Pentru ca intrebarea e (probabil) retorica, nu are nevoie de raspuns. Si totusi...
Un ateu e o persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. Ca sa o nege, trebuie mai intîi sa stie (invete) despre acea divinitate.
Apoi... Un ateu nu are nevoie de biserica, deci e simplu. Un credincios are o credinta unica, deci practica o anumita religie, din cele citeva zeci care exista. Deci va fi ne-ateu in raport cu o anumita religie. Probabil ca totusi te-ai referit la religia crestin-ortodoxa si la nimic altceva. Aceasta a aparut cam odata cu Isus la evrei si s-a extins treptat. Asta inseamna ca in perioada anterioara oamenii se nasteau si mureau ateo-crestin-ortodocsi. Ca sa te citez, se nasteau,, renuntati".
Exista cu siguranta atei care au intrat in biserica. Sunt cei ai caror parinti au fost religiosi. Traiectoria lor in viata i-a facut pe unii din ei sa renunte cu totul. altii nu au fost convinsi niciodata, chiar daca au continuat sa se declare religiosi. Exista toate formele posibile, dupa cum ateii se pot converti ulterior.
Te intrebi daca ateii nu cumva se nasc atei. Pai religiosii probabil ca se nasc si ei atei. Daca nu ar fi asa, am avea si capre, cocosi, pisici religioase. Din cite se stie asa ceva nu se transmite prin ADN. Probabil o scapare a Divinitatii. Ca daca tot a instalat softul putea sa puna si acest plugin direct iar discutia de fata nu ar fi avut loc - eram toti Matricsi.
Sau poate chiar ne nastem cu acest plugin, dar ca orice plugin intr-un sistem operativ, se poate degrada din cauza vreunei defectiuni tehnice (memory fault). Inseamna a asta se intimpla cu ateii, isi pierd setup-ul initial. Deci un chip implantat nu ar fi fost ceva pacatos, ci ar fi ajutat sa poti reveni la designul initial.
La capatul acestui rationament, incep sa intuiesc de ce nu ma trage inima la o credinta sanatoasa: am fost creat imperfect.
Nu ma suspenda, daca te-a suspendat pentru ca ai dat niste raspunsuri mai mult sau mai putin jignitoare ramai suspendat o anumita perioada de timp. Oricum in ultimul timp mi-au fost sterse anumite raspunsuri ce, dupa parerea mea, nu erau jignitoare absolut deloc.
De ex: "Bravo, felicitari. Meriti funda, mi-a placut nespus raspunsul tau. Cata originalitate, cata profunzime, ganial, genial, mirific.
Esti un exemplu pentru noi.
Este prima data cand citesc un raspuns pertinent.
Cu stima, inferno."
Raspunsul acesta mi-a fost sters sub pretextul ca ar fi jignitor. Daca si domnia voastra considera ca este jignitor eu imi scot palaria.
Un alt ex: "Lumea va fi un loc mai bun."
Acest raspuns mi-a fost ster din acelasi motiv.
Cred insa ca trebuie sa mai invat modul in care functioneaza logica pe acest site.
P.S.: Si acest raspuns va fi sters doar pentru ca am repetat raspunsurile anterioare, cu toate ca de aceasta data raspunsurile nu sunt adresate nimanui.
Sau 2) Se baga doar acea religie in scoli( nu tu istoria religiilor, nu tu istoria culturii sau alte alternative) si se pazeste cu bodyguard-ul si se supravegheaza cu sisteme video sa nu iasa afara acea religie pe poarta scolii, ca altceva ce sa faca bodyguard-ul platit de parinti? Ca-n buda tot se fumeaza si copiii tot se mai bat intre ei, na...ca-ntotdeauna iar de intrat in scoala poa` sa intre linistit si Charles Manson imbracat in iepure.
Pai atunci sa ma grabesc pana nu iti sterg si acest raspuns nu?
In primul rand nu doar tie ti-au mai fost sterse din raspunsuri.
Toti avem problema asta.
Un exemplu ar fi raspunsul meu, sters de catre ei, dat tie in privinta micii tale ironii, si anume:
„Bravo, felicitari. Meriti funda, mi-a placut nespus raspunsul tau. Cata originalitate, cata profunzime, ganial, genial, mirific..."
Raspunsul meu de ce a mai fost sters, ca nu m-am prins? Deoarece mi-am luat libertatea de a interactiona cu infractorul (user suspendat) de tine?
Ma mir caci comentariul, meu, era cat se poate de decent si totusi...nu ca ar fi prima oara.
De ce ti l-au sters? Sa-ti zic eu? Pai acum, cand esti suspendat, raspunsurile tale sunt "marcate" (acesta este cuvantul folosit de catre admini) ca la puscariasi, sa ma exprim asa, si deci orice raspuns cu tenta si caracter jignitor, cum ar fi o simpla ironie, este "marcat" adica bifat pentru a fi sters.
Se pare ca site-ul cam este impotriva jignirilor de orice fel (subtile ori pe fata, nu conteaza).
O intrebare, daca tot te plangi de ce mai stai pe acest site? ..Nu de alta dar avand in vedere si majoritatea intrebarilor/raspunsurilor puerile, pur si simplu, nu prea ai avea de ce.
-Numai bine.
Spun asa din ce am vazut eu la altii si la mine cind eram copii si ce simteam cind eram copil.Cei care nu cred eu cel putin asa banui ca se nasc.Nu esti copil crezi si dupa gata nu stiu ce se intimpla si nu mai crezi.Asa te nasti nu crezi in povesti.Esti mereu curios sa afli de ce e asa si de ce nu este altfel, cum de un lucru este facut asa si de ce, chestii de genul asta.Desi esti copil nu accepti sa crezi in ceva ce nu vezi, ce nu simti si nu pipai.Eu asta simteam cind eram mic si asa cred ca sint cei care nu cred.Nu este vorba ca in familie nu ai avut credinciosi.Ba dimpotriva parintii au fost credinciosi mergeau la biserica, ne invatatu sa mergem si noi la biserica etc.Copii merg la biserica si eu am fost cind eram copil dar asta nu insemna nimic.Mergeam la biserica sa ne jucam, sau ca asa vedeam ca merg unia, dar asta foarte rar. Apoi cind ajugi mai mare, gindesti deja altfel si uiti de biserica.Pur si simplu nu te atrage, nu te simti bine in acel loc.Plus de asta pe vremuri in biserici era asa un miros care si acum cred ca e la fel de lemn vechi sau ce miros o fi care unora nu le prieste.Deci nu i-a facut nimeni sa renunte la nimic odata ce copil fiind nu stii mare lucru, si odata ce te nasti cu inclinatia nu anti biserica ci asa sa nu-ti placa, atunci indiferent ce va fi mai tirziu nu vei merge si nu vei crede.In concluzie cei care nu cred asa se nasc.Asta este parere mea, deci nu stiu altii cum sint...dar eu cind ma gindesc la casa parinteasca bla bla povesti de adormit copii.....intelegi tu.Tu crezi in ceva? Cind erai copil mic mergeai la biserica sau credeai in ceva? Sincer cind eram mic nu credeam nici in barza, ca berzele aduc copii.Asta poate si ca aveam un var mare de ani care mi-a zis adevarul, cine aduc copii.Asa ca nici in mos craciun nu credeam,dar asta pentru ca ma gindeam eu ca n-are cum sa existe, insa ne bucuram asa ca era sarbatoare, copii, ne jucam povesti, trestii, papura de pe lac.Si acum la tine cine ti-a pus la indoiala credinta ta? Sau deja erai indoita de mic copil, insa voiai sa fii in rind cu lumea si spuneai si tu ca crezi, sau cum sta treaba?
E un subiect delicat religia. Oamenii devin atei datorita stiintei care nu se impaca prea bine cu divinitatile.In plus, atitudinea Bisericilor si comportamentul acesteia intareste ideea ateismului dar si anumite idei/fapte scrise in Biblie.
Dupa parerea mea, oamenii devin atei direct proportional cu evolutia.
Stii ce cred eu? Aici pe site este o "libertate" dar prefacuta si nicidecum nu avem dreptul sa comentam orice chiar daca nu jignesti ci doar iti spui parerea. E gresit sa-mi spun parerea? NU CRED.
Oricum nu voi inceta vreodata sa spun ce gandesc. Nu doar din simple cauze de anulare a raspunsului meu. Si punct.
Un ateu a avut candva o credinta in ceva "zeu" "Dumnezeu" etc.
Este ateu atunci cand renunta la acea credinta ca acel "zeu" "Dumnezeu" nu exista...
Scurt si la obiect, religia se "invata" si se "mosteneste" prin practicile religioase, nu ai cum sa te nasi cu o credinta anume... dupa "botez" mostenesti o religie anume care ti se transmite prin "practici religioase" (in functie de religia perintilor).
Nu ai cum sa te nasti direct ateu, pentru ca la nastere nu apartii nici unei religii, trebuie sa ai o "credinta" fie crezi in ceva anume ori crezi ca nu exista... apare pe parcurs [period].
