Zeul tau a permis sclavia, crimele, violul, incestul, abuzul, furtul si multe altele. Zeul tau a ucis exagerat de multe persoane si animale nevinovate pentru a-i pedepsi pe cativa pacatosi. Zeul tau te considera vinovata de niste lucruri pe care le-au facut Adam si Eva nu tu. Tie ti se par acte morale si corecte? Fi sincera, Da sau Nu?
Zeul tau a ucis exagerat de multe persoane si animale nevinovate pentru a-i pedepsi pe cativa pacatosi.
Daca vei citi mai bine, vei vedea ca oamenii erau vinovati, ajunsesera atat de pacatosi incat Dumnezeu a vazut asta ca pe singura solutie.
Totusi, daca erau nevinovati, Domnu i-ar fi primit in Gradina Lui unde oricum le-ar fi fost mai bine decat pe pamant.
A permis sclavia, crimele, violul, incestul, abuzul, furtul si multe altele? Nu stiu.
Daca te-as putea ruga sa-mi dai niste citate sau ceva de genul fiindca nu am citit inca decat foarte putin de la inceputul vecchiului testament si nu stiu exact la ce te referi.
Zeul tau te considera vinovata de niste lucruri pe care le-au facut Adam si Eva nu tu.
Nu, nu ma mai considera. De asta si-a trimis Fiul pe pamant. Sa-mi ia si mie si tie acest pacat. Cu conditia sa te botezi in numele Lui.
Oare ce nu ai inteles din : denota lipsa de moralitate in cadrul propriei specii?
Poti se decurgi la tot ce ai enumerat tu, nu este gresit din perspectiva unei forte divine, nici o forta divina nu te va pedepsii pentru ca nu exista.
Enumeratia ta dovedeste doar lipsa de moralitate in cadrul proprii specii la fel ca in cazul altor forme de viata.
Enumeratie care astazi este pedepsita prin legi, legi care sunt construite de niste forme de viata mai inteligente ca alte forme.
Nu m-au convins deloc argumentele tale dar fie...
Fiecare cu parerile sale.
"oamenii erau vinovati"... scopul nu scuza mijloacele. Totusi, stii povestea cu copiii nou nascuti din egipt care au fost ucisi pentru a pedepsi un om? Cu ce au gresit acei bebelusi? Cu ce au gresit animalele de la potop?
Despre sclavie Exod 21. Cum sa-ti bati sclavul, Exod 21:20-21. Si mai sunt multe alte pasaje care contin instructiuni, cum sa-ti cumperi un sclav, de unde, cu cat, cat sa il tii, cand sa ii dai drumul, in ce conditii ai voie sa faci sex cu o sclava si multe altele.
Efeseni 6:5 - Sclavilor, ascultati de stapanii vostri pamantesti, cu frica si cutremur, in curatie de inima, ca de Hristos.
"Nu, nu ma mai considera" ...totusi, te-a considerat. Ti se pare corect sa fi iertata de ceva ce nu ai facut? E ca si cum eu te-as ierta pe tine de crimele lui Adolf Hitler.
Iar o iei pe aratura
In fine, te-am lasat cu ale tale, poate convigi si tu pe careva sa treaca la ateism, desi pana acum vad ca lumea nu prea iti da sperante
Absolut.
Suntem categorii de oameni cu evolutii mentale si spirituale diferite, mai ales in legatura cu acest subiect.
Reactionam in functie de proprile prejudecati si experienta acumulata.
Ca sfat, pe viitor sper sa crezi in nuc, este la fel de util ca, credinta in zei.
Nu cred ca esti in masura sa-mi comentezi mai ales ca ultima data ai fost exagerat de slab in "dezbatere". Sunt constient ca nu o sa recunosti ca am castigat. Data viitoare cand vrei sa ma mai contrazici sau sa incepi o dezbatere cu mine, asigura-te ca stii despre ce vorbesti.
"poate convigi si tu pe careva sa treaca la ateism"... nu-mi pasa daca trece cineva la ateism sau nu.
