii aia care se calca in picioare sa linga un sicriu. Profaneaza si ramasitele pamintesti ale moartei. Intr-o tara civilizata, oasele moartei ar sta intr-un mormint si cei care vor sa se duca la mormintul ala, o pot face oricind doresc, fara stres, imbrinceli, urlete sau injuraturi. Si pentru ca ei fac asta, in parte, pentru bani, ar putea sa puna o cutie a milei linga mormintul ala. Mi se pare si penibil, dar si scabros, sa scoti oasele unei moarte si sa le fitii prin multime.
@Domnul Maidanez ----@BRO
PROFANÁ, profanez, vb. I. Tranz. A trata fără respectul cuvenit lucruri considerate sfinte, a pângări; p. ext. a batjocori, a necinsti, a terfeli. – Din fr. profaner, lat. profanare.
LÍNGE, ling, vb. III. Tranz. 1. (Despre animale) A trece cu limba peste ceva; a șterge sau a netezi cu limba ceva. 2. A atinge cu limba (în mod repetat) ceva de mâncare, a lua cu limba mâncarea. ◊ Expr. A-și linge degetele (sau buzele) ori (refl.) a se linge pe degete (sau pe buze) = a trece cu limba peste buze sau degete (spre a lua și ultimele resturi după ce a mâncat ceva bun sau ca manifestare a unei pofte mari, a unei senzații de plăcere etc.). ◊ Compus: linge-blide (sau -talgere, -talere) s. m. = (fam.) om care trăiește pe socoteala altora; parazit, om de nimic. 3. (Fam.) A linguși cu slugărnicie. – Lat. lingere.
Analfabetism functional http://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional
@BRO am inteles ca si cei de la Trivia/amuzamente au facut scandal acum ai aterizat in ograda noastra
Analfabetism funcţional este o noţiune care se referă la persoanele care ştiu să citească, dar nu înţeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înţelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reuşita unei acţiuni sau în performanţă. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conţinutul de idei nu e înţeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.[1]
Prin contrast, există şi noţiunea de analfabetism absolut. Conform definiţiei date de UNESCO în 1958, analfabetă este considerată o persoană care nu a învăţat niciodată să scrie şi să citească.[2]
Persoanele cu probleme de analfabetism funcţional sunt persoane care au urmat şcoala şi care fie au obţinut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educaţie, fie au părăsit şcoala înainte de a obţine o diplomă, dar care, în ambele situaţii, nu deţin competenţe de bază suficiente.[3]
Un studiu privind educaţia în statele membre, publicat de Comisia Europeană, arată că în România, în 2006 faţă de 2000, procentul de elevi în vîrstă de 15 ani care sunt analfabeţi funcţional a crescut de la 41, 3% la 53, 5%. Prin comparaţie, în Finlanda doar 4, 8% dintre elevii în vîrstă de 15 ani au dificultăţi în a înţelege ce citesc.[4] După Finlanda urmează Irlanda, cu 12, 1% şi Estonia, cu 13, 6%.[5]
Procentul plasează România pe ultimul loc din ţările europene la ştiinţa de carte.[6] Înaintea României se află Bulgaria, cu o proporţie de 51, 1% de tineri care nu înţeleg ceea ce citesc.
Iaca si doua centuriste care-si fac reclama ca au fost agatate de popi.ma da proaste santeti.care popa daca e curvar s-ar da la voi blegele satului? chiar suferiti de bagare in sama.intai si intai, se cunoaste minciuna de la o posta.al doile nu stiti sa mintiti daca santeti doua sau doar una cu doua conturi ca se practica.dar voi nu puneti botul.la popa.voi puneti la ceilalti.
Asta ma intreb si eu, dar m-am obisnuit, urasc din toata inima unii popi.
Pentru ca fac cea ce fac, pentru. bani. [vechea poveste.]
Nu mi se pare normal sa trec pe strada, cu mama, si un popa sa inceapa sa cante pe ritm de manele 'pizd-oo frumoasa esti, a mea, a mea vei fii, iubirea mea '
Marcata am ramas.
Revenind la subiect, bine ar fi, sa creeze vreo 3 culoare, spre maoste, si nu s-ar inbulzi.
Maxim96 întreabă:
LanguageMaster întreabă: