Eu nu cred in religie. Imi place sa cercetez, sa aflu lucruri noi.
Suntem instruiti in mod colectiv, si religia doar ne tine sub control.
Daca Dumnezeu exista, el nu are nevoie de religie. El nu cauta sa fie venerat, creatia niciodata nu venereaza creatorul. Deci nu te opri la ce stii. Cauta adevarul!
Sfatul meu este să o studiezi in mai detaliu și cu mai multă dăruire.
Nu este e carte pe care să i citești ca pe un roman și apoi să zici că ai descoperit toate secretele vieții.
Unele cărți din Biblie le-a citit de câteva ori și tot mai descopăr lucruri noi de fiecare dată.
Multe paragrafe au o semnificație simbolică ori sunt în legătură cu alte versete.
Draga prietene, daca doresti iti voi prezenta cateva argumente pentru a demonstra credibilitatea bibliei.
Daca ai citit prima carte a bibliei, Geneza, acolo scrie despre facerea lumii, scrie ca a fost creata mai intai lumina, si apoi luminatorii. Ce? Cum vine asta? Hai sa vedem.
Albert Einstein susţine în teoria relativităţii că viteza luminii în vid este o constantă care nu depinde de sistemul de referinţă. Consecinţele acestui fapt sunt relativitatea timpului, a spaţiului, a masei şi a altor mărimi fizice. El a ajuns la acest rezultat prin calcul, dar nu a reuşit să explice din ce cauza viteza luminii în vid este constantă. Explicaţia o găsim în altă parte.Pe prima pagină a Bibliei ni se spune că atunci când a făcut lumea, Dumnezeu mai întâi a făcut lumina şi abia după aceea a creat şi celelalte lucruri care puteau fi luate ca sisteme de referinţă. Având în vedere acest fapt este perfect normal ca viteza luminii în vid să nu depindă de obiectele care nu existau atunci când a fost creată lumina.Vedem astfel că teoria relativităţii oferă o nouă confirmare a relatării biblice privind facerea lumii, dar mai vedem ceva: teoria relativităţii e considerată o culme a cunoaşterii omeneşti, pe când Biblia abia de aici începe. În concluzie, consider că ar rebui să avem mai multă încredere în ceea ce ne spune Duhul Sfânt în Biblie şi să nu mai plecăm urechea la basmele celor care o defaimă.
Biblia vorbeşte despre „rotunjimea Pământului" cu mult înainte de Galileo, pe vremea căruia oamenii credeau că Pământul este plat. Şi înainte ca omul să înţeleagă astronomia, Biblia a afirmat că Dumnezeu a aşezat stelele pe cer, ţinându-le la locul lor. Astăzi, noi am spune că acest lucru se datorează gravitaţiei, dar din nou, Dumnezeu ne-a luat-o înainte. Dumnezeu este Cel care a aşezat legile naturale la locul lor şi a stabilit o ordine în univers. Iar noi, la timpul hotărât de Dumnezeu, am ajuns să observăm această ordine şi să înţelegem aceste legi. Aceasta a fost supoziţia (un univers ordonat de Dumnezeu) care a stat la baza cercetării ştiinţifice a multor mari oameni de ştiinţă (Sir Isaac Newton, de exemplu).
Forţele care guvernează universul şi ordinea din univers pot fi observate, dar ce anume le-a cauzat? Oamenii de ştiinţă din ziua de azi caută o teorie comună, care să aducă sub aceeaşi umbrelă teroria cuantică şi astrofizica. Gândeşte-te că Dumnezeu Însuşi este această teorie comună pe care o caută ei. Dumnezeu Însuşi este Cel care decide ca lucrurile să funcţioneze la nivel astronomic în mod diferit faţă de nivelul microscopic. Mărimea este relativă şi irelevantă. Lucrurile ar trebui să funcţionaze la fel atât la nivel astronomic, cât şi la nivel microscopic, numai că nu se întâmplă aşa. Astfel, există oameni de ştiinţă nedumeriţi, care încearcă să găsească lucrurilor un sens, pentru că Dumnezeu nu este punctul lor de plecare. Chiar dacă se descoperă o forţă prin care se explică anumite lururi (cum ar fi forţa gravitaţională), rămâne încă întrebarea cum a apărut acea forţă.