Dupa parerea mea, ateii sunt aceia care nu cred in Dumnezeu, care nu intra in biserica, care nu se roaga.Decii nu au nicio treaba cu religia.Multi spun ca sunt atei doar pentru ca nu cred in divinitate, dar asta nu e un fapt care sa le confirme ateismul.Ateii nu sunt botezati la nastere, chiar daca primesc un nume.Sunt multe aspecte care se bat cap in cap, in legatura cu subiectul asta...probabil iti poti clarifica raspunsul, doar cautand pe internet niste amanunte, ceva despre ateism in sine.
Ok Ok Ok sa te lamuresc cum a fost in cazul meu.
Da sunt ateu, si ce?
2maini,2 picioare, 2 ochii, 2 urechi etc.
Pentru inceput.
Am ales sa numai cred in dumnezeu si in alte divinitati din mai multe cauze.
Totul se rezuma sa spunem la rautate.
mereu mor numai oameni buni, oameni rai mor mereu ultimi
asta ar fi una la mana.
2. ar fi. daca ar exista dumnezeul vostru,de ce oare nu face ceva.
De ce oare nu ii omoara pe toti cei rai? pe toti cei care nu ne lasa sa traim.
De ce exista foamete,de ce exista boala,saracie, malformati si pierderi de sarcina aiurea.
De ce ne e dat sa suferim?
Aaa pacatu stramosesc si alte chestii de genul.
Ok Ok dar prin botez nu trebuia sa se spele pacatul stramosesc?
Eu cred in ceea ce vad,simt,aud,miros,etc.
Cred ca omul se trage din maimuta,cum sa cred eu ca sunt facut din pamant? cum sa cred ca mi sa suflat viata?
E ceva genul SF? acum sa cred si in zana maseluta,iepurasul de paste si de ce nu mos craciun
Candva eram un cresti,ma rugam zilnic,seara de seara.
Numai cred,numai pot,numai am speranta,am ales sa nu cred in nimic supranatural,nu cred in divinitati,si ca sa iti raspund l intrebare mai pe scurt ca am lungit-o rau
Atei se nasc in orice religie,insa ei pe parcursul vieti isi pot schimba parerea,religia si altele.
Da,pana sa devin ateu am mers la biserica,ma inchinam, ma rugam, eram un crestin ortodox adevarat.
Daca aveti alte subiecti astept.
Insa va rog un lucru in incheiere.
Sa fim civilizati, fara jigniri, fara aluzi nasoale la adresa mea.
Mersi pentru raspunsul tau sincer si la obiect
"daca ar exista dumnezeul vostru,de ce oare nu face ceva.
De ce exista foamete,de ce exista boala,saracie, malformati si pierderi de sarcina aiurea.
De ce ne e dat sa suferim?"
--- >> Ma intristeaza intrebarile tale,pentru ca stiu ca nu putem raspunde la ele si nu putem face noi nimic,nimic care sa aduca putina blandete in lume,pace si bunatate; sa fie bine pentru toti. La intrebarea asta "De ce?" incerc mereu sa-mi raspund dar intotdeauna raspunsul vine taiat si lipseste partea cea mai importanta din el.
Nu stiu de ce mor oameni buni,o explicatie ar fi ca,fiind buni,sufletul lor deja si-a atins telul in lumea asta, deja au evoluat ca spirit si nu mai au nevoie sa lungeasca viata pe pamant. Stiu ca ti se pare si asta SF dar nu am ce sa fac. Asta am auzit si asta tind sa cred si eu, si sa cred ca au ajuns intr-un loc mult mai bun si plin de pace si impacare. Dar nu avem de unde stii.
Referitor la suferinta, de ce ne e dat sa suferim, nu ma pot pronunta, e mult prea greu si atarna ca o povara pe umeri.
Poate daca nu ar fi fost suferinta, nu ar fi existat nici fericirea...e singura explicatie posibila pe care o pot gasi.
Mai vroiam sa stiu parerea ta despre suflet. Crezi ca tu esti ceva mai mult decat o gramada de carne? Simti in tine ca ar exista ceva mai profund? De exemplu sufletul. Crezi ca ai unul?
Iti inchipui ca daca nu cred in divinitati,nu cred nici in 'suflet' nu?
Eu cred doar in ceea ce vad. cred in anatomie,spre exemplul fara inima nu poti trai nu?
dar fara acest 'suflet' putem trai nu?
Eu personal nu mai cred in asa ceva, am crezut si eu candva, insa cand am vazut ca tot degaba, am ales drumul acesta, sa imi explic cat de cat fiecare lucru care pare de ne explicat.
Sa iti explic ciclul vietii
te nasti ateu- ti se baga religia pe gat - crezi in continuare/sau nu