Cred si in nuc. Stiu ce exista. La fel cum stiu ca exista si Dumnezeu.
O sa ma retrag, ce sa fac, nu toti sunt asa de dotati in cunostinte ca tine
Bunul Dumnezeu sa te luminze!
Ei bine mi se pare ca Exod 21 e un fel de Constitutie veche...
Nu stiu ce sa cred dar... doar nu face parte din Biblie, nu?
Nu are importanta ca e "constitutie veche" sau nu, important e ca dumnezeu a acceptat asa ceva, ba chiar a dat niste reguli. Ti-am dat si un pasaj din noul testament in care scrie "sclavilor, ascultati de stapanii vostri pamantesti, cu frica si cutremur, in curatie de inima, ca de Hristos".
"doar nu face parte din Biblie, nu? "... cum adica nu face parte din biblie? Ambele citate sunt atat din vechiul testament cat si din noul testament. Mai pe scurt, din biblie.
Ai trecut si peste animalele nevinovate ucise la potop, ai zis ca zeul tau e moralitatea absoluta si eu ti-am dat niste exemple de lucruri pe care le permite sau lucruri pe care le-a facut. Esti de acord cu ele? Da sau Nu?
Gaia! ....esti orb? esti surd? sau ti se pare mai misto sa susti rahaturile alea de afirmatii? poate sustinand asta..crezi ca esti mai important.
Haus, ma dezamagesti profund. Iei oamenii la rost ca se abat de la subiect, dar tu o iei cel mai mult pe aratura. Vad ca oamenii, pe aici, sunt asi in chestiuni complexe, dar habar n-au sa se exprime corect in limba romana. Chiar mai inainte am aflat ca Mihai Eminescu a scris versuri de nimic, de la o semianalfabeta. Nu-i asa ca-i trist?
Isi pierzi timpul degeaba cu ignoranti de crestinii cred ca nu ai face gaia nu tio spun in sens rau dar e pierdere de timp lasa-i sa creada in ce vor ei deschiderea vine din interior un prost nu poate sa inteleaga ca e prost nu are atata minte, am cautat versetul tau (1. Doamne, cine va locui în locaşul Tău şi cine se va sălăşlui în muntele cel sfânt al Tău? ) nu vad sa scrie nu exista dumnezeu
Zeii nu scriu reguli pentru ca zeii nu exista.
Religile sunt creatile unor minti bolnave pentru indoctrinarea maselor.
Totul este un mesaj psihologic interpretat prin vina si frica fata de subiect.
Iubirea fata de subiect nu este iubire.
Credinciosul tipic in mintea lui bolnava crede ca daca isi supara zeul va sfarsii etern in iad secat de un infinit chin intern.
Din egoism isi iubesc zeul.
Daca nu existau teorii religioase ce sanse mai erau ca cineva sa creada in zei, fie ei si abstracti?
Zeii nu scriu si nu transmit nimic.
Gaia? din toate postarile tale, nu am intales decat ca esti revoltata impotriva autoritatii divine.no problem.si eu ca crestin sant, fiindca trebuie sa mor si nu ma pot impaca cu gandul inexistentei fizice.nu mi-e frica de moarte, mi-e groaza de vesnicia ei.nici tu nu esti singura nici eu nu sant singurul.dar daca eu vreau sa ajut pe cineva, in credinta, tu vrei sa ajuti in necredinta fiindca asa ai tu convingeri si consideri ca rational.in timp ce tu dai raspunsuri de la tine, rastalmacind cuvantul Domnului cum crezi de cuviinta ca sa pari cat mai teligenta, un crestin ar trebui sa dea raspunsuri nu de la el ci din cuvantul scris{biblia}.ce spui este scos din contextul nu imediat al textului, ci al intregului cuvant al Domnului.fiindca biblia daca ocitesti toata, nu te poti opri doar asupra unei fraze si ramai perplecs si cazi pe spate ca gandacul de colorado; vaaaaiiii ce rau e Domnul.ci mergi inainte si inapoi si vei gasi raspunsurile logice si necesare intrebarilor tale.dar nu al prejudecatilor tale.nu stiu daca intalegi ceva findca e greu de explicat in vorbe cuvantul Domnului, cata vreme eu insumi sant foarte mic in a talmaci biblia, deci nu pot sa-mi asum o atat de mare responsabilitate.doar atat cat imi permit sa nu, fac vreo greseala si sa duc in ratacire pe altul.
Gata, stiu de ce ti-a aparut asa. Ai o alta versiune. La tine apar 151 de psalmi, la mine 150. In cazul tau, tu trebuie sa mergi la Capitolul 13.
1. Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
2. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu.
3. Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
4. Oare, nu se vor înţelepţi toţi cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu ca pâinea, pe Domnul nu L-au chemat.
5. Acolo s-au temut de frică, unde nu era frică, că Dumnezeu este cu neamul drepţilor.
6. Săracul nădăjduieşte în Domnul şi voi aţi râs de nădejdea lui, zicând: Cine va da din Sion mântuire lui Israel?
7. Dar când va întoarce Domnul pe cei robiţi ai poporului Său, bucura-se-va Iacob şi se va veseli Israel.
Gaia mie nu-mi pasa daca e scris sau nu de primitivi aia dar cand faci o afirmatie trebuie sa o poti dovedi macar noi ateii daca restul nu sunt oamenii de cuvant fara moralitate si ratiune
"dar cand faci o afirmatie trebuie sa o poti dovedi"... Am facut o afirmatie si am dovedit-o, problema era la tine pentru ca aveai o alta versiune. Eu folosesc ebible.ro deoarece se apropie mai mult de versiunea in engleza din moment ce majoritatea dezbaterilor mele sunt in engleza. Foloseste-o si tu, traducerile sunt mai acceptabile. Daca scrii psalms 14:1 o sa-ti dea fragmentul respectiv peste tot.
Daca te-ai referit la altceva, explica.
14 Doamne, cine va locui în locaşul Tău şi cine se va sălăşlui în muntele cel sfânt al Tău?
13 Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.
Lol.
Exemplul tău NU e unul de,, text scos din context", ci de ignoranță ori minciună.
A scoate un text din CONtext NU inseamnă a cita un fragment anume și a pretinde că face parte din nu știu ce text, când de fapt asta nu e adevărat, așa cum ai făcut tu.
A scoate un text din context inseamnă a lua un fragment dintr-o lucrare mai amplă, a-l interpreta in sine, făcând abstracție de contextul/conjunctura din care a fost extras. Astfel, concluzia la care se ajunge in urma interpretării este una eronată, deși fragmentul citat face, intr-adevăr, parte din textul integral original.
...
Acum, permite-mi să iți dau eu un exemplu de,, text scos din context''.
Se dă următorul text:
,, Ana și Maria se jucau in piscină. Launmomentdat, Ana incepe să o stropească pe Maria, udându-i astfel părul, deși Maria a menționat expres că vrea să-și păstreze coafura intactă.
-Te urăsc!, țipă Maria râzând, incepând la rândul ei să o stropească pe Ana. S-au dus pe apa sâmbetei buclele mele! Da' las' că-ți vin eu de hac, ha ha.''
Cineva extrage din acest text citatul,, Te urăsc'', și susține că cele două fete sunt inamici acerbi, că se detestă de fapt și că prietenia lor e una de fațadă.
DEȘI e adevărat că citatul,, Te urăsc'' se regăsește in textul respectiv integral (spre deosebire de exemplul tău nefericit cu inexistentul verset din Psalmi) și că este replica adresată Anei de către Maria, citatul este SCOS DIN CONTEXT, adică se face abstacție de conjunctură. Care conjunctură indică net faptul că acel,, Te urăsc'' a fost spus in glumă, in timp ce Maria râdea.
Așadar, interpretarea textului scos din context generează concluzii eronate.
Analog in cazul Bibliei.
Pricepi?