Totul are o ordine, un echilibru, planetele care se misca pe o axa imaginara, ne miscandu-se mai la stanga sau mai la dreapta pentru aintra in coliziune, forta gravitatiei fara de care ar fi haos in univers, anotimpurile, iarna totul amorteste si este acoperit de o plapuma alba frumoasa, primavara totul invie, totul este reatus la viata, totul este proaspat si colorat, pana si albina care polenizeaza, fiecare are slujba lui, apa potabila, caii, oile, animale facute, create, sa depinda de cineva, de cine sa depinda? De om. Nu e cam ciudat? Totul sa fie o intamplare? Dintr-o explozie sa iasa toate astea? asa fumos aranjate? Acest gand nu este nici macar logic.
Si inca ceva, universul nu ar fi trebuit sa existe, lasa-ma sa iti explic.
Concluziile unui studiu al fizicienilor de la Organizatia, Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN).
Practic, simetria dintre materie si antimaterie este perfecta, conditii in care, dupa Big Bang, particulele de materie si cele de antimaterie ar fi trebuit sa se anuleze reciproc, iar Universul nu ar fi trebuit sa existe, sustin acestia.
Unul dintre marile mistere ale fizicii moderne este legat de faptul ca interactiunea dintre materie si antimaterie, de dupa Big Bang, ar fi trebuit sa duca la distrugerea, din fasa, a Universului.
Practic, avem ca la matematica, ( -1 + 1 = 0)
Totul nu ar fi trebuit sa existe, desigur, sunt teorii si in privinta aceasta. Dar intrebarea este aceeasi ''De ce?'' si nu are raspuns, pentru ca raspunsul nu este acceptat, rspunsul este ''Dumnezeu'' si acest raspuns este respins, prin urmare, intrebarea ''De ce? '' Nu va muri niciodata.
"rspunsul este ''Dumnezeu''"
Nu mai merge vrajeala asta sa invoci un spiridus, oricare ar fi el, pentru orice nu stii. Pana la urma dumnezeul crestin nu e cu nimic deosebit de alti spiridusi, nu e cu nimic mai real, si are o poveste la fel de tembela ca a oricarui altuia.
Faptul ca iti pui niste intrebari la care (inca) nu ai un raspuns nu face veridic vreun spiridus. Daca ne gandim bine, cu siguranta basina era considerata comunicarea vreunui spiridus cu oamenii. Asta doar pana s-au explicat cauzele si mecanismele ei. La fel e cu orice chestie de asta pe care n-o stii inca. E absurd sa incluzi in explicatie un spiridus care nu are absolut nici un argument in favoarea existentei lui.
Pana la urma, nimic din ce s-a descoperit pana acum nu are inclus in descriere "pentru ca Dumnezeu". Singura lui aparitie este in povesti fara nici un sens sau baza in realitate.
Tu, NU esti crestin, daca ai fi crestin NU ai spune ca ai dubi in aceasta problema, tu nu esti decat un amarat fara busola care nu se poate hotara in ce "directie" sa o ia. Tu doar astepti sa te mane valurile vietii intr-o directie sau alta. Si apopos de Biblie, cine sa te "manipuleze" din EA, a fost scrisa incepand cu anii 1500 IEN si a fost terminata acum 2000 de ani, crezi ca acei oameni au scris ce au scris sa te "manipuleze" pe TINE, un nimeni, un oarecare din sec.21, abrezi mai individule, pe voi va manipuleaza SATANA prin toti cretinii de pe NET ca de citit habar nu mai aveti.
Ai dreptate in legatura cu Biblia (spun asta tot ca un crestin), pentru ca nu este pe intelesul tuturor. Acele proverbe si invataturi au ramas scrise ca acum mult timp, fara sa se reinoiasca acele metafore.
Sa iti dau un exemplu. Totul acolo pare a fi desprins dintr-o lume ideala, si asa si este. Fiecare fraza, nu este ceea ce pare la prima vedere. "Fericiti cei din urma", se refera la faptul ca daca tu, consideri ca stii ceva, nu trebuie sa sari imediat, sa fii primul care trage o concluzie despre acel lucru si sa judeci, ci sa stai, sa astepti si cand o sa se iveasca ocazia, o sa te cheme ea. Ai o dorinta, si vine altcineva inaintea ta si face acel lucru, pentru care tu nu poti sa iti mai indeplinesti dorinta, asta daca urmezi acele invataturi. Dar este corect? NU. Cum am zis, se refera la o lume ideala, pentru ca acea persoana care ti-a luat-o inainte, daca si ea ar urma acele invataturi, atunci amandoi ati avea parte de fericire. Insa lumea a evoluat, au aparut lucruri noi, iar Biblia este prea generalizata. Acela a fost un exemplu, dar toate lucrurile de acolo sunt asemanatoare. Lumea refuza doar sa inteleaga. Daca zice acolo ca femeia trebuie sa se supuna la barbat, asta nu inseamna ca trebuie sa ii fie sluga, ci la faptul ca intr-o lume ideala, daca barbatul ar stii 100% ce sa faca si ar avea respect fata de femeie, aceasta l-ar asculta, el nu ar lasa loc de interpretari si ar trai amandoi fericiti o viata.
