anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am primit recent un comentariu de genul "ai scos textele din context". Voi stiti macar ce inseamna "text scos din context"?

Acesta este un text scos din context :

" Psalmi 14:1 - Nu exista dumnezeu! "

71 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Exemplul tau dat cu Ana si Maria este exact ca exemplul meu dat cu citatul din biblie. Daca iei doar partea cu "Nu exista dumnezeu", este exact ca partea cu "te urasc" din exemplul tau. Dupa cum i-am zis si lui ray, tu poate ai o alta versiune de biblie. Eu folosesc varianta de la ebiblie deoarece se apropie mai mult de versiunile in engleza.

Acum, permite-mi să iți dau eu un exemplu de,, text scos din context''.
Se dă următorul text:
"Nebunul zice in inima lui: "Nu este Dumnezeu!" S-au stricat oamenii, fac fapte urate; nu este niciunul care sa faca binele."

DESI e adevarat ca citatul "Nu exista dumnezeu" se regaseste in textul respectiv, citatul este SCOS DIN CONTEXT.

Si daca tot o arzi "inteligent(a)"... vezi versiunea de mai jos.
Ia zi acum daca mai ai tupeu, cam cat de inexistent e "exemplul meu nefericit din Psalmi"?

http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/14/

anonim_4396

Ai dreptate.
Imi cer mii de scuze. Sper să mă ierți.
Habar nu am la ce mi-a stat capul; am fost foarte neatentă, m-am pripit. O să fiu mai perspicace altă dată.
Exemplul tău e intr-adevăr impecabil.

anonim_4396

Problema e ca nu ai cautat si in alte surse. De-aia e bine ca inainte sa-ti formezi un argument sa-ti iei informatii din mai multe surse. Tu nu ai gasit fragmentul respectiv in sursa A si te-ai oprit acolo. Daca nu ai gasit in A, trebuia sa cauti in B, C, D.

anonim_4396

Nu e vorba despre diversificare surselor informative.
Greșeala mea a fost că am reacționat impulsiv, instinctiv, pentru că la prima impresie mi s-a părut absurd să existe afirmația,, Nu există Dumnezeu!'' in Psalmi.
Cruda ironie e că am făcut exact asta in mintea mea: am luat citatul per se, neluând in considerare contextul din care l-ai extras, și astfel am ajuns la conlcuzia că e aberant să existe așa ceva in cartea aceea a Bibliei. Și apoi, cireașa de pe tort e că versetul integral imi e de fapt...foarte familiar (il știam de mult).
In fine.

O zi bună.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

1. (Catre mai marele cantaretilor. Un psalm al lui David.) Nebunul zice in inima lui: "Nu este Dumnezeu!" S-au stricat oamenii, fac fapte urate; nu este niciunul care sa faca binele.

gaia nu afirma ca nu exista dumnezeu din contra i afirma existenta nebunul spune ca nu exista dar in inima lui exista

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru RAY):

Cred ca nu ai inteles. E vorba de "scos din context". A fost un user recent care a zis ca am scos niste texte din context. Prin postarea asta, am vrut sa arat ce inseamna cu adevarat un text scos din context. Sper ca acum ai inteles ce-i cu postarea mea si ce-i treaba cu "psalmi 14:1 - nu exista dumnezeu".

| Pitzipoanca a răspuns:

Un text scos din context reprezinta extragerea unei "bucati" de text, cu schimbarea completa a sensului acestuia.

| cosmyna1 a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, dar Domnul nu a zis:
" Oameni, aveti sclavi! "
El a zis sclavilor sa nu se impotrivesca fiindca ei vor duce o viata mai buna in lumea de dincolo daca pe pamant le-a fost greu, iar stapanii au fost pedepsiti
Ai dreptate aici. Domnul a permis sclavia. Dar nu El i-a dat nastere ci omul impins de Satan. De ce nu dai vina pe Satan care chiar a facut asta si dai vina pe Dumnezeu? El ce era sa faca? Sa mai dea un potop si sa-i mai omoare o data sa se indrepte? Crezi ca asta ar fi fost solutia buna?
Au fost ucise animale din cauza noastra, fiindca noi oamenii au "murdarit" pamantul cu pacatele noastre si l-am "fortat " pe Domn sa recurga astfel. Deci aici e vina noastra.
---------------------------------
Ps: In primul caz prezentat, desi tu L-ai scos vinovat pe Dumnezeu, vinovat era Satan.
In al doilea caz, desi tot pe Domnul L-ai scos vinovat era vina omului.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru cosmyna1):

Deci esti de acord cu ce a facut dumnezeu? Simplu, Da sau Nu, fara alte explicatii?

| cosmyna1 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu incerc sa ti explic ca nu a facut Dumnezeu nici una nici alta.
Dar o tii doar pe a ta...
Imi aminteste de filmele alea din evul mediu cu vrajitoare.
Toti strigau: Sa moara! E vinovata!
Dar nici unul nu stia ca e vrajitoare sau nu.
Asa faci si tu.
Ti-am dat argumente ca nu el a facut asta dar tu nu vrei sa vezi.

| Anonymus123 a răspuns:

Sa fim seriosi. Fiecare alege ceva in viata binele sau raul. Alege in cine sa creada si in cine sa se increada. Asa cum isi alege primarii si presedintii alege si Dumnezeu adica religie, credinta sau Stiinta. Si era o povestioara mai veche Tu nu-ti poti vedea creierul nu-l poti auzi, nu-l poti simti...asta nu inseamna ca nu exista si ca nu este acolo si te ajuta. Si tu urmeaza sa ma contrazici ca la aparate il poti vedea. Exact! Ajutat il poti vedea si poti afla ca e acolo. Cum sunt bisericile si preotii etc. Eu una nu zic sa sunt super credincioasa dar Cred in el. Si chiar daca nu ar fi adevarat nu pierzi nimic decat 0.60 bani pe o lumanare pentru care nu trebuie sa-ti para rau. Si sa stii ca stiinta nu explica toate faptele. De exemplu in noaptea de Paste cum se aprinde acel foc singur si daca o sa cauti pe net sigur vei gasi si altele. In fine...cam atat. Si ca raspuns pentru intrebare da stiu. Funda?

Întrebări similare