Insa ce ar crede o alta persoana? Ca este o prostie la prima vedere ce se afla in acele texte referitoare la femeie, asa ca... deduc ei ca este mai bine sa refuze Biblia si sa considere ca Dumnezeu nu exista.
Apoi vine un crestin cu capul cat piatra, pune 1000 de intrebari pe TPU la rand despre Dumnezeu, iar la prima vedere pare ca este nebun, si vrem sa ne indepartam de asa ceva. Acesta este un alt motiv pentru care si nici unii crestini cred ca au definitia lor despre Dumnezeu, dar nu fac decat sa... fie inconstienti.
Sfatul meu pentru tine este sa iti formezi propria ta parere, indiferent daca te indepartezi sau nu de religie, numai insa sa nu crezi ca acel lucru este un adevar absolut. Suntem un punct nesemnificativ in Univers, incat nu stim tot ce am putea sa stim. Tragem concluzii prea repede si judecam uneori riguros.
Trebuie sa acceptam partea buna a lucrurilor, sa il vedem pe Dumnezeu ca existenta care a creat tot, iar pentru noi cuvantul "dulap" este ceva ce am creat noi folosind materialele prime Pamantului, ceva ce noi l-am numit "dulap" si ceva ce noi il folosim, iar pentru Dumnezeu, acest cuvant poate nu inseamna nimic, deoarece este parte din existenta noastra. La fel si cu iubirea, razbunarea, pacatele si toate conceptele intelese de noi ca oameni. Acestea sunt vazute din prespectiva creierului nostru si din acest motiv le gandim asa, exact cum ai facut tu cu Biblia, dar ele in sine, la nivel "ceresc" sa zic asa, pot sa fie irelevante.
Uite, facem un pariu ca in foarte scurta vreme il vei pupa pe preasfintia sa Papa undeva prin spate, adica vei face ce spune el? Tu asta care te dai zglobiu? Sa vedem atunci cine pune botul, nu-i prea departe vremea, anul asta, adica in secolul 21 si iti pot spune si de ce, ca sa salvezi planeta Gicule de parca asta ar tine de un individ sau de oameni.
Ai dubii in legatura cu existenta lui Dumnezeu si te-ai gandit sa vii pe TPU la sectiunea religie sa ceri sfaturi? Aici unde sunt mai multi atei pe metru patrat decat la Conventia Virginilor cu Fedora? Mai bine ai incepe sa citesti de logica, ratiune, sa iei cele mai bune carti pentru ateism si cele mai bune pentru crestinism si sa vezi care are mai mult sens logic
M-am udat, Bogdane.
"Daca zice acolo ca femeia trebuie sa se supuna la barbat, asta nu inseamna ca trebuie sa ii fie sluga, ci la faptul ca intr-o lume ideala, daca barbatul ar stii 100% ce sa faca si ar avea respect fata de femeie, aceasta l-ar asculta, el nu ar lasa loc de interpretari si ar trai amandoi fericiti o viata.
Insa ce ar crede o alta persoana? Ca este o prostie la prima vedere ce se afla in acele texte referitoare la femeie, asa ca... deduc ei ca este mai bine sa refuze Biblia si sa considere ca Dumnezeu nu exista."
Si de ce nu au explicat mai bine? Nu mai aveau hârtie?
Dar prin aia cum că ai voie sa divortezi doar in cazul in care partenerul te insala? Ce e de dezbatut la aia? Nu pare ca voia sa zica ca daca te bate de te rupe in fiecare zi, tot nu ai permisiunea?
In rest, pare ok ce zici acolo. Dar nu pricep de ce trebuie sa bagam cartea aia stupida in calcul? Si daca eu nu cred in Dumnezeu, dar nu am calcat o furnica in viata mea si am fost mai ok decat Papa, de ce ar trebui sa merg in iad? Doar pentru ca nu am crezut? Nu e putin cam figurant Dumnezeu ăsta? Stai, ca stiu ce-o sa zici. O sa zici ca raiul si iadul pot avea sute de intelesuri, nu cele descrise in biblie. Deci, faci o religie atât de stricta, pe baza unor lucruri pe care nu avem cum sa le intelegem, la nivelul nostru actual? Adica, vine Dumnezeu peste 20.000 de ani și zice "Cine credea ca trebuie sa-ti faci cruce in 4 locuri, la dreapta. Ce prosti sunteti, ba. Ma refeream sa va faceti cate un semn pe frunte cu marker-ul. In iad cu voi. Urmatorii, Pentru".
De ce nu putem fi niste persoane ok fara sa credem ca la un moment dat, vom fi pedepsiti pentru greselile noastre?
Fraza ta de final spune "nu mai lua toate rahaturile in seama, nu stim nimic despre ele". Dar felul in care ai spus-o arata ca de crezut, trebuie sa credem in acest Dumnezeu, oricine si orice ar fi el. Ce vreau sa stiu eu, e daca tu crezi că aceasta credinta e relevanta sau nu. Daca viata noastra ar fi 100% asemanatoare, cu ce te diferentiaza pe tine faptul ca tu crezi in orice fel de divinitate, si eu nu? Ca sa crezi cu adevarat în ceva, asa cum scrie in biblie ca trebuie sa faci, trebuie sa ai vreo idee in ce crezi. Nu poti sa fii pe principiul "sigur exista cineva mai presus decat noi, dar e peste capacitatea noastra de intelegere. Dar ma duc maine la biserica, totusi".
Sa te pregatesti cu ceva servetele pentru ce zic acum (alea umede curata mai bine).
Legat de aia cu divortul... nu stiu sa fi intalnit asa ceva, dar poate exista si are tot o semnificatie de genul.
Am bagat cartea aia in calcul pentru ca asa era intrebarea.
Si nu, nu zice nimeni ca o sa mergi in Iad pentru ca nu crezi. Ca asa... ce vina ar avea un copil al carui parinti nu l-au invatat despre Dumnezeu si este ateu? Nici o vina. Asa "ar ajunge" in Iad o mare parte din populatie fara sa fie putin logica treaba.
Insa realitatea nu sta asa, desigur ca dai de popi si de bastinasi care cand aud de atei incep sa ii urasca si sunt 100% siguri ca ajung in Iad pentru ca nu cred, insa asta se datoreaza doar caracterului lor, cum au fost ei invatati si ce au dedus. Nu zice nicaieri ca daca faci acele lucruri ajungi in Iad. Daca in Bilbie zice ceva de genul, sunt sigur ca are alte referinte.
Cum am spus, noi inteleg lucrurile astea pentru ca asa am fost noi invatati, despre Rai si Iad, despre conceptul de Dumnezeu, insa acestea sunt doar deprinderi ale oamenilor, nimeni nu stie si nu poate sa inteleaga lucrurile cu adevarat.
Eu unul, daca ma intrebi, nu cred in Iad sau in Satana, nu cred in rau, cred doar in existenta, nu Satana ii impinge pe oameni sa faca rau, iar cand oamenii zic asta fac referire la faptul ca le lipseste ceva bun in capul lor, ceva fizic, ce exista (bine... nu fac referire la asta, ca nu stiu toti, dar in realitate asa se explica).
Ai dreptate legat de ultima parte si probabil si de primele si probabil si de chestia cu Biserica si probabil si ca te contrazici acum cu careva pe acolo pe la tine.
Fiecare lucru are un rost si un punct de plecare. Nu zic sa credem in Dumnezeu exact asa cum se dezvate prin toata lumea, in rivalitatea dintre a exista si a nu exista.
De ce se spune ca Dumnezeu este bun si pedepseste pe cei rai? Ca copiii sa creasca cu gandul ca trebuie sa fie buni. De ce exista sarbatori? Pentru ca omul sa tina post si sa vina acasa din alte tari, la familie. De ce tine omul post? De ce a fost inventat acest post? Doar sa se creada un om mai bun? Poate pentru ca ajuta la sanatate si daca am respecta asta, am fi mult mai sanatosi si nu ar exista asa de multe boli, inclusiv cele mentale. Toate acestea sunt exemple. Dar asta se poate incadra si la manipulare, prin care mii de religiosi se duc la biserica, cred ca le sunt iertate pacatele si apoi traiesc intr-o continua inconstienta pana la urmatoarea spovedanie.
Asta pentru ca au refuzat sa se dezvolte. Ia de bun ce ai zis tu acolo la final si gata. Asta este rezultatul intelegerii Bibliei.
Nu ma diferentiaza (pe langa ADN) nimic de tine legat de religie, sau cel putin asa cred. Dar nu stiu ce urmeaza dupa moarte, da' ma astept sa nu fie o regula sucita pe baza religiei.
Am zis ca trebuie sa credem in acel Dumnezeu, nu acest Dumnezeu, acela care a lasat lucrurile in aceasta existenta, special pentru noi, oamenii, sa fie judecate din punctul de vedere al creierului nostru, ca daca toata lumea era in armonie, nu am mai fi avut noi discutia asta acum. si ar fi fost pacat, nu?
Iti raspund cam tarziu, dar sper sa-ti fie de folos. O sa-ti spun din experienta. Prima data cand m-am apucat sa citesc Sfanta Scriptura/ Biblia nu pricepeam nimic, ba chiar mi s-au ridicat o sumedenie de semne de intrebare, eram revoltata. Ceva credinta aveam dar parca se pierdea citind Biblia asa ca, din fericire, am renuntat sa o mai citesc pentru moment. Ulterior, cand am primit fragmente si explicatiile aferente, pasajele care ma revoltasera luau o alta turnura, se vedeau altfel. Dar nu fiindca, eram "manipulata", Doamne fereste, ci pentru ca Bunul si Milostivul Dumnezeu mi-a dat un strop de Har ca sa pricep. Sincer, pe masura ce te apropii cu pasi mici de Domnul ti se schimba modul de a privi lucrurile.
Nu vreau sa te cert ca ai indoieli, sunt normale. Sa nu uitam ca Biblia e Cuvantul Lui Dumnezeu si vrasmasului nu-i este pe plac, de unde si gandurile acestea de indoiala. Alunga-le. Daca simti ca te desparte de Dumnezeu lectura Sf. Scripturi atunci opreste-te PENTRU MOMENT si cauta sa intelegi putin invatatura ortodoxa/catolica/protestanta/neoprotestanta. Ai spus ca esti crestin, dar n-ai spus exact ce religie. M-as bucura pentru tine daca ai fi ortodox, dar indiferent, ai grija de sufletul tau. Daca esti ortodox sau macar catolic, apropii-te de Biserica, du-te Duminica la Liturghie. Stiu ca par lucruri prostesti si plictisitoare, crede-ma ca o spun din experienta nu din carti, dar macar din curiozitate incearca si vezi cum este. Sa-ti ajute Dumnezeu sa te apropii de El, ca apropiindu-te de El de multe bucurii vei avea parte. Apropii-te de Sfintele Taine, de toate in masura mireanului. Indiferent de confesiune cauta sa cunosti Cuvantul Lui Dumnezeu citind carti care talmacesc pasajele Sf. Scripturi, cerceteaza, cerceteaza, cerceteaza! Am vazut ca ai dat fundita persoanei care afirma ca ea cerceteaza si nu crede in religie. Nu te gandi ca mor de ciuda pentru o biata fundita, e vorba de altceva. Cerceteaza iti spun si eu. Cred ca ti-ar fi de folos interviul acesta cu pr. Mihai Andrei Aldea https://www.youtube.com/......tps?/watch
De ce crezi ca ar fi manipulare? Ia-o obiectiv. Care e scopul FINAL al religiei crestine? Mantuirea. Ce manipulare sa fie cand te indeamna sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu ai 7 sotii/soti? Sunt lucruri acceptate si de juridic/legislativ. Acum sigur ca poti sa spui ca "popii" au nevoie de bani si de asta te cheama la Slujbe ca sa-si umple ei buzunarele. Dar ai vazut tu vreun popa care sa-ti bage mana in buzunar si sa-ti ia banii cu forta. Daca nu vrei sau n-ai de unde(realmente nu fictiv) nu dai. Bunul-simt si conceptia populara zice ca trebuie sa dai, ca asa e frumos. Dar nu e obligatoriu. Conceptia populara exagereaza si zice ca n-ai ce cauta la Biserica daca nu umblii buzunarele "popii". I-auzi aberatie. Nici gand. Dai cat te lasa inima si dai ca dai pentru sufletul tau, dai ca pentru un sarac, ca vai de sufletele noastre, sarace sunt in fapte bune si aceasta dare de bani la Biserica e o milostenie. Nu te gandi ca preotii au atatia bani ca nu au (vezi statisticile reale nu ale ale mass-mediei care exagereaza) Cauta-ti un preot bun ca sa ti-l faci duhovnic, cu totii avem nevoie. Dumnezeu sa-ti ajute ca vrei sa-L cunosti! Doamne, ajuta-ne pe noi sa Te cunoastem!
Rizztheseballs6969 întreabă: